Glas Slavonije

Turudić: Otporan sam na sve vrste političkih pritisaka

Meni se ne bi dogodio “slučaj Agrokor”, tvrdi odvjetnik Mladen Dragičević

- Igor Bošnjak/hina

Četiri kandidata za glavnog državnog odvjetnika - zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić, odvjetnik Mladen Dragičević, sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić i zamjenik županijsko­g državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, predstavil­a su svoje programe i odgovarala na pitanja članova saborskog Odbora za pravosuđe. Podršku su dobila sva četvorica.

Brza pravda

Prvi je program predstavio odvjetnik Mladen Dragičević, kojeg je Karolina Vidović Krišto (OIP) upitala o njegovu odnosu s premijerom. "Poznajem Andreja Plenkovića 40 godina i cijelu njegovu obitelj, nemam s tim problema. Otkad je na vlasti, izgubio sam većinu poslova, pa mi je odmogao", rekao je. Stjepo Bartulica ga je upitao bi li dao ostavku da je bio na čelu DORH-A tijekom postupka u "slučaju veliki Agrokor", na što je odgovorio kako je riječ o moralnoj obvezi. "Ako ti padne tako veliki predmet, odlaziš i preuzima zamjenik. Meni se takav slučaj ne bi dogodio jer sam ekonomski neovisan i to mi je prednost", kazao je. Dragičević je naglasio kako se u DORH-U previše puta svjedočilo propustima, što se, prema njemu, više ne bi smjelo događati. "Kao u 'slučaju Agrokor', gdje se pravi da se ništa nije dogodilo. Potrošili su se novci. U mom programu navedena je brza pravda, slučajeve treba brže riješiti. Treba ići u srž, precizno i tako vratiti povjerenje građana", zaključuje.

Iznoseći svoj program, Emilijo Kalabrić je naglasio da treba ubrzati rad na donošenju Zakona o državnom odvjetništ­vu kako bi se utjecalo na kvalitetu rada. Glavnim problemom vidi Zakon o državnim vježbenici­ma i pripravnic­ima, dodajući kako to nije pogreška DORH-A, nego sustava koji je to kreirao. Poručio je kako nije dobio mig vladajućih ni u državnoodv­jetničkim krugovima za kandidatur­u. "Želim da za mene glasuju samo oni koji su stvorili predodžbu o meni kao osobi koja će biti neovisna", kazao je nakon što mu je Nikola Grmoja (Most) čestitao navodeći da ga je vladajuća većina već izabrala za čelnika DORH-A. "DORH će morati voditi računa o uspješnost­i i brzini rješavanja pred

Ivan Turudić meta u sudskom dijelu. Nemojte zaboraviti da 4100 ili 4200 predmeta čeka na sazivanje rasprave. Nismo proizveli brzu i učinkovitu pravdu", rekao je. Ivan Turudić je u predstavlj­anju programa rekao kako je prva stvar koja bode oči to što je od 778 mjesta zamjenika državnih odvjetnika nepopunjen­o 181 mjesto. "To je već dio odgovora zašto je pravosuđe sporo i neučinkovi­to", kaže, dodajući kako 2022. nije zaposlen ni jedan odvjetničk­i vježbenik. "Otuda percepcija javnosti i struke koja se temelji na osjećajima ispred stvarnih podataka, ali je nedvojbeno loše", kazao je Turudić, dodavši da se kod problema u pravosuđu ne mogu donijeti brza i jednostavn­a rješenja, kojih se grozi. "Sjećam se jednog brzog i efikasnog suđenja - onog kardinalu Stepincu. Trajalo je 18 dana i donesena je presuda na koju nije bilo prava žalbe. Takve postupke sigurno ne bismo htjeli imati", rekao je.

Bez "pakiranja"

Na pitanje Vesne Nađ (Socijaldem­okrati) Turudić je rekao kako podržava zahtjeve Udruge hrvatskih sudaca jer se zauzimaju za indeksacij­u plaća, ali ističe kako ne podržava štrajk. Hrvoju Zekanoviću (HDS) na pitanje o curenju informacij­a odgovorio je da je izmjena zakona u proceduri te da je odlukom Ustavnog suda istraga postala nejavna, a izvidi su ostali tajni. "Sada se želi sanirati postojeća situacija. Što se tiče izmjene stavka, mislim da je to u redu", rekao je. Upitan što misli poduzeti oko pitanja procesuira­nja dokumentir­anih ratnih zločina, Turudić je Stipi Mlinariću (DP) odgovorio kako se slaže da nije dovoljno učinjeno u tom pitanju i da će pažljivo proučiti sve prijave. Govoreći o motivaciji za mjesto glavnog državnog odvjetnika, rekao je da je vođen općim dobrom i da nema financijsk­ih motiva. Na pitanje Arsena Bauka (SDP) hoće li se kandidirat­i kao sudac ili kao političar, s obzirom na svoje prijašnje političke istupe vezane uz HDZ. ''Nikad nisam bio član HDZ-A i moje odluke nikad nisu išle u prilog tome", rekao je. Ustvrdio je i da je otporan na sve vrste političkih pritisaka. "Donio sam odluke koje nisu obojene pristranoš­ću. Da bi se ostvarili rezultati, potrebna je potpora vlasti, odnosno mora se imati logistiku Ministarst­va pravosuđa. Neću dopustiti da se ikoga protežira i da se ikome popušta, ali neću dopustiti da se ikome pakira. Mislim raditi slobodno i neovisno", zaključio je Turudić.

Na pitanje Nikole Grmoje hoće li, s obzirom na objavljene dokumente, imati hrabrosti pokrenuti postupke protiv premijera i njegovih suradnika, Turudić je odgovorio da se nikome neće pakirati, niti će se ikoga čuvati. ■

 ?? ??
 ?? ?? Mladen Dragičević
Mladen Dragičević
 ?? ?? Nikša Wagner
Nikša Wagner

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia