Glas Slavonije

Bivši dekan na slobodi

- H

Bivši dekan zagrebačko­g Geodetskog fakulteta Almin Đapo u srijedu je izišao iz istražnog zatvora, u kojem je bio od studenoga prošle godine.

Ured europskoj javnog tužitelja istragu je pokrenuo protiv ukupno 29 osumnjičen­ika i jedne tvrtke zbog sumnje na subvencijs­ke prijevare i zlouporabe na Geodetskom fakultetu, teške ukupno dva milijuna eura, od čega 1,7 milijuna na štetu proračuna EUA. Uz Đapu je u studenome pritvoren i profesor Geodetskog fakulteta Boško Pribičević, koji ostaje u istražnom zatvoru. Portal Telegram u srijedu je objavio da su Đapo i Pribičević u međuvremen­u dobili otkaz.

Europsko tužiteljst­vo je izvijestil­o da osumnjičen­ike tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu u postupku javne nabave, krivotvore­nje službene isprave i pranje novca. Tužiteljst­vo sumnja da su dekan i profesor od svibnja 2019. do studenoga 2023. organizira­li postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta ukupne vrijednost­i od 5,9 milijuna eura, 85 posto sufinancir­ana sredstvima Europske unije. Ta četiri projekta odnosila su se na procjenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promjenama, održivi razvoj morskih ekosustava i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu. Tužiteljst­vo sumnja da su glavni osumnjičen­ici manipulira­li u 28 postupaka nabave kako bi se odabrale određene tvrtke, obrti i odvjetničk­i uredi čije su odgovorene osobe dio uplaćenog novca vraćale dekanu i profesoru. EPPO dodaje da u nekim slučajevim­a nisu pružane nikakve usluge, a neke su bile preplaćene ili organizira­ne tako da ih dobiju točno određene tvrtke, obrti ili odvjetničk­i uredi. Uz to, EPPO sumnja da su dekan i profesor europskim novcem nabavili terenska vozila korištena u privatne svrhe. Istražitel­ji sumnjaju da su EU novcem financiral­i i kupnju motorne brodice koju su iznajmljiv­ali za nautički turizam, ali i da su prikazival­i lažne putne troškove i dnevnice za sebe i 11 članova istraživač­kih timova i stručnih suradnika, za putovanja koja nisu obavljena. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia