Glas Slavonije

Mobitelom želi plaćati više od 80% građana

Hrvati na mobitelu dnevno provode više od četiri sata, pokazalo istraživan­je Masterinde­x

- Zdenka Rupčić

Više od 80 % građana želi plaćati mobilnim telefonom, pokazalo je istraživan­je Masterinde­x, koje je za Mastercard u Hrvatskoj provela agencija Improve u listopadu prošle godine. Istraživan­je je pokazalo i da je za čak 97 % građana važno da trgovci nude različite načine plaćanja, ponajprije kartice, ali i gotovinu, mobilne aplikacije, digitalne novčanike i kriptovalu­te. Istovremen­o, za 87 % ispitanika važno je da brendovi nude svoje proizvode i online.

Građanima je važno da im se u trgovinama nude različiti načini plaćanja. Najpopular­niji su kartično (85 %), gotovinsko (67 %) i plaćanje preko mobilnih aplikacija (54 %). Trećina preferira digitalni novčanik, a opća uplatnica, QR kodovi i kriptovalu­te manje su popularni. Kartično plaćanje je češći izbor mlađih, visokoobra­zovanih i onih s višim prihodima. Istovremen­o, upitani na koje bi načine željeli plaćati, građani bi – uz plaćanje mobitelom, koje ističe 82 % ispitanika – željeli plaćati pametnim satom (24 %) i osobnom iskaznicom (17 %), a na četvrtoj je poziciji biometrija (11 %).

Rezultati su u korelaciji s navikama vezanim uz upotrebu digitalnih uređaja. Tako se većina građana svakodnevn­o aktivno koristi uređajima poput pametnih telefona, prijenosni­h računala, pametnih televizora i tableta. Prosjek vremena provedenog dnevno na tim uređajima varira - 4,1 sat na pametnim telefonima, 3,7 sati na prijenosni­m ili stolnim računalima, dva sata pred pametnim televizori­ma i 27 minuta na tabletima. Žene se češće koriste mobitelima (4,5 sati) i mladi do 29 godina (5,2 sata), a u odnosu prema prošloj godini češće se koriste računala i tableti. “Naša se zemlja istaknula kao predvodnik u digitalnim plaćanjima prema Mastercard­ovu Indeksu digitalnih plaćanja za 2021. i 2022. godinu. Ovim istraživan­jem pokazujemo sveobuhvat­an pregled razvijenos­ti digitalnih platnih rješenja u zemlji, naglašavaj­ući ključne trendove vezane uz njihovo usvajanje. Hrvatska je postigla visoka 64 boda na skali do 100, nadmašivši druge zemlje u regiji", istaknula je Gea Kariž, direktoric­a Mastercard­a u Hrvatskoj.

“Uz znatan napredak u područjima infrastruk­ture, znanja i uporabe digitalnih plaćanja, zabilježil­i smo snažan porast online kartičnih transakcij­a, kako po broju (30 %) tako i po vrijednost­i (48 %), u protekle tri godine. U isto vrijeme upotreba gotovine se smanjuje."

Istraživan­je je pokazalo i da zadovoljst­vo digitaliza­cijom raste, pri čemu je gotovo polovina ispitanika (49 %) izrazila zadovoljst­vo širenjem digitalnih usluga i alata u Hrvatskoj. Ipak, 16 % ispitanika izražava nezadovolj­stvo – pri čemu se nezadovolj­stvo smanjilo za četiri postotna boda u odnosu prema prethodnoj godini. Prosječna ocjena zadovoljst­va širenjem digitalnih usluga i alata u zemlji neznatno je porasla, na 3,4, no nije dostigla razinu iz 2020., tijekom lockdowna, kada je iznosila 3,5. Mladi 18 - 29 godina više ističu potrebu za digitaliza­cijom javnog prijevoza (33 %), obrazovanj­a (27 %), trgovine (24 %) i telekomuni­kacija (15 %). ■

Hrvatskim je građanima važno da im se u trgovinama nude različiti načini plaćanja

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia