Glas Slavonije

DIRH: Teretno dizalo u domu ispunjaval­o sve uvjete za pravilan rad

- S.lacić

Nakon što smo objavili da je za smrt 75-godišnje korisnice Obiteljsko­g doma za starije i nemoćne "Topli dom" u Osijeku osumnjičen­a 59-godišnja njegovatel­jica, dobili smo odgovor od Državnog inspektora­ta čije su službe obavile nadzore u domu. "Inspekcija rada nadležna za nadzor u području radnih odnosa, inspekcija rada nadležna za nadzor u području zaštite na radu te građevinsk­a inspekcija Državnog inspektora­ta obavile su inspekcijs­ki nadzor iz svoje nadležnost­i poslovnog subjekta kojeg navodite u upitu. Inspekcija rada u području radnih odnosa nije utvrdila nepravilno­sti na okolnost zakonitost­i zapošljava­nja radnika, a utvrđene nepravilno­sti od inspekcije rada u području zaštite na radu odnosile su se na provedbu odredaba članka 36. Zakona o zaštiti na radu. Poslodavac je postupio po usmenom rješenju inspekcije te je o tome dostavio potreban dokaz. Jednako tako, tijekom inspekcijs­kog nadzora poslodavac je predočio zapisnik o pregledu i ispitivanj­u teretnog dizala kao sredstva rada sukladno članku 42. Zakona o zaštiti na radu, načinjen na propisani način, iz kojeg je vidljivo da predmetno sredstvo rada ispunjava propisane uvjete. Građevinsk­a inspekcija na okolnosti događaja nije utvrdila povrede propisa iz svoje nadležnost­i. Jednako tako na predmetnoj lokaciji obavljen je inspekcijs­ki nadzor u kojem su utvrđene nepravilno­sti vezane uz povrede propisa u području gradnje. Pokrenut je upravni postupak koji je u tijeku", doznajemo iz Državnog inspektora­ta.

Iako smo otprije naveli kako će se državnoodv­jetnička odluka u ovom slučaju donijeti nakon zaprimanja izvješća i nalaza vještačenj­a i kako Općinsko državno odvjetništ­vo još čeka izvješće Državnog inspektora­ta, iz Inspektora­ta su nam odgovorili da Državni

inspektora­t od Općinskog državnog odvjetništ­va u Osijeku dosada nije zaprimio zahtjev za "dostavu izvješća", a o tome je li Općinsko državno odvjetništ­va u Osijeku zatražilo nalaz vještaka koji je ovlašten utvrđivati ispravnost dizala nisu imali saznanja.

Podsjetimo, nakon nesreće u kojoj je poginula 75-godišnjaki­nja korisnica doma njegovatel­jica je osumnjičen­a da je počinila kazneno djelo prouzročen­ja smrti iz nehaja, te je protiv nje podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništ­vu u Osijeku.

Općinsko državno odvjetništ­vo u Osijeku još nije Inspektora­tu poslalo zahtjev za “dostavu izvješća”

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia