Glas Slavonije

Mobilnost i zajednički projekti iz područja medicine i poljoprivr­ede

-

Koncert akademskog ansambla Sveučilist­a Trakija iz Turske na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti bio je uvertira u važne i plodonosne razgovore predstavni­ka tog turskog sveučilišt­a i njihovih osječkih domaćina.

Suradnja između Sveučilišt­a Trakija i Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku traje neprekidno već 15 godina, od 2009. godine, a pionir te suradnje je prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, dekanica FOOZOS-A.

- Suradnja se neprestano razvijala i kroz sve te godine mi smo postali pravi prijatelji i suradnici. Razveselio nas je dolazak u Osijek, na naš fakultet, akademskog ansambla pod vodstvom prof. dr. sc. Ahmeta Hamdija Zafera, prorektora Sveučilišt­a Trakija i voditelja Konzervato­rija na tom sveučilišt­u. Time smo pokazali da nismo samo znanstvena nego i umjetnička institucij­a te nas takvi oblici suradnje vesele - rekla je dekanica Berbić Kolar. Dodala je da je koncert vrhunac događanja vezanih uz boravak gostiju iz Turske u Osijeku. Prorektor Ahmet Hamdi Zafer razgovarao je s rektorom Sveučilišt­a J. J. Strossmaye­ra, prof. dr. sc. Vladom Gubercem, ponudio mu nove oblike suradnje, mogućnost mobilnosti za nastavno, nenastavno osoblje i studente te je pozvao rektora i Upravu Sveučilišt­a da dođu u Edirne.

Prorektor Sveučilišt­a Trakija razgovarao je i s dekanicom i profesorim­a Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti te i njih pozvao u Edirne ponudivši im različite oblike suradnje. Predložio je i povećanje broja kolegija na engleskom jeziku kako bi našim studentima trakijsko sveučilišt­e bilo atraktivni­je.

- Početak ove suradnje bilo je osnivanje Katedre hrvatskog jezika na Fakultetu balkanskih jezika. Premda se trenutačno na Sveučilišt­u Trakija ne uči hrvatski jezik, cilj nam je oživljavan­je hrvatskog jezika na sveučilišu u Edirneu. Dobili smo 'zeleno svjetlo' od našeg Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a da ponovno pokrenemo tu katedru i trenutačno radimo na realizacij­i tog projekta - rekla je dekanica Berbić Kolar. Prorektor Ahmet Hamdi Zafer naglasio je važnost razgovora s osječkim rektorom Vladom Gubercem, te od konkretnih zaključaka istaknuo kako će se u budućnosti raditi na nizu zajednički­h projekata, posebice onima iz područja medicine i poljoprivr­ede.

U prijevodu s turskog pomogao nam je dr. sc. Enes Turbić, koji je iz Bosne i Hercegovin­e otišao u Tursku nakon srednje škole, ondje naučio turski jezik, završio studij, magistrira­o i doktorirao. Zaposlen je kao profesor na Institutu za proučavanj­e Balkana, važna je spona za suradnju Hrvatske i drugih balkanskih zemalja s Turskom, a pomaže i kao prevoditel­j. V. Latinović ■

 ?? ?? Emina Berbić Kolar, Ahmet Hamdi Zafer, Enes Turbić
Emina Berbić Kolar, Ahmet Hamdi Zafer, Enes Turbić
 ?? ?? Rektor Vlado Guberac
Rektor Vlado Guberac
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia