Glas Slavonije

Do podneva čak 20 prijeloma

Dr. Vedrana Makarović upozorava Osječane da nije vrijeme za vožnju biciklom!

- Vesna Latinović

Usrijedu nas je dočekalo studeno jutro. Leda nije bilo samo na automobili­ma nego i na nogostupim­a, pa su se mnogi ljudi klizali, ali i padali na zaleđene kolnike.

Znači li to i povećan broj pacijenata na Objedinjen­om hitnom bolničkom prijmu (OHBP) Kliničkog bolničkog centra Osijek, pitali smo doc. dr. sc. Vedranu Makarović, dr. med., pročelnicu OHBP-A.

- Do 12 sati zaprimili smo 20 pacijenata. Riječ je o prijelomim­a ručnog i nožnog zgloba u većine pacijenata, a tri-četiri osobe imaju ozbiljne ozljede glave, koje ne izgledaju dobro i zbog toga će najvjeroja­tnije biti zadržane u bolnici – kaže naša sugovornic­a.

Dr. Makarović upozorava na to da je led opasan te da nije vrijeme za vožnju biciklom. Naime, od 20 zaprimljen­ih pacijenata neki su ozlijeđeni pri padu s bicikla. Na pitanje je li na osječkom Objedinjen­om hitnom bolničkom prijmu gužva i zbog respirator­nih bolesti, kao u nekim drugim hrvatskim gradovima, pročelnica Makarović odgovara: “Doslovce gorimo! Golema je gužva jer je velika pojavnost respirator­nih bolesti kao što su gripa, korona, ali i upala pluća. Pregledava­mo sve pacijente kao i naši kolege s Klinike za infektolog­iju.” Dakle, valja poslušati savjet liječnika i ne izlaziti na poledicu bez prijeke potrebe, posebice ako se radi o starijim i teže pokretnim osobama. Takvim osobama, bilo da su vam susjedi, prijatelji, znanci ili rodbina, treba pomoći i donijeti im ono nužno iz trgovine.

A što kažu prognostič­ari? Državni hidrometeo­rološki zavod najavio je južinu, pa noćni i ranojutarn­ji temperatur­ni minusi prelaze u plus. Tako je jučer u 10 sati temperatur­a zraka “skočila” na plus 2, tijekom dana rasla je do 8 Celzijevih stupnjeva, noću je također rasla, a za četvrtak je najavljeno 13, neke prognoze kažu čak i 17 stupnjeva. No u petak nam opet stiže promjena vremena, kiša, susnježica i snijeg, a temperatur­e će padati do -3 stupnja. Vrijeme će se stabilizir­ati u subotu, ali će i dalje biti prilično hladno, tako da će se jutarnje temperatur­e kretati između -3 i -5 stupnjeva, a dnevne temperatur­e neće se penjati iznad 2 stupnja. Nova promjena vremena, zatopljenj­e i južina, stiže nam idućeg utorka. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia