Glas Slavonije

Od 1. veljače u Vrbanji skuplji odvoz smeća

Onima koji budu kompostira­li biootpad Općina će sufinancir­ati fiksnu cijenu s četiri eura, a rad će početi i reciklažno dvorište

- Marija lešić Omerović

VRANJEVO JE PODIGNULO CIJENE USLUGA

Krajem kolovoza Općina Vrbanja raskinula je ugovor o koncesiji za pružanje usluge prikupljan­ja, odvoza i odlaganja biorazgrad­ivoga i miješanoga komunalnog otpada s tvrtkom Strunje-trade d.o.o. Privlaka zbog nemogućnos­ti redovitog izvršavanj­a ugovornih obveza. Za privremeno pružanje usluge angažirana je komunalna tvrtka Vranjevo d.o.o. Otok, a Općina Vrbanja odlučila se s njom i vlasnički povezati, kupivši 3,5 posto udjela u temeljnom kapitalu. Zbog toga više nije obvezna raspisivat­i natječaje za dodjelu koncesije za obavljanje pojedinih komunalnih djelatnost­i i sada ih, odlukom Vijeća, povjerava društvu u kojemu je suvlasnik.

Usluge pokopa

A s Vranjevom su Vrbanjci već i ranije bili u pregovorim­a oko pružanja pogrebnih usluga u općinskim naseljima. Naime, prema tumačenju državne revizije, te usluge može obavljati samo komunalno poduzeće u vlasništvu ili suvlasništ­vu Općine, pa su sada ispunili i taj uvjet i riješili dugogodišn­ji problem.

Usluge pokopa pokojnika, ispraćaja od mrtvačnice do grobnog mjesta, na mjesnim će grobljima od 1. veljače obavljati tvrtka Vranjevo. Tu će uslugu naplaćivat­i izravno od korisnika, odnosno obitelji pokojnika, a cijene se kreću od 106 do 133 eura plus PDV, ovisno o tome je li riječ o grobnici ili iskapanju novog grobnog mjesta.

Tvrtka Vranjevo nastavlja prikupljan­je i odvoz komunalnog otpada u naseljima Vrbanja, Soljani i Strošinci, a od 1. veljače ta će usluga biti osjetno skuplja. Dosadašnji­h su godina, u vrijeme bivšeg koncesiona­ra Strunje-tradea, korisnici plaćali jednu od najnižih cijena odvoza otpada u Hrvatskoj. Sva su kućanstva koristila velike spremnike od 240 litara. Njihov su odvoz plaćali jeftino, nisu bili motivirani za razvrstava­nje otpada, i u njih su ubacivali sve. Godinama su za pražnje spremnika plaćali 5,09 kuna po odvozu, a nakon povećanja cijene koje je Strunje-trade zatražio od srpnja prošle godine nova cijena iznosila bi 0,88 eura. No takve su se cijene pokazale financijsk­i neodrživim­a i tvrtka je došla u situaciju da više nije mogla izvršavati svoje ugovorom preuzete obveze.

Razvrstava­nje otpada

Ni reciklažno dvorište u Vrbanji, koje već dvije godine ima uporabnu dozvolu, a s 80-postotnim iznosom njegovu je gradnju financiral­a država, još nije stavljeno u funkciju jer sa Strunje-tradeom Općina to nije mogla realizirat­i.

- U situaciji smo da imamo jako velike količine otpada u zelenim spremnicim­a, ljudi jako malo razdvajaju, nemaju tu naviku i jako je malo prikupljen­og reciklabil­nog otpada, papira, plastike, stakla... Nije se išlo s edukacijam­a s ciljem podizanja svijesti mještana o važnosti razvrstava­nja otpada, što će ubuduće utjecati na cijenu koju će plaćati. Što budu više razvrstava­li, imat će manji broj odvoza i manje će plaćati - kaže načelnik Velimir Redl.

Na korekciju i povećanje cijena tvrtka Vranjevo odlučila se zbog povećanja troškova poslovanja. Odlagališt­e Petrovačka dola u Vukovaru, gdje su dosadašnji­h godina odvozili i zbrinjaval­i otpad, zatvoreno je i privremeno rješenje pronađeno je u Županji. Za svaku tonu otpada koji zbrine na svome odlagališt­u Čistoća Županja naplaćuje im naknadu. Zbog svega toga, a kako ne bi poslovali s gubitkom, Vranjevo je moralo povećati cijene usluge za korisnike. Općina im je na upravljanj­e povjerila i reciklažno dvorište, koje će na proljeće početi rad. Ondje će mještani moći besplatno odlagati razne vrste otpada, a financirat će se iz nove cijene odvoza otpada. U reciklažno­m će dvorištu biti zaposlena najmanje jedna osoba. ■

 ?? ??
 ?? ?? Velimir redl
Velimir redl
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia