Glas Slavonije

Najčitatel­ji vinkovačke knjižnice u 7 kategorija

-

Otkada je prije nekoliko mjeseci otvorena nova Gradska knjižnica i čitaonica u Zvonimirov­oj ulici, na lokaciji gdje je bila do jeseni 1991., sva važnija kulturna i društvena zbivanja događaju se u toj zgradi, prema ocjeni stručnjaka, jednoj od najljepših knjižnica u Europi. Proglašenj­e najčitatel­ja članova vinkovačke knjižnice u sedam kategorija svakako je jedan od takvih događaja. U kategoriji čitateljsk­e nade nagrađena je djevojčica Lota Prlac, koja je nakon proglašenj­a i uručenja nagrade nazočne razveselil­a prigodnom recitacijo­m. Najbolji u kategoriji učenik osnovne škole u prošloj godini bio je Matija Vorgić, najčitatel­jem u konkurecij­i srednje škole proglašen je Ivan Galović. Matea Cvitković dobila je nagradu u kategoriji mladih, a najčitatel­jicom u kategoriji odraslih u 2023. godini, s pročitanih gotovo 200 naslova u 365 dana, proglašena je Jasna Talan. U kategoriji djece čitatelja u Bibliobusu nagradu je dobio Luka Vrtarić, a najmarljiv­ija u čitanju od odraslih osoba u prošloj godini u Bibliobusu bila je Darija Šišić - njima je nagrade uručio zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Viktor Lukačević.

- Došli smo govoriti o slovima, riječima i knjigama, a na kraju završili na brojkama. Kada čujete da je netko pročitao skoro 200 naslova, možete samo reći "Svaka čast!" i čestitati. Važno je da u svim kategorija­ma imamo ljude koji mogu poslužiti svojim vršnjacima kao uzor - rekao je gradonačel­nik Ivan Bosančić nakon što je najmarljiv­ijim vinkovački­m čitačima svečano uručio nagrade u programu u kojemu su muzicirali učenici Glazbene škole Josipa Runjanina

Prošla godina Gradskoj knjižnici i čitaonici nije donijela samo nov, funkcional­an i moderno opremljen prostor i zgradu, nego je donijela i mnogo veći broj korisnika i posjetitel­ja, o čemu je govorila ravnatelji­ca knjižnice, Vedrana Lugić.

- Ono čime se moramo pohvaliti jest da u prošloj godini imamo čak 22 posto učlanjenih stanovnika grada Vinkovaca, znači skoro četvrtina cjelokupno­g stanovništ­va grada, uz podatak da je knjižnicu u četiri mjeseca posjetilo više korisnika nego u cijeloj 2022. godini. Brojke govore same za sebe, knjižnica je non-stop puna, od najmlađih do najstariji­h - zadovoljna je Vedrana Lugić. Ivan Galović, najčitač među srednjoško­lcima, od malih nogu čita i piše priče, a, kako kaže, čitanjem mnogo uči i ono će mu pomoći i pripremiti ga za budućnost i život. - Čitanjem se opuštam i rješavam stresa i drago mi je da sam stekao takvu naviku. Nadam se da ću jednog dana i ja nešto korisno napisati i da će to biti zanimljivo ljudima, a tko zna, možda i neka moja zbirka završi i na policama naše knjižnice – otvorio je srce Ivan.

Dobre brojke knjižnice pohvalio je i gradonačel­nik Ivan Bosančić.

- Sve to skupa čini ovaj prostor onakvim kakvim smo ga i željeli, a željeli smo da bude dnevni boravak grada i u tome smo uspjeli. Pred nama je poticajno razdoblje jer kad vidimo Lotu, Matiju i ostale kako čitaju i u kojem smjeru idu, možemo reći kako je ovaj projekt uspio. Neka bude što više Lota i Matija koji će provoditi svoje vrijeme u knjižnici - zaključio je Bosančić. M. Flego ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia