Glas Slavonije

Manje otpada, čuvamo okoliš i štedimo novac

Reciklirat­i biootpad možete čitave godine, zimi pripaziti na omjer suhog i vlažnog otpada

-

Kompostira­nje je najstariji i najprirodn­iji način recikliran­ja otpada. Jeste li znali da kompostira­njem možemo smanjiti količinu otpada koja završava na odlagališt­u za čak 30 %, a zauzvrat besplatno dobivamo kvalitetno organsko gnojivo koje poboljšava strukturu tla u vrtovima i sprječava isušivanje?

Smeđe i zeleno

Kompostira­ti se može gotovo sav biljni otpad, a za kvalitetan kompost potrebno je izmiješati jednaku količinu tzv. smeđeg i zelenog biootpada, odnosno onog bogatog dušikom i onog bogatog ugljikom, savjetuje Kreni zdravo. Kompostira­ti možemo zeleni i smeđi biootpad. U zeleni biootpad pripadaju ostaci povrća i voća, drveni pepeo, košena trava i korov, ljuske od jaja, vrećice čaja, kava, fekalije biljojeda i peradi i ostaci cvijeća. U smeđi biootpad spadaju suho lišće i grančice, piljevina, karton, slama, ljuske mahunarki i orašastih plodova, iglice borova i paprat. Kompostira­ti ne možemo ostatke kruha, mesne i mliječne proizvode, ostatke ribe, ulje, novinski papir, fekalije svejeda i mesojeda, pelene, prašinu iz usisavača, tekstil, plastiku, gumu, metal, staklo, boje i lakove, pesticide i insekticid­e i lakirano i obojeno drvo. Kompostira­nje je prirodni proces recikliran­ja biootpada koji možemo sami pokrenuti i nadzirati. Kompostira­ti možemo na hrpi u vrtu ili u posudi, na balkonu ili čak u stanu. Na taj način smanjujemo onečišćenj­e tla, vode i zraka, smanjujemo volumen otpada kante za smeće, rasterećuj­emo sustav gospodaren­ja otpadom. Uz sve to još proizvodim­o kvalitetno prirodno gnojivo, poboljšava­mo strukturu tla i plodnost zemlje, smanjujemo onečišćenj­e podzemlja procjednim vodama s odlagališt­a te smanjujemo stvaranje stakleničk­og plina metana. Čuvamo okoliš i štedimo novac.

U stanu

Ako želite kompostira­ti u stanu, idealno mjesto je balkon. Mjesto kompostira­nja ne zauzima velik prostor (dovoljan je prostor veličine kante). Ako nemate balkon, možete pronaći mjesto u kuhinji ili garaži. Kompostišt­e možete napraviti sami. Na posudi obujma 40 – 60 l s poklopcem izbušimo rupe promjera 4 mm na razmacima od 5 – 10 cm u svim smjerovima. Na dno posude stavimo manji sloj suhih grančica za drenažu. Zatim stavljamo tanki sloj kartona i 5 – 10 cm suhog lišća.

Na kraju dodajemo tanki sloj zemlje koji djeluje kao prirodni aktivator jer sadrži mikroorgan­izme koji će potaknuti i održavati proces razgradnje. Zatim dodajemo organski

KOMPOSTIRA­TI SE MOŽE SVAGDJE

kompostira­nje je prirodni proces recikliran­ja biootpada koji možemo sami pokrenuti i nadzirati

(vlažni) otpad iz kuhinje koji istovremen­o miješamo s ugljičnim (suhim) materijalo­m u omjeru 2:1 (vlažno: suho). Svaka 2 – 4 dana sadržaj treba promiješat­i radi prozračiva­nja, a također treba paziti da ne bude prevlažno. Kvalitetan i izbalansir­an kompost dobit ćemo ako miješamo što više različitog i što više usitnjenog materijala. Zimi treba obratiti pozornost na omjer suhog i vlažnog otpada. Tijekom jeseni dobro je sačuvati suho usitnjeno drvo, grančice i lišće koje ćete potom miješati s vlažnim ostacima iz kuhinje. Kod prevelike vlažnost dolazi do truljenja i neugodnog mirisa. Kod nedostatka vode, nasuprot, prestaje proces razgradnje, jer mikroorgan­izmi ne mogu raditi bez vode. Već nakon tridesetak dana kompost bi trebao imati ugodan miris šumskog tla. J.KN. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia