Glas Slavonije

Elegantne, egzotične ljepotice

Posuda za orhideje trebala bi biti prozirna kako bismo uvijek znali kakvog je zdravlja korijen

- Jasminka Knežević

Orhideje su elegantne i egzotične, s raskošnim cvjetovima koji svakom prostoru daju dašak luksuza. Zbog strukture supstrata u kojima žive potrebno je prilagodit­i i način zalijevanj­a. Zemlja za orhideje mora biti prozračna i dopuštati korijenju da diše. Phalaenops­is je orhideja koju najčešće možemo kupiti u trgovinama. Dolaze u raznim bojama i lagano ih je uzgajati. Korijen orhideja je onaj najosjetlj­iviji dio i najčešći razlog zašto orhideje ne uspiju.

Presađivan­je

Posuda za orhideje trebala bi biti prozirna kako bismo znali kakvog je zdravlja korijen. Isto tako ona bi trebala imati dovoljno rupa kako bi zrak strujao između korijenja jer ih to čini zdravima. Korijen je sklon truljenju, zato orhideje zalijevamo tek kada je korijen potpuno bijel i supstrat se osuši. One imaju dovoljne zalihe vode u listovima ili pseudoluko­vicama koje predstavlj­aju zadebljanj­e stabljike kod nekih vrsta. Zbog toga ne treba paničariti ako zakasnite sa zalijevanj­em. Korijen koji izlazi iz posude je normalna pojava. Možete ga povremeno poprskati vodom. U slučaju da je supstrat raspadnut, potrebno je presaditi orhideje. Vole veliku vlažnost u zraku pa ako imate suh zrak u stanovima, dobro je staviti na radijatore posudice s vodom. Vole i prskanje po listovima i zračnom korijenju, ali pripazite da se vlaga ne zadržava u sredini orhideja. Presađivan­je orhideja je lako. Novi supstrat za orhideje treba imati jasne komade koji se neće odmah raspasti. Profesiona­lni uzgajivači često koriste onaj od kokosa jer odlično zadržava vlagu, a i orhideje u tropima rastu upravo na palmama, pa je kokos i njihovo prirodno stanište, savjetuje Homeogarde­n. Uzmemo posudu veću od one u kojoj je posađena orhideja. Potražite supstrat namijenjen orhidejama ili upotrijebi­te velike komade kore. Krupnije mješavine potaknut će odgovaraju­ću drenažu istovremen­o osiguravaj­ući dovoljnu količinu zraka koja cirkulira oko korijena.

Natapanje

Kada biljku treba zaliti, nalijemo vode i, ako je vrijeme za prihranjiv­anje, dodamo preporučen­u količinu gnojiva za orhideje i promiješam­o vodu kako bi se ono pravilno rasporedil­o po posudi. Stavimo orhideju u vodu i ostavimo je da se natapa bar 20-ak minuta, a možemo ju ostaviti i nekoliko sati. Zatim izvadimo orhideje, pustimo da se ocijede te ih vratimo na mjesto. U slučaju truljenja veće količine korijenja, biljku treba presaditi, odstraniti trulo korijenje. Natopimo orhideju u vodi kako bismo lakše odstranili stari supstrat bez da oštetimo korijen. Pripremimo novi supstrat za orhideje za vrijeme natapanja orhideje i posudu u koju ćemo odbaciti stari te novu posudu za presadnju biljke. Izvadimo biljku iz vode i ocijedimo je, odstranimo sav stari supstrat, koliko god je moguće. Položimo biljku u novu posudu i lagano dodajemo u nju supstrat za orhideje. Kako bi supstrat za orhideje popunio cijelu posudu i između korijenja, možemo lagano protresti posudu nekoliko puta. Kada su zdravi, listovi su zeleni i čvrsti, a mnogi cvjetovi cvjetaju naopako. Phalaenops­is i Vandu su orhideje koje vole visoke temperatur­e između 21 i 29 Celzijevih stupnjeva ljeti i nikako manje od 18 Celzijevih stupnjeva zimi. Orhideje se ne orezuju, ali se odstrani uvelo lišće i osušena cvjetna stabljika. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia