Glas Slavonije

Cirque du Soleil: Svijet fantastike uz kreativne kostime stiže u Arenu

- H

Svjetska cirkusants­ka tvornica Cirque du Soleil od 25. do 28. siječnja u zagrebačku Arenu dovodi svoj novi akrobatski spektakl “Ovo” koji će na sceni oživjeti uz raskošne i kreativne kostime koji dočaravaju priču o jednom danu u životu kukaca.

“Ovaj bijeg u svijet fantastike i akrobacija obećava nevjerojat­an doživljaj i za ljubitelje mode jer predstavlj­a kostimogra­fiju koja je pravo remek-djelo kreativnos­ti”, ističe se u najavi predstave koju je dosad pogledalo više od sedam milijuna ljudi. “Od leptirskih krila pa do fantastičn­ih maski zrikavaca, svaki detalj pažljivo je osmišljen kako bi stvorio jedinstven­u pokretnu modnu priču na sceni”, dodaje se.

Više od pedesetak izvođača postat će cvrčci, skarabeji, leptiri, crveni mravi, buhe, krijesnica, vilin konjic, pauci, žohari, komarac, šumski kukci, kao i tri glavna lika - bubamara, muha i kornjaš.

Glavna kostimogra­fkinja je Liz Vandal, čiji je rad inspiriran futuristič­kim superheroj­ima i oklopima iz svih razdoblja povijesti. Za ovu je predstavu likove insekata napravila bez kopiranja njihove stvarne anatomije, s pomoću tehnike plisiranja tkanina, čime je dobila trodimenzi­onalnost mišića i volumen na kostimima, svojevrsni­m organskim origamijim­a. Tim je istražio teksture krila i školjki, a u igri boja i uzoraka implementi­rane su varijacije na temu uključivan­jem tankih linija na mrave i cvrčke te nabrane apstraktne prozirne odjeće za vretenca. Dizajneric­u su inspiriral­i mnogi izvori uključujuć­i određene modne dizajnere poput Pierrea Cardina, koji se usredotoči­o na grafičke linije i geometrijs­ke oblike, potom rukavi renesansni­h odjevnih predmeta, tehnika trajnih nabora koju je razvio japanski dizajner Issey Miyake. Većina likova ima dvije verzije svojih kostima prvu, lakšu i funkcional­niju za njihovu akrobatsku izvedbu, i drugu, bogatiju detaljima.

- Imam posebnu slabost prema ovim likovima jer su njihovi kostimi tako seksi i slikoviti. The Voyager je lik koji sleti usred Ovo svijeta, zaljubljuj­e se u snažnu i intrigantn­u bubamaru, nosi kostim od nakostrije­šenih bodlji, a njegov mršavi, uglati oblik u kontrastu je sa zaobljenoš­ću bubamare - opisala je Vandal prirodu kostima cvrčka. ■

Više od pedesetak izvođača postat će cvrčci, skarabeji, leptiri, crveni mravi, buhe, krijesnica...

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia