Glas Slavonije

Nema više Omeyera, tu je i dalje Karabatić nije to Francuska koja je bila, a mi smo nova reprezenta­cija. ne treba uspoređiva­ti s prošlim vremenima, rekao je perkovac

- Krešimir lacković

Kada je susret s Rumunjskom ušao u mirne vode, bilo je jasno da će hrvatski rukometaši osvojiti prvo mjesto u skupini B, te da će nam prvi suparnik u drugom krugu Eura u Koelnu biti pobjednik susreta Francuska Njemačka.

Nešto prije 23 sata u utorak bilo je jasno kako će Hrvatska drugi krug otvoriti s Francuzima, koji su svladali domaćina. Također je bilo jasno da će naši rukometaši u drugi krug prenijeti samo bod, a ne željena dva, nakon što su Austrija i Španjolska remizirale u pretposlje­dnjem satu utorka.

Voljeli smo ih mrziti

Rukometni El Clasico! Večeras od 18 sati u Koelnu. U Lanxess Areni, gdje su nas jednom, prije 17 godina, pobijedili u četvrtfina­lu svjetskog prvenstva. Već 26. put susrest ćemo se međusobno na velikim natjecanji­ma - europskim i svjetskim prvenstvim­a te Olimpijski­m igrama. Čak 13. put na europskim prvenstvim­a. Kome će taj broj biti nesretan? Voljeli smo ih mrziti. Divili smo se sjajnim njihovim rukometaši­ma. Letećim skokovima Narcissea ili Abaloa, snazi Dinarta, borbenosti i radnoj etici braće Gille, od kojih je stariji, Guillaume, danas izbornik reprezenta­cije, ili rukometnoj kompletnos­ti jednoga od najvećih svih vremena - Nikole Karabatića. I danas u 40. godini povezuje generacije, ne samo francuskog rukometa. - Nije to Francuska koja je bila nekad, kada su imali Omeyera, koji nas je uništavao. Sada je situacija drukčija, profil je nešto drukčiji. Mi smo posve nova reprezenta­cija i te neke stvari ne treba uspoređiva­ti s prošlim vremenima - rekao je izbornik Hrvatske Goran Perkovac kao da nas je htio podsjetiti na onoga kojeg smo najviše "voljeli mrziti" - vratara Thierryja Omeyera, ali i da ne vrijedi više živjeti u prošlosti.

Nova lica

Hrvatska i Francuska danas više objektivno nisu rivali kao što su nekada bile. Francuska je ostala gdje je i bila, u vrhu europskog i svjetskog rukometa. Ostao je Nikola Karabatić, od starijih, koji su već zagazili u tridesete, a već su duže vrijeme na sceni tu je i četiri godine mlađi brat Luka Karabatić, i dalje su tu i Valentine Porte i Kentin Mahe, a rukometnim svijetom u međuvremen­u zavladali su novi igrači, poput Dikea Mema, Ludovica Fabregasa, Remilija, Prandija, N'guessana... Rukometnu prošlost i sadašnjost na neki način povezuje Melvyn Richardson, sin legendarno­g Jacksona Richardson­a, zaslužnog za prvi naslov svjetskog prvaka Francuske na Svjetskom prvenstvu na Islandu. Pobijedili su u finalu tada, naravno, Hrvatsku, čiju je kapetansku vrpcu nosio Goran Perkovac. Možda danas najmanje zvijezde imaju među vratnicama, jer nema više ni Vincenta Gerarda, koji je sjajno zamijenio Omeyera. Tu je sada vratar Montpellie­ra Remi Desbonnet, njegov mlađi suigrač Charles Bolzinger i Samir Bellahcene iz Kiela. Čim su vratari iz Montpellie­ra i Kiela, zaslužuju respekt.

- Ja volim takve utakmice. Meni je to draže nego igrati s Austrijom. Te utakmice naši igrači obično odigraju dobro. Sigurno neće biti jednostavn­o. Bit će umora koliko god želite, ali srce je važno, glava je važna, nitko više ne računa na umor u nogama - poručio je hrvatski izbornik, koji bi se i sam mogao prisjećati velikih obračuna s Francuzima, a večeras će u drugoj ulozi otvoriti novo poglavlje. Zaboravimo prošlost. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia