Glas Slavonije

Osniva se vijeće koje će se skrbiti o hrvatskom jeziku i njegovu očuvanju

- H

Konačnim prijedlogo­m zakona o hrvatskom jeziku, koji je Vlada sa sjednice u četvrtak poslala u saborsku proceduru, propisuje se službena uporaba hrvatskoga jezika, uređuje osnivanje Vijeća za hrvatski jezik, kao i izrada Nacionalno­g plana hrvatske jezične politike.

Obveznici službene uporabe hrvatskoga jezika tijela su državne vlasti, tijela državne uprave, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravne osobe koje imaju javne ovlasti, odnosno sva javnopravn­a tijela u RH. U uvodu sjednice premijer Andrej Plenković naglasio je da se taj zakon dugo čekao, te je dodao kako se njime prvi put u povijesti uređuju pitanja službene i javne uporabe hrvatskog jezika. S obzirom na to da je nacionalni jezik nematerija­lno kulturno dobro te obilježje identiteta i nacionalne pripadnost­i, o jeziku je potrebno skrbiti se na odgovaraju­ći način, sustavno i stručno, a to uključuje osiguranje pravnih temelja za njegovu uporabu i razvoj te promicanje kulture jezika, dodao je.

Osvrnuo se i na saborsku raspravu tijekom prvog čitanja zakona, odnosno na one koji su problemati­zirali donošenje toga zakona, kao i trenutak donošenja, poručivši im da se zakon donosi “u pravo vrijeme”. Pritom je posebno istaknuo da su hrvatski jezikoslov­ci, “nezadovolj­ni statusom hrvatskog jezika, rječnicima i pravopisim­a bivše države, u ožujku 1967. objavili Deklaracij­u o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika”, te dodao kako vjeruje da će se upravo do ožujka predloženi zakon raspraviti i izglasati u Saboru “kao znak poštovanja prema hrvatskim jezikoslov­cima koji su zbog svog djelovanja pretrpjeli i profesiona­lne i osobne posljedice”. “Na taj način ćemo poslati povijesnu poruku ljudima koji su se zauzimali za hrvatski jezik generacija­ma prije”, dodao je premijer.

Zakonom se potvrđuje da je hrvatski jezik službeni jezik RH i jedan od službenih jezika Europske unije te da je u svojoj ukupnosti i cjelovitos­ti temeljna sastavnica hrvatskoga

“Poslat ćemo povijesnu poruku ljudima koji su se zauzimali za hrvatski jezik generacija­ma prije”

identiteta i hrvatske kulture. Zakonom se definira i obveza Vlade da se skrbi o zaštiti i osiguranju slobode uporabe hrvatskoga jezika, što uključuje osiguranje pravnih temelja za njegovu uporabu i razvoj te promicanje kulture hrvatskoga jezika u službenoj i javnoj uporabi, a što Vlada namjerava osigurati tim zakonskim rješenjem, rekao je ministar znanosti i obrazovanj­a Radovan Fuchs predstavlj­ajući na sjednici konačni prijedlog zakona. Propisuje se i da će Vlada osigurati izradu Nacionalno­ga plana hrvatske jezične politike radi očuvanja društvene uloge i pravnoga položaja hrvatskoga jezika, a osniva se i Vijeće za hrvatski jezik, kao koordinaci­jsko savjetodav­no tijelo koje će se skrbiti o hrvatskom jeziku, promicati kulturu hrvatskoga jezika u službenoj i javnoj uporabi te će mu sjedište biti u Ministarst­vu kulture i medija. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia