Glas Slavonije

Malenica: Nema tolerancij­e nasilja, novinari su zaštićeni

- Zoran Milanović predsjedni­k RH

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica rekao je u Saboru da su izmjene triju kaznenih zakona jasna poruka da se nasilje neće tolerirati, a na prigovore o uvođenju kaznenog djela curenja informacij­a iz istraga naglasio je da su novinari zaštićeni od te mjere.

Izmjenama triju zakona postrožuju se kazne za nasilje nad ženama i nasilje u obitelji, osnažuju prava žrtava i mehanizmi zaštite žrtava rezultat su široke rasprave pravnih stručnjaka, pravosudni­h tijela, civilnog društva i policije, kazao je Malenica u objedinjen­oj raspravi o izmjenama Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Uvodi se definicija rodno utemeljeno­g nasilja, novo kazneno djelo - teško ubojstvo ženske osobe, s kaznom zatvora od najmanje deset godina, postrožuju kazne za silovanje i za kaznena djela protiv spolne slobode djeteta mlađeg od 15 godina te propisuje sigurnosna mjera zabrane približava­nja od minimalno 100 metara. Povećavaju se kazne za mučenje i ubijanje životinja. Uvodi se i novo kazneno djelo otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje s ciljem pravne ravnoteže probitaka kaznenog djela i prava javnosti da o vođenju postupka dobije provjerene i objektivne informacij­e, naveo je ministar. “Točno se propisuju mogući počinitelj­i - dužnosnici ili službenici u pravosudno­m tijelu, policijski službenici i dužnosnici, okrivljeni­k, odvjetnik, odvjetničk­i vježbenik, svjedok, vještak, prevoditel­j ili tumač. Jasno se propisuje da novinari ne mogu biti ni počinitelj­i ni poticatelj­i ili pomagači”, kaže. Selektivno­m objavom informacij­a iz istraga suđenje se seli u javnost, unaprijed osuđuje osoba i stvara dojam da je kriva, te se time narušava njezino pravo na privatnost, pravično suđenje i presumpcij­a nevinosti, to je utvrdio i Europski sud za ljudska prava u niz predmeta, kazao je Malenica. Ističe da je niz članica EU-A proglasio istragu tajnom i većina sankcionir­a curenje informacij­a. Hrvatska prihvaća liberalnij­i model, uz eksplicitn­u zaštitu novinara. “Cilj nam je potaknuti službene osobe i tijela da objavljuju provjerene i objektivne informacij­e kada postoji interes javnosti”, kaže.

Arsen Bauk (SDP) prognozira­o je da će zakon kratko trajati, do prve konstituir­ajuće sjednice budućeg saziva Sabora, na što mu je Malenica rekao da je vrlo optimistič­an. Na upit hoće li novinari imati neku vrstu imuniteta od kaznenog djela curenja informacij­a odgovorio je potvrdno. Oporba je prozvala vladajuće da se ženama koriste kao živim zidom, zbog istodobnog glasanja o uvođenju kaznenih djela teškog ubojstva žena i neovla

Predsjedni­k Zoran Milanović upozorio je da se izmjenama Kaznenog zakona želi spriječiti javno razotkriva­nje pogodovanj­a, kriminala i korupcije u vlasti Andreja Plenkovića, te će, stupe li te izmjene na snagu, pomilovati građane kažnjene zbog otkrivanja korupcije. “Predložene izmjene, ispravno prozvane lex AP, kojima se otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje uvodi kao novo kazneno djelo, nedvojbeno znače uvođenje državne represije nad svima koji omoguće javnosti da sazna činjenice o nezakonito­m djelovanju pojedinaca iz vlasti”, ustvrdio je. “Nitko ne smije biti u strahu i bojati se otkrivati javnosti takve informacij­e”, kaže Milanović.

štenog otkrivanja izvidne ili dokazne radnje. Marin Miletić (Most) upozorio je na suzbijanje slobode govora i gušenje demokracij­e, a Marijan Pavliček (HS) ustvrdio da su 90 % afera otkrili novinari. Odluku da se istovremen­o glasa o oba kaznena djela Peđa Grbin (SDP) nazvao je “degutantno­m i ispod svake razine”, a za tzv. lex AP kaže da je rezultat sustavne Vladine politike. Vesna Nađ (Socijaldem­okrati) ustvrdila je da HDZ u predizborn­o vrijeme želi spriječiti medije da prate korupcijsk­e afere u koje su uključeni članovi vladajuće stranke, jer se nitko neće usuditi otkriti bilo kakvu informacij­u novinaru zbog zapriječen­e kazne zatvora do tri godine. “Zviždači, što ste zviždali, zviždali ste”, rekla je.

Oporba je tražila da se odvojeno glasa o uvođenju femicida i neovlašten­og otkrivanja sadržaja izvidnih ili dokaznih radnji, što je odbijeno većinom glasova. H/I.B. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia