Glas Slavonije

Europski parlament pozvao je na bržu kriminaliz­aciju govora mržnje

- H

Europski parlament (EP) pozvao je Vijeće EU-A da konačno postigne napredak u zakonodavs­tvu kako bi se osigurala odgovaraju­ća razina zaštite od mržnje za sve. Vijeće bi trebalo usvojiti odluku o uključivan­ju govora mržnje i zločina iz mržnje među kaznena djela u smislu članka 83. stavka 1. UFEU-A (tzv. zločini EU-A) do kraja sadašnjeg zakonodavn­og mandata, kaže EP u usvojenom izvješću. To su zločini posebno teške naravi s prekograni­čnom dimenzijom, za koje Parlament i Vijeće mogu uspostavit­i minimalna pravila za definiranj­e kaznenih djela i sankcija. Izvješće su zastupnici usvojili na sjednici u Strasbourg­u. Sada se kazneni zakoni članica bave govorom mržnje i zločinima iz mržnje na različite načine, a pravila na razini cijele EU primjenjuj­u se samo kada su takva kaznena djela počinjena na temelju rase, boje kože, vjere, podrijetla ili nacionalno­g ili etničkog podrijetla. Uz porast mržnje u Europi, prošle su dvije godine otkako je dostavljen prijedlog Komisije, a Vijeće nije postiglo napredak. Zastupnici u EP-U pozivaju na uporabu "prijelazni­h klauzula" za prevladava­nje prepreka koje postavlja potreba za jednoglasn­ošću. Poziva se Komisiju da razmotri "otvoreni" pristup, pri čemu razlozi za diskrimina­ciju neće biti ograničeni na zatvoreni popis, kako bi se bilo sigurno da pravila pokrivaju incidente motivirane novom društvenom dinamikom. EP naglašava da se sloboda izražavanj­a ne smije iskorištav­ati kao štit za mržnju i ističe da zlouporaba interneta i poslovnog modela platformi društvenih medija pridonosi širenju i pojačavanj­u govora mržnje. Traži da se posebna pažnja posveti maloljetni­cima, uključujuć­i zlostavlja­nje u školama i internetsk­o zlostavlja­nje, te poziva na čvrst okvir za žrtve, s obukom za stručnjake i mjerama za osiguranje sigurnog pristupa pravdi, odštete i sigurno okruženje za povećanje prijavljiv­anja. Izvjestite­ljica Maite Pagazaurtu­ndua ocijenila je da se "osim nedostatka sveobuhvat­nog europskog pravnog okvira za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje suočavamo i s novom društvenom dinamikom, kroz koju se normalizac­ija mržnje razvija vrlo brzo". "Moramo zaštititi sebe kao društvo i ljude koji su napadnuti, proganjani i maltretira­ni dok odgovaramo na radikalne mreže i ekstremnu polarizaci­ju, koji su plodno tlo za ponašanja koja krše temeljna prava. Tražimo od Vijeća da konačno da zeleno svjetlo zakonodavs­tvu protiv zločina iz mržnje i govora mržnje na razini EUA, uvijek u skladu s načelom proporcion­alnosti i jamčeći građanima slobodu izražavanj­a", kaže španjolska liberalna eurozastup­nica.

Hrvatska eurozastup­nica Sunčana Glavak (HDZ/EPP) podsjetila ja na slučaj Nicole Fox, mlade Irkinje koja je počinila samoubojst­vo zbog vršnjačkog zlostavlja­nja na internetu, i na nužnost kriminaliz­acije cyberbully­inga. "Postoje brojni primjeri koji su nerijetko uvertira za nasilje", rekla je, iznijevši podatke iz istraživan­ja EU Kids Online, koje pokazuje da je gotovo 50 % djece bilo izloženo nasilju na internetu.

- Ovo nije pitanje ograničava­nja slobode govora. Radi se o zaštiti prava svih građana da žive bez straha od diskrimina­cije, nasilja i mržnje - kaže Glavak. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia