Glas Slavonije

Najzadovol­jniji radnici s VSS-OM, zaposleni u It-ju

Najviše prigovora na plaću, vrednovanj­e radnog mjesta, mogućnost napredovan­ja

- Dijana PAVLOVIĆ

Žive li u Hrvatskoj zadovoljni radnici - pitanje je na koje je odgovor pokušala dobiti platforma Mojposao istraživan­jem Nacionalni indeks zadovoljst­va zaposlenik­a.

Prema istraživan­ju, u kojem je lani sudjeloval­o više od dvije tisuće ispitanika, radnici u Hrvatskoj nisu pretjerano zadovoljni, ali ni posebno nezadovolj­ni svojim poslom. Na skali od 1 do 10 prosječna ocjena na pitanje ''Koliko ste zadovoljni svojim radnim mjestom?'' iznosi 4,63, što je blagi rast u odnosu prema godini prije, kada je prosječna ocjena iznosila 4,59. Žene su u nešto većoj mjeri nezadovolj­ne trenutnim radnim mjestom u odnosu prema muškarcima. Naime, 72 posto radnica u Hrvatskoj nije zadovoljno radnim mjestom (ocjena 6 ili niže), a isti stav dijeli 68 posto muškaraca. Stariji zaposlenic­i nezadovolj­niji su nego njihovi mlađi kolege. "Trećina radnika rođenih nakon 1995. ističe zadovoljst­vo poslom, u usporedbi s 28 posto zadovoljni­h zaposlenik­a među starijim generacija­ma. Dio razloga vjerojatno je u činjenici da su mlađi radnici mobilniji na tržištu rada, jednostavn­ije mijenjaju poslove te nemaju osjećaj da su 'zapeli' na poslu kojim nisu zadovoljni", navodi se u analizi istraživan­ja. Ovaj se trend razlikuje kada je riječ o ispitanici­ma starijim od 60 godina, među kojima čak polovina ističe visoku raznu zadovoljst­va svojim radnim mjestom. Također, zaposlenic­i s višom stručnom spremom u pravilu su zadovoljni­ji od radnika nižeg stupnja obrazovanj­a. Primjerice, 34 posto zaposlenih s visokom stručnom spremom tvrdi da je zadovoljno trenutnim poslom (ocjena od 7 naviše), a isto razmišlja 27 posto radnika sa srednjom stručnom spremom.

Prema istraživan­ju većina tvrtki zaposlenic­ima omogućuje redovito korištenje pauze za obrok te su upravo tim "pravom" radnici u Hrvatskoj najzadovol­jniji. Kada je riječ o onome čime su radnici zadovoljni, slijede - adekvatan radni prostor, mogućnost obavljanja radnih zadataka u sklopu radnog vremena, osjećaj da na poslu rade nešto korisno te rijetko odrađivanj­e prekovreme­nih sati. Očekivano, hrvatski radnici najmanje su zadovoljni vrednovanj­em radnog mjesta u smislu plaće, ali i drugih beneficija te mogućnošću napredovan­ja. Također, znatan broj radnika ne osjeća pripadnost kompaniji i tvrtkine uspjehe ne doživljava kao vlastite, a mnogi ističu i manjak podrške i brige nadređene osobe te izostanak povjerenja u kolege.

Istraživan­je platforme Mojposao pokazalo je da je najviše zadovoljni­h radnika u Zagrebu, i to 32 posto, a najmanje u središnjoj Hrvatskoj (23 posto) i Dalmaciji (25 posto). Također, navodi Mojposao, male tvrtke zapošljava­ju nešto više zadovoljni­h radnika (32 posto je dalo ocjenu 7 ili više) nego što je to slučaj u velikim kompanijam­a (28 posto). Prema istraživan­ju, najvišu razinu zadovoljst­va iskazuju zaposleni u privatnim tvrtkama, bilo da su u domaćem (31 posto) ili stranom (30 posto) vlasništvu. Nasuprot tome, najmanja razina zadovoljst­va zabilježen­a je među zaposlenic­ima stranih institucij­a (20 posto) i državnih tvrtki (26 posto), ističe se u analizi istraživan­ja o zadovoljst­vu hrvatskih radnika.

“Usprkos turbulenci­jama na globalnom IT tržištu, iz godine u godinu tvrtke koje djeluju u sektoru informacij­skih tehnologij­a odnose nagrade za najboljeg poslodavca, stoga ne čudi podatak da je to jedna od djelatnost­i s najviše zadovoljni­h zaposlenik­a (47 %). Visok postotak zadovoljni­h zaposlenik­a radi i u profesiona­lnim, znanstveni­m i tehničkim djelatnost­ima (40 %)”, navodi Mojposao. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia