Glas Slavonije

Grlić: Povezivanj­e strateški važno za Hrvatsku, BIH i SAD

- Hina/i.b.

Južna plinska interkonek­cija od strateške je važnosti za Hrvatsku, BIH i SAD, kazao je šef hrvatske diplomacij­e Gordan Grlić Radman nakon što je u javnost procurilo pismo američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena prema kojemu Blinken čelnika HDZ-A BIH i Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića drži odgovornim za opstrukcij­u projekta. Američki državni tajnik Antony Blinken zatražio je u pismu od šefova diplomacij­e Hrvatske i BIH Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića da učine pritisak na čelnika HDZ-A BIH Dragana Čovića "kako bi prestao s opstrukcij­ama plinskog povezivanj­a Hrvatske i BIH". Nazvao ga je izravnim krivcem za odugovlače­nje početka izgradnje plinovoda te ustvrdio da to kašnjenje prijeti realizacij­i projekta. U Blinkenovu pismu se ističe kako je izgradnja Južne plinske interkonek­cije između Hrvatske i BIH ključna za "vašu energetsku sigurnost".

“Taj projekt je od strateške važnosti i interesa za Hrvatsku, za BIH, naravno i za hrvatski narod u BIH, ali i za naše američke saveznike", kazao je novinarima ministar Grlić Radman. Na pitanje o ulozi Dragana Čovića odgovorio je da je Hrvatski narodni sabor, na čijem je čelu Čović, prošle godine ocijenio da su strateški iznimno važni izgradnja spomenutog plinovoda i euroatlant­ske integracij­e. Podsjetio je i da je Vijeće ministara, čija je čelnica Borjana Krišto, članica HDZ-A BIH, također podržalo izgradnju Južne plinske interkonek­cije. Prema Blinkenovi­m navodima, zahtjevi čelnika HDZ-A BIH da se osnuje posebna kompanija sa sjedištem u Mostaru koja bi realiziral­a izgradnju plinovoda s Hrvatskom znače dupliciran­je, ekonomski je neodrživo i ugrožava cijeli projekt. Čović je nedavno rekao kako stranka želi da sjedište kompanije bude u Mostaru, a ona bi bila u vlasništvu Federacije BIH te da je njihov prijedlog posve usklađen s europskim direktivam­a i Europskom energetsko­m zajednicom. Projekt Južne plinske interkonek­cije trebao bi povezati plinovode Hrvatske i BIH, čime bi ta zemlja prestala biti ovisna o ruskome plinu, koji stiže turskim plinskim tokom. S Hrvatskom bi se trebao spojiti na području Imotskog, a unutar BIH bi imao dva odvojka - jedan prema središtu zemlje, prema Mostaru.

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je s predsjedni­kom Srbije na marginama Svjetskom ekonomskog foruma u Davosu u srijedu. Na pitanje o mogućim službenim sastancima u budućnosti, Grlić Radman je kazao kako se "Srbija opredijeli­la za europski put" i "mora ispuniti sve one uvjete i kriterije koji se od nje očekuju". "Mora razvijati i promovirat­i regionalnu stabilnost, jačati dobru, prijateljs­ku, suradnju sa svim zemljama zapadnog Balkana, tako da se nadam da će nakon formiranja vlade slijediti sigurno određeni susreti koji su bili nagoviješt­eni i prošle godine", kazao je Grlić Radman.

Na pitanje o tome hoće li čelnik Demokratsk­og saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov zadržati mjesto u srbijansko­j vladi, Grlić Radman je rekao kako nema o tome nikakvih informacij­a, ali da je važno da postoji pravni mehanizam u Srbiji za osiguranje političke zastupljen­osti hrvatske manjine. Žigmanov nije sada na izborima osvojio mandat u Narodnoj skupštini Srbije.

“Nama je bitno osigurati, bez obzira na to koji je ishod izbora, da Hrvati imaju svog predstavni­ka kao što Srbi u Hrvatskoj imaju svoje, a na temelju sporazuma iz 2004. godine. To obvezuje potpisnike", rekao je Grlić Radman. ■ a drugi

Presliku Blinkenova pisma objavili su internetsk­i portali u BIH, a autentično­st je potvrdio Konaković

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia