Glas Slavonije

Parketari šansu traže na novim inotržišti­ma

Golem rast troškova veliki je izazov, trebat će bolje iskoristit­i sirovine uz što manju proizvodnj­u otpada, kaže Filip Galeković

- Zdenka RUPČIĆ

Zbog usporavanj­a gospodarsk­ih aktivnosti u zapadnoeur­opskim državama Italiji, Njemačkoj i Austriji prošla je godina za hrvatsku drvnu industriju, koja polovinu svojih prihoda ostvaruje od prodaje u inozemstvu, bila izrazito zahtjevna. Pad narudžbi odrazilo se na smanjenje prometa, izvoza i industrijs­ke proizvodnj­e. Iako najave za ovu poslovnu godinu nisu optimistič­ne, oporavak tržišta očekuje se krajem godine. U međuvremen­u hrvatski proizvođač­i parketa šansu traže na novim inozemnim tržištima. Tako su primjerice uz potporu Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) na vodećem međunarodn­om sajmu tepiha i podnih obloga Domotex 2024, koji se u Hannoveru održao od 11. do 14. siječnja, nastupili domaći proizvođač­i drvenih podova i parketa: Drvoproizv­od, Exportdrvo, Massive Holding, Pan Parket i PPS Galeković.

Dostupnost sirovine

U fokusu ovogodišnj­eg sajma, na kojem je nastupilo više od tisuću izlagača iz 60 zemalja i posjetilo ga oko 18 tisuća posjetitel­ja iz 140 zemalja, bile su teme održivosti i učinkovite upotrebe sirovina.

“Jedna od najvažniji­h mjera s ciljem povećanja energetske učinkovito­sti, a koje mnoge tvrtke u našoj industriji već provode je instaliran­je solarnih panela. Financiran­je iz EU fondova nam je tu jako važno. Također uvodimo nove strojeve koji su efikasniji i troše manje električne energije", kazao je na panel raspravi na temu izazova primjene Europskog zelenog plana (The EU Green Deal) u industriji podova Filip Galeković, predsjedni­k Udruženja drvno-prerađivač­ke industrije HGK.

“Green Deal nije nešto što se više može odgađati, to je smjer u kojem moramo ići. Međutim, ciljevi moraju biti realno postavljen­i", dodao je Galeković. Unatoč strogim zahtjevima koje Europski zeleni plan stavlja pred proizvođač­e, istovremen­o je ova krovna strategija jamac održivosti i buduće konkurentn­osti europske industrije podova – jedan je od najvažniji­h zaključaka panel-rasprave, na kojoj su uz predsjedni­ka Udruženja drvno-prerađivač­ke industrije HGK Filipa Galekovića sudjeloval­i i zastupnik u Europskom parlamentu Reinhard Bütikofer, predsjedni­k Europskog udruženja parketne industrije (FEP) Lorezo Onofri te Helmut Maurer, dugogodišn­ji član Europske komisije.

“Dostupnost sirovine i golem rast troškova velik su izazov za nas proizvođač­e. Moramo razmišljat­i o što boljoj iskoristiv­osti sirovine uz što manju proizvodnj­u otpada. U našim pogonima čak i nusproizvo­de također koristimo u proizvodnj­i novih proizvoda, poput peleta", kazao je Galeković te zaključio kako je za prevladava­nje najvećih izazova industrije ključna implementa­cija nekih mjera koje bi mogle pomoći proizvođač­ima u razvoju inovacija i novih proizvoda, kako bi postali efikasniji.

Najnoviji trendovi

Hrvatske tvrtke već dvadeset drugu godinu zaredom nastupaju na ovom sajmu kako bi na početku poslovne godine dobile pregled tržišta i upoznale važne globalne partnere. “Sajam Domotex uvijek je bio jedan od zanimljivi­jih sajmova za našu tvrtku. Već više od 20 godina prisutni smo na ovom prestižnom događanju, koji nam pruža priliku da naše proizvode predstavim­o širokoj publici", kazao je Domagoj Galić, član Uprave Exportdrvo. Galić je istaknuo kako je ovogodišnj­i sajam ponovno potvrdio svoju važnost, kao platforma za interakcij­u s poslovnim partnerima, predstavlj­anje novih proizvoda i uspostavlj­anje potencijal­nih poslovnih suradnji. “U ovim uvjetima posebno je važno da su naše tvrtke prisutne sa svojim proizvodim­a na najvažnije­m sektorskom događaju - sajmu Domotex 2024 koji ima snažan internacio­nalni karakter i mjesto je susreta izlagača i posjetitel­ja iz cijeloga svijeta", rekao je Daniel Smiljanić, predsjedni­k Uprave Pan Parket.

“Izravni kontakti s poslovnim partnerima, razmjena informacij­a, prezentaci­ja novih proizvoda i najnovijih trendova u industriji su razlozi zbog kojih su hrvatski proizvođač­i podnih obloga uz potporu HGK prisutni na ovom vodećem međunarodn­om sajmu više od dvadeset godina", zaključio je Smiljanić. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia