Glas Slavonije

Okrao ženu dok se molila i prije išao u krađe

SLAVONAC NEPRAVOMOĆ­NO OSUĐEN ZBOG VIŠE KRAĐA Kradljivac je sve priznao sucu, a u zatvor ide jer je

- Sandra LACIĆ

Tridesettr­ogodišnji Slavonac s vinkovačko­g područja nepravomoć­no je osuđen na dvije godine i deset mjeseci zbog više krađa na osječkom području. Krao je najviše po vjerskim objektima, a jednom i tijekom mise u osječkoj konkatedra­li. Proglašen je krivim jer je 26. srpnja 2021. u Osijeku u vrijeme misnog slavlja, oko 18.30, ušao u sakristiju konkatedra­le svetih Petra i Pavla, iz torbe ženske osobe uzeo i za sebe zadržao 200 kuna, osobnu iskaznicu i dvije bankovne kartice te karticu tekućeg računa na ime muškarca. Potom je istoga dana na kiosku, u Tobacco shopu i trgovini kupovao raznu robu, ukupne vrijednost­i 154 kuna, koju je platio karticom okradene žene, a slipove potpisao njezinim imenom i prezimenom.

Nedugo prije toga, 14. srpnja 2021., preskočio je ogradu župnog dvora Župe svetog Josipa Radnika u Osijeku, te skinuo komarnik s otvorenog prozora župnog dvora, kroz koji je ušao u ured. Iz ladice radnog stola uzeo je 450 kuna i bankovnu karticu. U župni dvor Župe svetog Mihaela u Osijeku ušao je 31. srpnja 2021., nakon što je preskočio ogradu visoku dva i pol metra. Iz župnog dvora i ureda ukrao je 400 kuna. Potom je, 3. kolovoza 2021., ušao u garderobu Osnovne škole Josipovac, te iz ormara uzeo 400 kuna, osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu, zdravstven­u iskaznicu, iskaznicu dopunskog zdravstven­og osiguranja i karticu tekućeg računa. U zgradu Rektorata Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku ušao je 16. kolovoza 2021., te iz ormara u čajnoj kuhinji uzeo torbu s 800 kuna, 150 eura, osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu, zdravstven­u iskaznicu i karticu tekućeg računa, također ženske osobe.

Očitujući se o optužbi, 33-godišnjak je priznao krivnju, ne sporeći vrijednost ukradenih stvari, odnosno novca. Štetu do sada nije nadoknadio oštećenici­ma, ali ima namjeru to učiniti. Dodao je da se kaje zbog počinjenih djela, koja je počinio jer je bio nezaposlen. U međuvremen­u je promijenio odnos prema životu te se zaposlio i ima dijete. U obrazložen­ju presude navodi se da je, odlučujući o izboru, vrsti i visini kazne, sud od olakotnih okolnosti na strani okrivljeni­ka cijenio priznanje počinjenih kaznenih djela, kajanje i da je otac, a otegotna je okolnost prijašnja kaznena osuđivanos­t. Sud je smatrao da se u konkretnom slučaju jedino bezuvjetno­m zatvorskom kaznom može postići svrha kažnjavanj­a, jer dosadašnje uvjetne i bezuvjetne osude nisu pozitivno djelovale na okrivljeni­ka.

- Sud smatra da će se izrečenom kaznom ujedno djelovati i u smjeru generalne prevencije, tj. utjecaja na druge da ne čine kaznena djela, odnosno utjecati na jačanje njihove svijesti o pogibeljno­sti njihova činjenja - navodi se u obrazložen­ju nepravomoć­ne presude. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia