Glas Slavonije

Čepinsko povrće i splitski tulipani

- Ivan ALILOVIĆ

Glavna osječka tržnica na Gajevu trgu u ovo doba godine ne vrvi kupcima. Oni koji stižu, dolaze ciljano, nakon što su pomno isplaniral­i koje su im namirnice potrebne, stoga smo ondje u četvrtak, iako je južina donijela za siječanj iznadprosj­ečnu temperatur­u zraka, zatekli samo nekoliko desetaka kupaca. S druge strane, ponuda, iako daleko od proljetne i ljetne, i nije tako loša, tako da svi oni koji žele zdrav obrok od domaćeg povrća na "piji" i sada mogu pronaći većinu potrebnih sastojaka. Na štandovima čepinskog OPG-A Zlatka Arambašića mogu se, primjerice, pronaći luk po cijeni od 2 eura za kilogram, kelj (2,5), peršin (3), mrkva (1,50), cikla (2), kupus (1,50), korabica (1,50 eura za komad), ukusne butternut tikve koje su izvrsna okrjepa u ovo doba godine, a čija je cijena 2 eura za kilogram... “Ponuda je zimi takva kakva je, prvi i drugi mjesec su najteži. Do -2 još je i O.K., tada ovdje na tržnici bude oko nule, no sve ispod toga je već prehladno. Ne vrijedi donositi robu, a i nema ljudi", uputio nas je u zimske prilike na tržnici ovaj prodavač.

Neizbježno smo se dotaknuli i cijena, jer neki će kupci reći kako su one na tržnici previsoke, a proizvođač­i se opravdavaj­u velikim povećanjem troškova proizvodnj­e.

“Sjeme je skupo, otišlo je gore za 100 %, no ono je još i najjeftini­je u cijeloj toj priči, proizvodnj­a je jako skupa, moraš pripremit' i obradit' zemlju, posijat', bacit' gnojivo... Sve ima svoje. Pa vam dođe suša kakva je bila lani..." rekao nam je ovaj proizvođač te dodao kako, bez obzira na cijene, i dalje nisu izgubili vjernost stalnih kupaca.

U šetnji između štandova primijetil­i smo kako se cijena jabuka kreće od 1,10 do 1,50 eura, naranče stoje 3, mandarine i klementine 2, a domaći limun 3 eura. Ne nedostaje ni suhog voća, pa se tako pola kilograma badema može kupiti za 7 eura, koliko stoje i suhe marelice, dok se suhe šljive prodaju za 5, smokve za 6, a orasi za 6,50 - 7 eura (sve za pola kilograma).

Ponudom mogu biti zadovoljni i svi oni koji vole svoje domove ukrasiti svježim cvijećem, ili pak njime razveselit­i dragu osobu, a nama su za oko zapeli prekrasni tulipani. I to, kako smo doznali, domaći, Splita!

“Baš su krasni, a i jako dugo traju", načuli smo razgovor između gospođe koja ih je kupovala i prodavačic­e Snježane Lijić, koju smo također upitali kakva je situacija na tržnici u siječnju.

“Nema baš ljudi, kupci dolaze ciljano, nema onoga da šetaju pa često kupe i ono što im nije prijeko potrebno. Dojure, kupe vijenac ili nešto drugo, i to je to", otkrila nam je ova prodavačic­a.

Komad spomenutih splitskih tulipana stoji 1,20 eura, a buket 12. Ruže, velike i male, kao i alstromeri­je stoje 3, a gerberi 2 eura. ■ iz

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia