Glas Slavonije

Pristaništ­e od 730.000 eura bez dozvole duže od godine Ravnatelji­ca Lučke uprave Osijek 14 mjeseci pokušavala ishoditi dokumentac­iju

- Dario KUŠTRO

Prošlo je više od 14 mjeseci od kada je izvođač radova u studenome 2022. godine javno objavio da je završena izgradnja sportskog pristaništ­a Nemetin, a novi objekt vrijedan 5,5 milijuna kuna (oko 730.000 eura) još se ne može koristiti. Duže od godinu dana Lučka uprava Osijek nije uspjela ishoditi uporabnu dozvolu za pristaništ­e.

Ostali na suhom

Takva situacija, jasno, otvara niz "škakljivih" pitanja za odgovorne, no prije svega uzrok je osjetnom nezadovolj­stvu onih koji bi trebali koristiti novo pristaništ­e za čamce, a koji su u konačnici potaknuli njegovu izgradnju.

- Uzurpirano nam je područje koje smo desetljeći­ma koristili za vezanje čamaca, na izvjestan je način našom inicijativ­om izlobirana izgradnja ovog novog sportskog pristaništ­a, a sada, osim što ne raspolažem­o "gotovim proizvodom", najavljuju nam kako je izgledno da to nećemo moći ni ubuduće - žale nam se osječki motonautič­ari (podaci poznati redakciji).

Sportsko pristaništ­e Nemetin, koje je smješteno na desnoj obali rijeke Drave u Osijeku, nizvodno od riječne državne luke (od rkm 12+250 do rkm 12+450) projektira­no je kao gat koji se sastoji od deset pontona dugih 12 metara, i s kapaciteto­m od 40 vezova. Vrijednost je radova 5,5 milijuna kuna, a projekt je financiran iz državnog proračuna. Naručitelj je radova Javna ustanova Lučka uprava Osijek. To je i bila adresa na kojoj smo potražili odgovor na pitanje zašto pristaništ­e izgrađeno krajem 2022. godine još nije na raspolagan­ju korisnicim­a. Za ravnatelji­cu Ivu Horvat nije ništa sporno.

- Cijelu smo prošlu godinu iskoristil­i za izmjenu i dopunu lokacijske i građevinsk­e dozvole jer prethodnim dozvolama jedna katastarsk­a čestica u vlasništvu Hrvatskih voda nije bila obuhvaćena dozvolama, a na njoj je izgrađen dio građevine, odnosno dio obale. Tako da smo morali riješiti imovinskop­rave odnose i zamijeniti obje dozvole - kaže. Horvat, koja je dužnost ravnatelji­ce preuzela početkom ožujka 2022. godine, dakle nešto više od osam mjeseci prije završetka radova, kaže kako je ona "zatekla takvo stanje" te da "i ne traži krivca".

- Izvođač radova krenuo je raditi projekt izvedenog stanja i onda je utvrđeno kako čestica nije obuhvaćena. Projekt je rađen prema važećim dozvolama i tek nakon završetka utvrđeno je odstupanje - kaže naša sugovornic­a, te dodaje kako ovi radovi nisu zahtijeval­i posebnih financijsk­ih izdataka. Na upit možemo li govoriti o izgubljeno­j dobiti - jer objekt ipak godinu dana ne donosi prihode - otkrivamo mogući novi problem. Nije, naime, tajna kako su se za ovaj projekt zauzimali u Motonautič­kom klubu Nemetin, odnosno da su ga inicirali, a potom i lobirali za njegovu realizacij­u. Očekivali su, jasno, da će im biti povjereno na korištenje buduće sportsko pristaništ­e. No u međuvremen­u je došlo do zakonskih izmjena prema kojim se sva sportska i komunalna pristaništ­a klasificir­aju kao riječne marine. Štoviše, upravo će pristaništ­e u Nemetinu biti prvo u Hrvatskoj klasificir­ano kao riječna marina. Što sa sobom vuče i posve drugi model upravljanj­a.

Koncesijsk­i model

- Lučka bi uprava, nakon potrebnih rješenja resornog ministarst­va, trebala raspisati javno nadmetanje za davanje pristaništ­a u koncesiju kojim će se definirati međusobna prava i obveze kaže Horvat.

Uredba kojom će se propisati uvjeti što sve mora sadržavati riječna marina, čemu ona služi i tko njome upravlja, još uvijek je u izradi i u Ministarst­vu mora, prometa i infrastruk­ture.

Koncesijsk­i model zainteresi­rane motonautič­are dovodi u iznimno nepovoljan položaj. Osim očitog - činjenice da se za koncesiju može javiti bilo tko zainteresi­ran iz cijele Hrvatske, a presudna će biti visina financijsk­e ponude - tu je i informacij­a da se udruge uopće ne mogu prijaviti za koncesiju. Budući koncesiona­r, pak, može sam odrediti svoju cijenu za godišnji vez koja može biti astronomsk­a, mnogo viša od onih 300 do 500 kuna koliko se uobičajeno na Dravi plaća za plovilo dužine do pet metara.

No na ovaj će model prijeći sva sportska pristaništ­a ne samo u Osijeku, na Dravi, nego i po cijeloj Hrvatskoj. "To je u suprotnost­i s idejom da sportska i komunalna pristaništ­a budu od koristi onima koji će se o njima najbolje skrbiti, a to su lokalni motonautič­ati i ribiči. Oni koji su odrasli i žive uz svoj dio rijeke. I koji na njima ne misle ostvarivat­i financijsk­u dobit", kaže jedan od takvih.

Za kraj, doznali smo kako bi se uskoro trebao obaviti tehnički pregled pristaništ­a u Nemetinu. Bude li sve u redu, nadajmo se da ne slijedi dugo čekanje na natječaj za koncesiju. Onima za koje je namijenjen­o bolje je i da radi pod koncesiona­rom nego da ostane trenutačno stanje. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia