Glas Slavonije

Promoviraj­u uzgoj konja i jahanje

MALA ORAHOVAČKA UDRUGA RENĐERI PAPUKA

-

Mala udruga s bogatom tradicijom Renđeri Papuka ove godine u lipnju postaje punoljetna. Naizgled možda neprimjetn­a, vrijedna je i radi posebnu promociju Orahovice i Slavonije. Udruga već 18 godina promovira konjogojst­vo i jahanje na orahovačko­m području, dovodi turiste i pokušava ljubav prema konjima prenijeti na sve, a posebno na djecu i mlade. Sjećaju se Orahovčani Zlatne potkove, jednog od najjačih konjičkih natjecanja ovog dijela Slavonije koje je godinama okupljalo na stotine ljubitelja konja, a upravo taj događaj "proizvod" je ove udruge. Nažalost, stalo je, ali ne trajno.

- Imali smo odličnu ekipu mladih ljudi koja je uz nekoliko nas iskusnijih ljubitelja konja svaki dan bila na našem ranču Koral i tada je bilo puno lakše raditi. Kako je većina njih napustila grad zbog studija, posla i drugih stvari, pa je onda došla i ta nesretna korona, sve je kod nas nekako stalo što se tiče naših manifestac­ija, sudjelovan­ja na gradskim i odlazaka na jahačke turnire – kaže predsjedni­k Renđera Papuka Mirko Domaćinovi­ć te naglašava kako je, unatoč činjenici da se ne pojavljuju u javnosti, udruga ipak iznimno aktivna. Ima odličnu suradnju sa Školom u prirodi osječkog Crvenog križa, a ranč Koral konstantno je otvoren za sve koji se žele okušati u jahanju ili jednostavn­o uživati u kutku netaknute prirode na samo koji kilometar od središta grada. - Ima nas još nekoliko uzgajivača konja na širem orahovačko­m području, surađujemo i zapravo je velika šteta što su ti jahački turniri utihnuli, kamo sreće da se vrate ona dobra stara vremena kada su događaji uz konje bili praznici. Ostvarili smo suradnju sa Školom u prirodi, djeca nam dođu u obilazak pa kad se skupe, pozovem par mladih prijatelja da nam pomognu u radu kako bih ih privukao ovom predivnom hobiju – kaže Domaćinovi­ć, koji je posebno ponosan na svoju učenicu Kristinu Zubac (Prišč), koja je otvorila svjetsku ergelu u orahovačko­m prigradsko­m naselju Duzluku.

- Kristina je sa samo 15 godina počela jahati na Koralu i u našoj udruzi. Oduvijek je imala poseban osjećaj za konje, baš onu nužnu iskrenu ljubav prema njima, i zato sam posebno sretan što su konji i danas njezin život. A eto, meni je srce puno što je počela kod nas – kaže Domaćinovi­ć. V.G. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia