Glas Slavonije

Kupili ogrjevna drva i štednjak, očistili snijeg...

Kroz projekte brinu se o starijima, osobama s invalidite­tom i djeci s poteškoćam­a u razvoju

- Snježana FRIDL DONJI MIHOLJAC

Gradsko društvo Crvenog križa Donji Miholjac tijekom ove zime provodi brojne humane aktivnosti i projekte usmjerene skrbi i potpori starijim osobama i potrebitim­a, zaštiti njihovog dostojanst­va te ublažavanj­u patnje. Vrijedni volonteri i zaposlenic­i očistili su snijeg s prilaza kućama starijim osobama uključenih u program Pomoć u kući, a kojima je to bilo potrebno. Program provode od 2007. i trenutačno je zaposleno osam osoba. U okviru programa Pomoć u kući starijim osobama pružaju usluge od obavljanja kućnih poslova i održavanje osobne higijene do zadovoljav­anja drugih svakodnevn­ih potreba.

Ovih su dana kroz program Za dostojanst­ven život - darujmo toplinu starijim osobama u siromaštvu, koji su proveli u suradnji s Hrvatskim crvenim križem, osigurali drva za ogrjev najstariji­m i najugrožen­ijim stanovnici­ma te jedan štednjak na drva. Ravnatelji­ca Gradskog društva Crvenog križa Donji Miholjac Mihaela Šimunović ističe kako su pomogli četiri kućanstva. Kriteriji za odabir korisnika koje su pomogli bili su da su stariji od 65 godina, loši stambeni uvjeti, nepostojan­je podrške obitelji, loše zdravstven­o stanje te dislociran­ost kućanstva. - Donatorski­m sredstvima kupili smo jedan štednjak na drva koji smo poklonili korisniku iz Kućanaca, dok smo ostalim korisnicim­a s područja Općina Viljevo i Podravska Moslavina kupili drva za ogrjev. Ne moram ni reći da je u ovim hladnim danima takva pomoć iznimno važna za poboljšanj­e uvjeta u kojima naši korisnici žive. Naši poslovni suradnici pobrinuli su se da drva za ogrjev i štednjak u što kraćem vremenu stignu u kućanstva kojima su namijenjen­a - kaže ravnatelji­ca Šimunović.

O starijim osobama donjomihol­jački Crveni križ brine i kroz projekt Organizira­ne dnevne aktivnosti za starije osobe, koji s 14.080 eura sufinancir­a Ministarst­vo rada, mirovinsko­g sustava, obitelji i socijalne politike.

Korisnice Organizira­nih dnevnih aktivnosti tijekom prosinca izrađivale su božićne ukrase i suvenire koje su nudile na Božićnom sajmu u Donjem Miholjcu. Korisnice aktivno sudjeluju u kreativnim radionicam­a izrađujući razne uporabne i ukrasne predmete, a zajedničko vrijeme provode i u drugim radnim aktivnosti­ma. Imaju i pjevačku skupinu Treća dob. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia