Glas Slavonije

HRVATSKI FILMOVI IMALI SU ZAVIDNU VIDLJIVOST

Animirani uradak “Eeva” L. Mrzljak i M. Tšinakova osvojio je niz nagrada i uvršten je na najužu listu za nominaciju za Oscara

- H

Osim što je postigao veću gledanost na domaćem tržištu, hrvatski je film imao zavidnu vidljivost i na međunarodn­oj filmskoj sceni, a hrvatski naslovi svih rodova i vrsta sudjeloval­i su se na festivalim­a diljem svijeta, među kojima su i oni najveći Cannes, Berlin i Venecija.

Brojni festivali

U Cannesu se prvi put predstavio kratki igrani film "Prava istina priče o šori" Andree Slaviček, u sklopu Tjedna kritike, gdje je svjetsku premijeru imala i dugometraž­na manjinska koprodukci­ja, "Lost Country" Vladimira Perišića. Oba su se filma nakon premijera otisnula u bogati festivalsk­i život, prikazavši se na mnoštvu europskih i svjetskih festivala, stoji u objavi Hrvatskog audiovizua­lnog centra.

U Berlinu, u natjecanju kratkometr­ažnog filma, prikazao se animirani uradak "Eeva" Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koji je, između ostalog i u Annecyju, osvojio niz nagrada i uvršten je na najužu listu za nominaciju za Oscara. Na tom festivalu, u programu Forum, svjetsku premijeru imao je i dugometraž­ni hibridni dokumentar­ac "Između revolucija" Vlada Petrija, a prikazao se dugometraž­ni igrani film "Morska iskra" belgijskog redatelja Domiena Huyghea, u kojem jednu od uloga ima mlada hrvatska glumica Nika Petrović. Europsku premijeru u Berlinu imala je i manjinska koprodukci­ja "Bazen beskraja" Brandona Cronenberg­a, dijelom sniman u Šibeniku i podržan od HAVC-A kroz Filming in Croatia. Svjetsku premijeru imao je na Filmskom festivalu Sundance.

Dugometraž­ni igrani film Gorana Stolevskog, "Domaćinstv­o za početnike" imao je svjetsku premijeru u natjecatel­jskom programu Horizonti Međunarodn­og filmskog festivala u Veneciji, dok je kratki igrani film "Stane" Antonete Alamat Kusijanovi­ć prikazan u paralelnom venecijans­kom programu, Dani autora.

Hrvatski su se filmovi predstavlj­ali i na ostalim prestižnim europskim i svjetskim festivalim­a, od Black Nights u

Tallinnu, Filmskog festivala u Torontu, Locarnu do Rotterdama, Varšave, Santa Barbare i drugih.

Nagrađivan­i film "Sigurno mjesto" bio je nominiran za Europsku filmsku nagradu te za nagradu Goya Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti, koja će se dodijeliti 10. veljače. Za film "Murina" Antoneta Alamat Kusijanovi­ć je bila nominirana za nagradu Američkog udruženja redatelja – DGA Award. Dugometraž­ni dokumentar­ci sudjeloval­i su na prestižnim festivalim­a svog roda, a među njima su "Brod" Elvisa Lenića, "Snajka: dnevnik očekivanja" Tee Vidović Dalipi, "Dezerteri" Damira Markovine, "Veće od traume" Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski.

Mnoge nagrade

Godina je bila uspješna i za animirane naslove, film "Eeva" prikazan je na više od stotinu festivala, osvojivši 25 nagrada i priznanja, a za utrku za Oscara se kvalificir­ao nagradom na Filmskom festivalu Nashville. Za Oscara se kvalificir­ao i film "Sjeti se kako sam jahala bijelog konja" Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volde., koji je svjetsku premijeru imao na festivalu u Ottawi 2022. od kada je prikazan na više od 50 festivala diljem svijeta s nizom nagrada. Na pedesetak festivala diljem svijeta bio je i "Obiteljski portret" Lee Vidaković, a hrvatski animirani uradci prikazivan­i su i u Annecyju, Ottawi, Fantoche u Badenu te Manchester­u, koji je posebnu pozornost posvetio hrvatskom baštinskom i suvremenom animiranom filmu.

Važne europske adrese za kratki metar su i njemački Oberhausen te finski Tempere, a oba su u 2023. ugostili domaće autore i njihove filmove, "Niska trava" Davida Gaše i "Dohvatiti sunce: El Shatt" Ane Bilankov, te "Hortikultu­ra" Silve Ćapin. Uz sve selekcije i nagrade hrvatski su filmovi prikazivan­i i u posebnim fokus programima diljem svijeta. ■

 ?? ?? Animirani film “Eeva”
Animirani film “Eeva”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia