Glas Slavonije

Stalno me izjeda što nisam vratio i pružio ono što navijači žele

Vjerujem kako je sve loše iza mene te da ću na proljeće pokazati zbog čega sam doveden u Osijek - kaže Lovrić

- Dalibor KELER

Jedna od najvećih enigmi u momčadi Osijeka danas je Kristijan Lovrić. Čovjek koji je došao kako bi unaprijedi­o ofenzivu Bijelo-plavih dvije godine poslije, reklo bi se, "tapka u mjestu". Na trenutke pokaže razloge zbog kojih ga se NK Osijek u zimu 2022. godine odlučio dovesti iz Gorice i od njega učiniti drugi najveći ulazni transfer u klupskoj povijesti. No, nažalost, Kristijana ipak prati stigma kako u vremenu koje je proveo u Gradskom vrtu i na Opus Areni nije uspio ispuniti velika očekivanja koja su od njega imali u klubu, ali i u osječkom navijačkom korpusu.

Doček kao pritisak

Od navijača je dočekan kao nijedan Osijekov igrač dosad, a sada s vremenskim odmakom čini se kako je upravo to jedan od detalja koji Lovriću stvaraju velike probleme jer si je nakon tog dočeka kriterije postavio vrlo visoko.

- Još uvijek me izjeda što nisam uzvratio navijačima na očekivani način. Nikada u životu neću moći zaboraviti način na koji sam dočekan ovdje. I danas vrtim film iz te večeri, ne mogu to izbaciti iz glave i time si sigurno pravim pritisak veći nego što bih trebao. Očekivanja su bila velika, a igrama nisam opravdao razlog zbog kojeg sam doveden. No nadam se prekretnic­i u razdoblju koje je ispred nas - kaže Kristijan Lovrić, krilni napadač NK Osijek. Uskoro će se napuniti dvije godine njegova boravka u Osijekovoj svlačionic­i. Zbog čega nije uspio dosegnuti kvalitetu igara koje je pružao u Gorici? - Ima svega pomalo. Došao sam sa statusom jednog od boljih igrača HNL-A, bio sam u krugu reprezenta­tivaca, pa sam očekivao daljnji iskorak u karijeri jer sam došao u odličnu momčad, ali nisam uspio odmah početi opravdavat­i takav status, pa je pritisak sa strane, ali i onaj koji namećem sam sebi rastao te se sve više pretvarao u nezadovolj­stvo. Onda mi se dogodila ozljeda koja me na duže vrijeme maknula od terena, a nakon koje nikako nisam uspijevao uloviti željenu formu. Sve to me jako opterećiva­lo jer sam u glavi stalno vrtio taj sjajan doček koji sam imao i bio svjestan kako ne uzvraćam na pravi način. Nadam se kako je to loše razdoblje sada iza mene te da ću u drugoj polovini ugovora dostići razinu forme i igre koja me je krasila dok sam nosio

LOVRIĆ VJERUJE U BOLJE PROLJETNE DANE

dres Gorice.

Svi pokušavaju odgonetnut­i zbog čega Lovrić ne daje ono što se očekivalo. Nemali je broj onih koji smatraju kako teško odgovara na tjelesne zahtjeve modernog nogometa.

- Ne skrivam kako sam imao problema na tom planu u početku seniorske karijere. Dok sam bio u Lokomotivi, nikako se nisam uspijevao naviknuti na trenažni proces. U to vrijeme - Nisam tip koji će uvijek mirno promatrati događanja koja me okružuju. Ponesu me emocije, pa znam reagirati burno, ponekad to bude i pretjerano. Eh, što bih dao da mogu biti kao, recimo, Petar Brlek, koji je uvijek miran, racionalan i pribran. Njemu se doista divim. Teško prihvaćam nepravde, to me izjeda, što se onda manifestir­a ponašanjem koje ostavlja dojam nervoze. Znam da bih to trebao pokušati kontrolira­ti, jer utječe na moju koncentrac­iju za vrijeme utakmice. Radim na tome, angažirao sam sportskog psihologa, jer sam svjestan ako bih bolje kontrolira­o emocije, bio bih učinkoviti­ji na terenu. Pokušt ću tu energiju koja je u meni usmjeravat­i na pozitivne stvari. Neće to biti lak proces. sam napravio veliki iskorak jer sam došao iz Treće u Prvu ligu i susreo sam se sa zahtjevima koje sam teško ispunjavao. No danas mislim kako nemam tih problema, već me više muči psihološki dio jer sam sebi sam postavio visoka očekivanja kada sam dolazio u Osijek, a koja nisam uspio ispuniti. U cijelom tom procesu izgubio se i Lovrićev zaštitni znak, precizan udarac s poludistan­ce, koji je užasavao sve trenere suparnički­h momčadi, a nerijetko ga je na svojoj koži osjetio i sam Osijek. No danas nikako da pronađe taj ubitačni "zamah" koji ga je krasio prije.

- Tada me suparnici, pa i Osijek, još nisu ozbiljno shvaćali, pa su mi ostavljali puno prostora za udarce izvana. Sada je situacija drukčija jer me svi znaju i drukčije me čuvaju i blokiraju, nekada kada se izbacim na desnu nogu, po tri igrača su mi već u bloku. No to nužno ne mora biti loše jer se otvara prostor za moje suigrače u napadu, te pokušati bolje koristiti takve situacije kroz asistencij­e.

Ipak, jesenski dio sezone dao je

Jedan od razloga zbog kojih se Lovrić odlučio pridružiti Osijeku svakako su bili i europski nastupi. No na tom planu bilo je najmanje razloga za zadovoljst­vo. - U Europi nam ni ždrijeb baš nije bio uvijek naklonjen, a imali smo i onaj grozan kiks protiv Kizilžara, koji je bio strašan udarac za sve nas. Imao sam osjećaj kako smo se nakon tog poraza svi željeli oprostiti od nogometa. I danas još uvijek peče taj neuspjeh. Nakon njega nisam spavao pet noći, sjećam se kako smo na treninge dolazili svi poput zombija. Ovog ljeta naletjeli smo na Adanu, koja je ekspanzijs­ka momčad s golemim ulaganjima. Problem je u malom koeficijen­tu koji imamo, pa se već u 3. pretkolu moramo suočiti s vrlo jakim suparnicim­a. No morat ćemo jednom probiti i tu barijeru. naznačiti Lovrića kakvog se očekuje. Slaven Belupu je 'spakovao' dva komada, može li nastaviti takvim putem i u proljeće? - Davno je bilo kada sam na istoj utakmici zabio dva pogotka. Mislim da se dogodilo prije pet godina protiv Varaždina još u dresu Gorice kada sam postigao hat-trick. Ti pogodci protiv Slaven Belupa su mi puno značili kako bih dokazao da nisam zalutao u dres Osijeka.

Sada je dobio i novog suradnika na lijevoj strani jer se Osijeku pridružio Roko Jurišić. U prvim utakmicama ostao je dojam kako njih dvojica dobro sudađuju?

Nema predaje

- Kada je došao, u šali sam mu rekao: 'Roko, ti igraš do centra, a ja od centra. Nemoj se previše dizati u napad jer ja se ne vraćam.' No, šalu nastranu, Roko se pokazao kao odličan igrač, dobro se razumijemo i dopunjujem­o na terenu. Brzo se uklopio u momčad, pa vjerujem kako će naša suradnja na toj lijevoj strani momčadi donijeti puno dobrih stvari.

Cijelo vrijeme se čini kako se potencijal, posebno napadački, koji Osijek ima prerijetko iskazuje?

- Moje osobno mišljenje je da Osijek ima puno kvalitetni­ju momčad u odnosu prema rezultatim­a koje postižemo u posljednje vrijeme. Posebno se to odnosi na napadački potencijal jer u ofenzivi imamo puno igrača koji imaju zavidan golgetersk­i učinak u HNL-U. Zato mislim kako naši navijači zavrjeđuju bolje igre i rezultate, a na nama je da uvijek dajemo maksimum i pružamo bolje igre negoli je to dosad bio slučaj. Dosad su treneri pokušavali doći do rješenja kojim bi sve nas u napadu iskoristil­i na najbolji mogući način i imali su manje ili više uspjeha u tome. Mislim kako će naš sadašnji trener Zoran Zekić uspjeti pronaći formulu u kojoj ćemo se svi razigrati i razmahati. Naravno, u tome mu svi mi trebamo pružiti maksimalnu pomoć. Osijekova jesen nije baš bila za pamćenje, može li se slika popraviti u nastavku sezone?

- Ne trebamo se predavati. Možemo mi napredovat­i i u prvenstvu. Ako su mogli drugi, možemo i mi. Trebamo se jednako odnositi prema oba natjecanja koja ćemo igrati u proljeće. Potući se na svim bojišnicam­a, pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti. Sportaši smo i kao takvi nemamo pravo odustajati od rezultatsk­ih ambicija. Cilj nam treba biti otići u Kupu do kraja, a u prvenstvu napraviti pomutnju u borbi za naslov.

I na kraju, posljednji­h dana počelo se šuškati o njegovu mogućem transferu u Rusiju. Gleda li prema inozemstvu?

- Svi koji me poznaju znaju kako bih bio najsretnij­i kada bih s Osijekom osvojio neki trofej. Normalno, svaki igrač razmišlja o inozemnom izazovu. No za eventualni odlazak pitat će se i sam klub, jer i on treba biti zadovoljan ponudom. Ako bi se takav posao danas-sutra realizirao, volio bih da njime svi budu zadovoljni. Osijek mi je kao grad i klub jako puno dao, pa jednostavn­o ne mogu otići tek tako - zaključio je Kristijan Lovrić. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia