Glas Slavonije

Sjever Europe na udaru snježne oluje Gertruda

-

Iako se Osijek u četvrtak tijekom dana u ovo zimsko vrijeme "pržio" na 18 Celzijevih stupnjeva, prema onome što se u posljednja dva dana događa na sjeverozap­adu i sjeveru Europe, i u Hrvatskoj vrlo brzo možemo očekivati nove snježne padaline i temperatur­e ispod nule.

Velike snježne padaline i ledeni uvjeti remetili su i u četvrtak, drugi dan zaredom, zračni, cestovni i željezničk­i promet u Njemačkoj. U zračnoj luci u Frankfurtu u četvrtak ujutro otkazano je više od 300 od 1000 planiranih dolazaka i polazaka, rekao je glasnogovo­rnik. Ponovo su otkazani vlakovi prema Parizu i dolazni vlakovi iz francuske prijestoln­ice, priopćile su Njemačke željeznice - Deutsche Bahn (DB). Na ostalim pravcima zbog vremena se mogu očekivati poremećaji u prometu, dodaje DB.

U središnjoj Njemačkoj nastali su veliki zastoji na autocestam­a, a za čišćenje prometnica bilo je potrebno nekoliko sati, upozorila je policija i zamolila stanovnike da ne putuju ako baš nije nužno. Vozačima koji su u srijedu zapeli u dugačkim kolonama Crveni križ dostavio je deke i tople napitke. Njemačka meteorolšk­a služba upozorila je da se tijekom petka očekuju nove snježne padaline. U nekim dijelovima južne Njemačke očekuje se oko 15 centimetar­a novog snijega, a moguće je i olujno nevrijeme. Nemaju samo Nijemci problema sa snijegom, niskim temperatur­ama i ledom na kolnicima. Jug Norveške pogođen je novim snježnim padalinama, a zračna luka u Oslu u srijedu je bila zatvorena za sav promet, dijelom i u četvrtak. Francuska je pak upozorila na opasnost od leda na cestama. "Ovo se događa iznimno rijetko. Napadalo je toliko snijega da piloti ne uspijevaju vidjeti svjetla na tlu. Stoga smo obustavili i otkazali sve dolazne i odlazne letove u srijedu, ali dijelom i u četvrtak", rekao je glasnogovo­rnik norveškoga državnog zrakoplovn­og operatora, tvrtke Avinor. U nekim istočnim dijelovima Norveške zbog vremenskih je uvjeta obustavlje­no prometovan­je vlakova.

Njemačka meteorološ­ka služba upozorila je na opasnost od “crnog leda” i obilnih snježnih oborina u vremenskim nepogodama zahvaćenim regijama Njemačke. U središnjim i južnim dijelovima Njemačke brojne škole ostale su zatvorene. M.bugarić/h *■

 ?? ??
 ?? ?? Francuska
Francuska

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia