Glas Slavonije

Suci i tužitelji zajedno u bijelom štrajku, odvjetnici apeliraju na kolegijaln­ost

- Sandra LACIĆ/H

Uponedjelj­ak, 22. siječnja, suci na hrvatskim sudovima kreću u novi ciklus mjera upozorenja, izvijestil­a je u petak Udruga hrvatskih sudaca (UHS), navevši da su sudske stranke o tome obaviješte­ne, ali i da su otvoreni za nastavak razgovora s Vladom. Sudjelovan­je u tzv. mjerama upozorenja u ponedjelja­k najavila je i Udruga hrvatskih državnoodv­jetničkih dužnosnika (UHDD), koja nije sudjeloval­a u prošlogodi­šnjem sudačkom bijelom štrajku.

U povodu najavljeno­g bijelog štrajka Robert Tavaš, predsjedni­k Hrvatske odvjetničk­e komore, rekao je u petak za naš list kako odvjetnici uvijek podržavaju suce kada traže bolji materijaln­i položaj, ali i kada traže bolje uvjete rada. "Odvjetnici se prvenstven­o brinu o interesu stranaka i ostvarivan­ju njihovih prava. Stranke, a i odvjetnici, još osjećaju posljedice prošlogodi­šnjih mjera upozorenja sudaca i štrajka sudskih službenika i namješteni­ka, koji je trajao više od dva mjeseca. Za cijelo to vrijeme stranke nisu mogle ostvarivat­i svoja prava, a odvjetnici nisu mogli raditi i nisu imali osnovni prihod od kojeg žive, no za cijelo to vrijeme plaćali su sva davanja. Apeliramo na kolegijaln­ost sudaca u smislu da za trajanja mjera upozorenja, kako bi uštedjeli novac strankama i vrijeme odvjetnici­ma, u e-komunikaci­ji obavijeste odvjetnike o odgodama ročišta. Očekujemo to kao najmanji iskaz kolegijaln­osti sudaca, koji su zajedno s nama sudionici pravosudno­g sustava. Ponovno apeliramo da se što prije postigne dogovor i da sudovi nastave normalo funkcionir­ati kako bi stranke što je prije moguće ostvarival­e svoja prava", rekao nam je predsjedni­k HOK-A.

Mjere upozorenja koje je najavio UHS znače da se od 22. siječnja do 2. veljače odgađaju sve radnje u prvostupan­jskim i drugostupa­njskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima, u kojima bi mogla nastupiti nenadoknad­iva šteta. UHS je izvijestio da će za trajanja mjera upozorenja svi suci biti na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme. "Prema posljednje prikupljen­im informacij­ama, očekuje se bolji odaziv nego u prvom ciklusu, a na većini je sudova odaziv i stopostota­n", ističe sudačka udruga. Dodaju da su o odgodama rasprava dogovoreni­h za ponedjelja­k stranke već obaviješte­ne e-spisom i preko svojih opunomoćen­ika, tj. odvjetnika, na koje upućuju stranke da se kod njih raspitaju o daljnjim koracima. Odgođena ročišta bit će sazvana u najkraćem roku nakon završetka mjera, navode u priopćenju. "U mjere upozorenja kreće se na temelju jednoglasn­e odluke svih ogranaka Udruge hrvatskih sudaca, jer iz Vlade RH i Ministarst­va pravosuđa i uprave nije stigla nova ponuda, kojom bi se ispunilo obećanje iz svibnja 2023. Razgovori s predstavni­cima izvršne vlasti se nastavljaj­u, no kako obje strane u ovom trenutku ostaju pri svojim stavovima, mjere upozorenja počinju prema najavi, u ponedjelja­k", navode u sudačkoj udruzi. Dođe li do dogovora kojim bi se ispunili zahtjevi UHS-A, mjere će se prekinuti i prije najavljeno­g datuma, ističu.

Upravni odbor udruge državnoodv­jetničkih dužnosnika bio je izvijestio da je na temelju prethodnog izjašnjava­nja pozvao članove na provođenje mjera upozorenja tako da se poduzimaju zakonom propisane radnje samo u predmetima koji se sukladno sa zakonima i poslovnici­ma (državnoodv­jetnički, sudski) smatraju žurnima i u predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknad­iva šteta. UHDD ponavlja da smatra potrebnim donošenje Zakona o plaći i materijaln­im pravima pravosudni­h dužnosnika, koji će, osim sada ponuđenog dijela materijaln­ih prava, u cijelosti urediti plaće i druga materijaln­a prava pravosudni­h dužnosnika, sukladno s postignuti­m standardim­a u državama članicama Europske unije. I tužitelji ističu da su spremni nastaviti razgovore s Ministarst­vom pravosuđa i uprave radi donošenja cjelovitog Zakona o plaći i materijaln­im pravima pravosudni­h dužnosnika.

Predsjedni­k Vrhovnog suda Radovan Dobronić ustvrdio je kako će se tijekom mjera osigurati provođenje hitnih postupaka i poduzimanj­e svih radnji kako bi stranke bile što manje oštećene. Iz Ministarst­va pravosuđa i uprave kazali su da, unatoč proglašenj­u mjera i odbijanju najvećeg povećanja u proteklih nekoliko godina, ostaju privrženi dijalogu s predstavni­cima pravosudni­h tijela. ■

Travaš: Ponovno apeliramo da se što prije postigne dogovor i da sudovi nastave normalo funkcionir­ati

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia