Glas Slavonije

Rasprava o požaru bez zaključaka

- H

Nakon trosatne tematske sjednice o problemati­ci požara u osječkoj tvrtki Drava Internatio­nal i sličnim događajima na oporabiliš­tima otpada, predsjedni­ca saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić u petak je pripremu zaključaka najavila - za sljedeću sjednicu. “Bolje da imamo jedan zaključak koji je konkretan i može nešto poboljšati u regulativi, kapaciteti­ma i drugom”, rekla je Benčić (Možemo!) nakon iscrpne rasprave, te dodala da im nije cilj voditi kazneni postupak nego vidjeti mogu li određenim zaključcim­a i prijedlozi­ma Saboru i Vladi unaprijedi­ti sustav prevencije takvih događaja, kao i sustav reagiranja.

Požar uskladište­ne plastike u osječkoj tvrtki Drava Internatio­nal buknuo je lani u listopadu, a u petak je vlasniku tvrtke Zvonku Bedeu i još dvojici osumnjičen­ika određen jednomjese­čni istražni zatvor.

Mirela Ahmetović (SDP) problemati­zirala je to što tvrtka nije imala vlastitu vatrogasnu postrojbu, te podsjetila da joj se požar dogodio i 2015. i 2016., te da imaju “impozantan broj” prekršajni­h i kaznenih rješenja. Nataša Tramišak (HDZ) kaže da se “ekološka katastrofa” dogodila na lokaciji gospodarsk­og subjekta i da su u Osječko-baranjskoj županiji zadovoljni što nemaju šire posljedice na usjeve. No Domagoja Hajduković­a (Socijaldem­okrati) zabrinjava sigurnost građana i okoliša, kaže da će posljedica tek biti - dugoročno onečišćenj­e tla i na zdravlje ljudi, životinja i biljaka. Predsjedni­k udruge Zeleni Osijek Jasmin Sadiković smatra da je to bila “najveća ekološka katastrofa u novijoj hrvatskoj povijesti”, a na njegovo pitanje zašto se ni jedan predstavni­k Ministarst­va nije tih dana pojavio na požarištu, državni tajnik u Ministarst­vu gospodarst­va Mile Horvat odgovorio mu je da to treba pitati tadašnjeg ministra Davora Filipovića, koji je imao stav da se ne trebaju tamo pojaviti. Horvat je rekao da se on ondje zatekao “sasvim slučajno”, te izrazio žaljenje što se požar dogodio kod ozbiljnog obrađivača, koji je imao povjerenje države da ispunjava ciljeve u reciklaži i koji zapošljava 500 radnika. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia