Glas Slavonije

Bedeu istražni zatvor, više nije direktor Drave

Obrana će tražiti neovisno vještačenj­e zbog tvrdnji o samozapalj­enju plastike

- Sandra Lacić

Sudac istrage Županijsko­g suda u Osijeku odredio je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana Zvonku Bedeu, vlasniku tvrtke Drava Internatio­nal, te još dvojici muškaraca, u dobi od 46 i 47 godina.

Najava žalbe

Kako doznajemo od Davora Mitrovića, glasnogovo­rnika Županijsko­g suda u Osijeku, sudac istrage prihvatio je prijedlog osječkog Općinskog državnog odvjetništ­va, te je osumnjičen­icima odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti počinjenja istoga ili težeg kaznenog djela. Bedeovi odvjetnici Mate Matić i Dubravka Krklec najavili su žalbu na takvu odluku suca istrage. Obrana je ponudila kao mjeru opreza i određivanj­e istražnog zatvora u domu jer, kako navode, riječ je o osobi s navršene 72 godine, kojima se samo u iznimnim situacijam­a određuje istražni zatvor, no sud to nije prihvatio.

“Naš branjenik je dao neopozivu ostavku na poziciju direktora Drave Internatio­nala, dakle on nema apsolutno ni teorijski mogućnost da na bilo koji način počini ili ponovi kazneno djelo. Međutim, sud je očito već unaprijed zauzeo stav, a ja se osjećam beskorisno i gubim vrijeme", rekao je Bedeov odvjetnik Matić i najavio žalbu na rješenje suca istrage. Smatra da je sud unaprijed donio odluku o pritvoru i dodao da se, s obzirom na to da se Bedea pritvara zbog opasnosti od ponavljanj­a djela iako više nije na funkciji, radi o "nevjerojat­nom apsurdu".

Bedeova odvjetnica Dubravka Krklec rekla je da su svjedoci u postupku jedan bivši zaposlenik Drave Internatio­nala, koji ih je i prije prijavljiv­ao, dva pripadnika vatrogasne postrojbe i jedan zaposlenik osječkog Vodovoda. "Naš branjenik ni na koji način ne može utjecati na osobe koje nisu s njim ni u kakvom ovisnom, ekonomskom ili bilo kakvom drugom odnosu", rekla je odvjetnica. Bedeova obrana zatražit će i neovisno vještačenj­e kako bi se točno utvrdilo je li došlo do samozapalj­enja goleme količine plastike, kako to tvrde tužitelji, ili se ipak radilo o podmetanju požara. Podsjetimo, policija je u srijedu uhitila Zvonka Bedea, te pretražila poslovne prostore njegove tvrtke. Nakon uhićenja ispitan je, kao i dva muškaraca koja se dovode u vezu s nezapamćen­im požarom iz listopada prošle godine, te su predana pritvorsko­m nadzorniku i prenoćila su u pritvoru. U četvrtak su odvedeni na ispitivanj­e u osječko Općinsko državno odvjetništ­vo, gdje su ponovno ispitani, nakon čega su vraćeni u pritvor. U petak ujutro su, oko 10 sati, dovedeni sucu istrage.

Ugrožavanj­e

Policija je izvijestil­a kako se sumnja da su Zvonko Bede, tvrtka Drava Internatio­nal i 47-godišnji Osječanin počinili teška kaznena djela protiv okoliša u vezi s kaznenim djelom ugrožavanj­a okoliša otpadom, jer su kao odgovorne osobe u tvrtki, suprotno odredbama, i odlagali, skupljali, uvozili, i prevozili otpad, i s njim uopće gospodaril­i i postupali na način koji može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, podzemlja i zdravlje ljudi, pri čemu se promjene prouzročen­e onečišćenj­em ne mogu duže vrijeme otkloniti, te je nastala velika nesreća, požar otpadne plastike.

Bedea, tvrtku i 47-godišnjaka sumnjiči se i da su počinili kazneno djelo ugrožavanj­a okoliša postrojenj­em jer su "svjesno pristajući na moguće posljedice upravljali postrojenj­ima u kojima se koriste opasne tvari ili odvijaju opasni postupci bez ikakvih normativni­h podloga, a koje izvan postrojenj­a mogu trajnije i u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, vode i podzemlja, obitavališ­te životinja te ljudski život i zdravlje". Uz navedeno, Bedea, tvrtku i 47-godišnjaka iz okolice Osijeka sumnjiči se za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom jer kao odgovorne osobe u pravnoj osobi nisu postavili propisane naprave za zaštitu od požara, nisu ih održavali u ispravnom stanju i nisu ih pokrenuli nakon izbijanja požara, čime su doveli u opasnost život i tijelo ljudi i imovinu većeg opsega. Požar plastike na otvorenom prostoru u tvrtki Drava Internatio­nal u osječkom prigradsko­m naselju Brijest, buknuo je 4. listopada, u gašenju je sudjelovao velik broj profesiona­lnih i dobrovoljn­ih vatrogasac­a, a požar je ugašen 13. listopada. Tijekom intervenci­je tri su vatrogasca ozlijeđena, od kojih jedan teže.n

POŽAR JE TRAJAO OD 4. DO 13. LISTOPADA

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia