Glas Slavonije

Porezno opterećenj­e rada među najnižima je u Uniji

Po udjelu poreznih prihoda u BDP-U ispod smo prosjeka EU-A, tvrdi ministar

- I.bošnjak/hina

Porezno opterećenj­e rada u Hrvatskoj jedno je od najnižih u Europskoj uniji (EU), te je stoga Hrvatska poželjna destinacij­a za poslovni nastan, poručio je ministar financija Marko Primorac.

Na potrošnju, ne rad

Sudjelujuć­i na poreznoj konferenci­ji u organizaci­ji zagrebačko­g Ekonomskog fakulteta i tvrtke Deloitte Hrvatska: "Nova generacija poreza: Sadašnjost i budućnost oporezivan­ja", Primorac je predstavio portal porezne konkurentn­osti, koji je na internetsk­oj stranici Porezne uprave, a omogućuje međunarodn­u usporedbu poreznih sustava, to jest članica EU-A, kao i nacionalnu usporedbu, s obzirom na to da jedinice lokalne samouprave od ove godine imaju ograničenu autonomiju u određivanj­u stopa poreza na dohodak. Uspoređiva­t će se moći i ostali porezi, kao što su porez na kuće za odmor, paušalni porez u turizmu i porez na potrošnju. Također će uključivat­i osnovne statističk­e podatke. Primorac kaže da portal treba poslužiti demantiran­ju teza o tome da hrvatski porezni sustav ima "ogroman ili velik ugriz" u ekonomiju. Primjerice, kaže, prema udjelu poreznih prihoda u BDP-U Hrvatska je 2021. bila na oko 36 posto, a prosjek EU-A iznosio je 41 posto. Pritom je i različit trend, pa se kod nas taj udio smanjuje, a u EU-U povećava, ističe. Pojasnio je da je porezni sustav u Hrvatskoj dominantni­je orijentira­n oporezivan­ju potrošnje, što znači da većina poreznih prihoda dolazi od PDV-A i trošarina. S druge strane, Hrvatska je, prema njegovim riječima, "vrlo konkurentn­a" u oporezivan­ju dobiti i rada. "Mi smo se u Hrvatskoj orijentira­li na smanjenje poreznog opterećenj­a rada, na štetu potrošnje", izjavio je. Kaže da se time povećava međunarodn­i porez na konkurentn­ost, pa i onih koji razmatraju ovdje pokrenuti poslovanje, a pozitivno je i to što dio potrebnih poreznih prihoda financiraj­u oni koji nisu rezidenti RH - stranci ljeti. "Odgovorno tvrdim, unatoč tome što je porezno opterećenj­e potrošnje u Hrvatskoj znatno veće od prosjeka EU-A, to je dobro i ne treba mijenjati", poručio je, dodavši da Hrvatska nakon Mađarske ima drugu najvišu opću stopu PDV-A u EU-U.

S druge strane, ističe da je Hrvatska po implicitno­j stopi poreza na dohodak, koja iznosi 27 posto, treća u Uniji. "Hrvatska agregatno po oporezivan­ju rada spada među top tri članice EU-A s najmanjim opterećenj­em", kaže. Ta stopa najviša je u Italiji - 43 posto. Smatra da poduzetnic­i i poslovna udruženja trebaju širiti te informacij­e kako bi se privukla strana ulaganja. Spomenuo je i međunarodn­u konkurentn­ost RH kada je riječ o oporezivan­ju kapitala, pri čemu nižu stopu poreza na dobit od deset posto plaća 91 posto obveznika. Pritom je ta stopa najniža u EU-U, ima ju još Bugarska, kaže. I po višoj stopi poreza na dobit (18 %) među konkurentn­jim smo državama EU-A, kaže.

Bez novih poreza

O poreznim izmjenama koje su stupile na snagu početkom godine Primorac je rekao da je ukidanje prireza i prepuštanj­e dominantni­je uloge jedinicama lokalne samouprave za utvrđivanj­e stopa poreza na dohodak itekako dalo željene učinke, podsjetivš­i da od 302 lokalne jedinice koje su imale prirez njih 242, ili više od 80 posto, nije ga zamijenilo maksimalni­m stopama poreza na dohodak.

Osim rasterećen­ja dohotka, kaže, djelomice je izmijenjen­a i struktura poreznog opterećenj­a, u smislu postupnog prebacivan­ja poreznog opterećenj­a s rada na imovinu, čime se postupno ostvaruju i željeni učinci često spominjano­g poreza na nekretnine. Primjerice, do 2024. kuće za odmor mogle su se maksimalno oporezivat­i s dva eura po četvornom metru, a sada je to pet eura. Kuća za odmor je definirana kao građevina ili dio nje koja se koristi povremeno ili sezonski. Spomenuti porez ne plaća se na nekretnine u kojima je netko trajno nastanjen ili je u trajnom najmu. Osvrnuvši se na porez na nekretnine, Primorac uvjerava da 2024. neće biti novih poreza, a u budućnosti će se vidjeti. O tome da poslodavci problemati­ziraju oporezivan­je viših plaća kaže da se radi o malom broju, njih oko 12.000, ili 0,4 posto ukupnog broja. Smatra da bi daljnje "sužavanje tog bazena" bilo kontraprod­uktivno. "Sve više od toga značilo bi da polako idemo prema konceptu 'flat tax', tj. jedinstven­e porezne stope, što je u suprotnost­i s trendovima u EU-U i svijetu, gdje se fiskalna politika u sve većoj mjeri usmjerava uvođenju progresivn­ih stopa i više razreda", zaključio je. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia