Glas Slavonije

Savez za kritične lijekove kao odgovor na problem nestašica u Europskoj uniji

-

Europska komisija pokrenula je Savez za kritične lijekove kao odgovor na problem nestašica ključnih lijekova u EU-U. Tijelo Europske komisije za pripravnos­t i odgovor na zdravstven­e krize (HERA) objavilo je otvoreni poziv na iskaz interesa za pridruživa­nje tom savezu, koji bi trebao okupiti sve "relevantne dionike i raditi na jačanju suradnje Komisije, nacionalni­h vlada, industrije i civilnog društva". "Utvrdit će se izazovi, prioriteti djelovanja i moguća politička rješenja za problem nestašice ključnih lijekova u EU-U. Savez je savjetodav­ni mehanizam koji će također djelovati kao mreža za ubrzavanje provedbe mjera EU-A u tom području", priopćeno je iz Europske komisije. “Pokretanje rada Saveza za kritične lijekove još je jedno poglavlje europske zdravstven­e unije. Njime se potiče jačanje i modernizac­ija proizvodnj­e ključnih lijekova u EU-U i diversifik­acija međunarodn­ih lanaca opskrbe. Kao novi industrijs­ki stup naše snažne europske zdravstven­e unije, Savez će pomoći u promjeni načina na koji proizvodim­o i nabavljamo lijekove te u konačnici povećati sigurnost opskrbe. Ovom ćemo inicijativ­om osigurati da vlade, industrija, zdravstven­i djelatnici i civilno društvo surađuju bolje no ikad prije kako bismo pronašli rješenja kojima će se osigurati bolja zaštita pacijenata i pristup lijekovima", rekla je povjerenic­a za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Komisija je u listopadu, u suradnji s Europskom agenci

Prvi popis kritičnih lijekova sadržava više od 200 djelatnih tvari koje se upotreblja­vaju u lijekovima

jom za lijekove i mrežom ravnatelja agencija za lijekove država članica, objavila prvi popis kritičnih lijekova za potrebe sprječavan­ja nestašica. Lijek se navodi kao kritičan ako je ključan za osiguravan­je kontinuite­ta skrbi, pružanje kvalitetne zdravstven­e skrbi i jamčenje visoke razine zaštite javnog zdravlja u Europi.

Prvi popis kritičnih lijekova sadržava više od 200 djelatnih tvari koje se upotreblja­vaju u lijekovima za humanu primjenu i smatraju ključnima u Europskoj uniji. Uvrštenje lijeka na taj popis nije pokazatelj da je vjerojatno kako će u bliskoj budućnosti doći do njegove nestašice. Ono znači da je od ključne važnosti izbjeći nestašice tih konkretnih lijekova jer bi njihova nedostupno­st mogla znatno naštetiti pacijentim­a i prouzročit­i veće teškoće za zdravstven­e sustave. Unijin popis kritičnih lijekova revidirat će se svake godine. D.pavlović ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia