Glas Slavonije

Kovačević prijavljuj­e Hrvoj Šipek, tužitelja i člana Uprave Janafa

- H

Bivši direktor Janafa Dragan Kovačević najavio je u petak, kada je protiv njega podignuta nova Uskokova optužnica, da će prijaviti šeficu DORH-A Zlatu Hrvoj Šipek i tužitelja Tomislava Kambera iz Ureda europskog javnog tužitelja zbog "zlouporabe položaja i ovlasti, na temelju dugotrajno­g maltretira­nja i lažnog optuživanj­a od pojedinaca iz DORH-A'', a člana Uprave Janafa Vladislava Veselicu, kojeg naziva njihovim suradnikom, prijavit će zbog lažnog svjedočenj­a.

“Već saživljen s opetovanim lažima i izmišljeni­m tezama koje pojedinci iz DORH-A, uz blagoslov živopisne i veleumne Zlate Hrvoj Šipek, stavljaju u optužnicu, bez ijednog dokaza, a samo na temelju njihove interpreta­cije SMS poruke sve više sliči scenama iz filma Balkanski špijun", stoji u njegovu priopćenju. Bivši šef Janafa ističe da je DORH-OV cilj "osobno sramoćenje ljudi koji im smetaju, da se povežu s nekim radnjama, a da za to ne postoji nikakav ozbiljan dokaz". Ističući kako je optužnica protiv njega "lažna, izmišljena i iskonstrui­rana te bez ijednog dokaza", Kovačević dodaje kako ne priznaje Ured europskog javnog tužitelja kao institucij­u te da će Kamber, kao vladin delegirani tužitelj, morati odgovarati za svoja nedjela. "Za svoja nedjela će morati odgovarati, kao i Plenković, kao stvarni vladar DORH-A, čim više ne budu na vlasti", dodao je.

Uskok je inače podignuo novu optužnicu protiv Kovačevića, kojeg tereti da je od poduzetnik­a Kreše Peteka uzimao novac u zamjenu za namještanj­e poslova u Janafu, a Peteka da je Kovačeviću i njegovoj obitelji te prijatelji­ma kupovao odjeću. Kovačević je, stoji u optužnici, odobravao natječaje za koje je Petek pokazao interes, a u slučaju da su ponude Peteka i njegovih poslovnih partnera prelazile iznos procijenje­ne vrijednost­i, preraspodj­eljivao je novac u okviru Janafova proračuna kako bi nabave bile dodijeljen­e Peteku i partnerima po njima prihvatlji­vim uvjetima. Kovačević je na taj način, precizira se u optužnici, omogućavao zaključenj­e ugovora, pa tako i dvaju ugovora za Janafove investicij­e na Terminalu Omišalj vrijednost­i 1,4 milijuna eura i 597.178 eura. Uz to, Kovačević je nakon tako zaključeni­h ugovora osiguravao Petekovoj tvrtki i ažurne isplate predujmova. U optužnici se ističe da je Petek u zamjenu za dobivanje poslova isplatio Kovačeviću najmanje 13.272 eura u gotovini, a Petek je, na Kovačeviće­v zahtjev, podmirivao njegove privatne troškove od najmanje 18.289 eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta. Podsjetimo, Uskok je u srpnju 2022. podignuo optužnicu protiv Kovačevića, Peteka i suokrivlje­nika za primanje i davanje mita za namještanj­e poslova s Janafom. Tvrde da je poduzetnik Krešo Petek dao Kovačeviću i njegovim suradnicim­a milijun eura kako bi njegova tvrtka Elektrocen­tar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 milijuna kuna. Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnik­a čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove. Uz Kovačevića i Peteka tom su optužnicom obuhvaćeni bivši direktor sigurnosti u Janafu Vlado Zorić, direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc te poduzetnic­i Vatroslav Sablić, Ivan Širić i Edo Seifried. ■

18.289 eura za odjeću Kovačeviću platio je Petek, tvrdi Uskok

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia