Glas Slavonije

OSTAVIŠE MREŽE

- Piše: Zvonko PAŽIN

Oduvijek je tradicija bila na cijeni, pa tako i obiteljski posao koji se prenosi s koljena na koljeno. Marko – koji je veći dio evanđelja napisao na osnovi propovijed­i apostola Petra – piše kako je jednom Isus propovijed­ao na obali Genezarets­kog jezera. Kada je ugledao Šimuna Petra i njegova brata Andriju kako ribare, rekao im je: “Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi.” Na isti je način pozvao i druga dva brata, Ivana i Jakova, koji su također bili ribari. Što je to moglo značiti “ribari ljudi”? Napustiti obiteljski postao, napustiti rođake i prijatelje? Nije li to previše?

Međutim – gle čuda! – kaže Marko: “Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim.” Sva četvorica. Zvuči nestvarno, kao u nekoj bajci. Samo tako, bez razmišljan­ja ostaviti mreže i otići u nepoznato? Tek su puno kasnije Petar i ostali shvatili što znači biti “ribari ljudi”. Petar je dospio do Rima. On, Petar, jedva pismen, ne osobito obrazovan, s lošim znanjem grčkog jezika, dolazi u Rim kao propovjedn­ik usred tolikih govornika, filozofa i vatrenih zagovornik­a raznih vjerskih sljedbi. I nije bilo uzaludno. Apostoli su nastavili i ostvarival­i ono što je Krist naučavao i učinio. Oni su u temeljima Crkve. Očito je Isusov poziv apostolima bio proročansk­i, a njihov odgovor ono najbolje što su mogli učiniti.

Što je bilo posebno u Isusovu pozivu da su ovi ribari odmah pošli za njim? Očito, posebna karizma, poseban žar Isusovih očiju, neprispodo­biva uvjerljivo­st njegova glasa. Međutim, nisu ovi ljudi iznimka. Svatko je od nas čuo – i još će čuti! – neki poseban poziv, neki poticaj na nešto dobro, i to tako da iziđemo iz svojih sebičnih interesa te da učinimo nešto lijepo u obitelji, u društvu, u Crkvi. Jer svijet počiva upravo na tim “sanjarima”, na ljudima koji se odvažuju i osmjeljuju, koji su kadri učiniti određeni iskorak. U tome smislu nema malenih i nevažnih stvari. I lijepa riječ, i prijateljs­ki osmijeh, i čaša hladne vode, i oproštenje dano bez pridržaja. Sve to oplemenjuj­e one oko nas, ali i nas same. Samo se treba odvažiti – baš kao i oni ribari. Nema malih i nevažnih dobrih djela. Svako dobro djelo učinjeno sa srcem, učinjeno s ljubavlju, veliko je i veličanstv­eno. To možemo iskusiti svaki dan.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia