Glas Slavonije

Zbog krize u Crvenom moru zračni prijevoz znatno raste, a onaj morski je u opadanju

- Hina/i.b.

Zračni prijevoz tereta na ruti Vijetnam - Europa znatno je porastao, signalizir­ajući okretanje logistički­h kompanija skupljoj opciji, koja zaobilazi krizno područje Crvenog mora, objavila je teretna platforma Xeneta.

Obujam isporuka u Europu porastao je prošlog tjedna za 62 posto u odnosu prema prethodnom tjednu, a vozarine za deset posto, rekao je glavni dužnosnik za zračni prijevoz tereta Niall van de Wouw. "To je prvi signal da kriza u Crvenom moru utječe na zračni prijevoz tereta. Ovo doba godine obično je mirnije za zračni prijevoz tereta, pa su veliki skokovi, uz veći obujam tereta nego u bilo kojem razdoblju u 2023., značajni", kaže. U tjednu koji je završio obujam tereta otpremljen­og zrakoplovi­ma bio je šest posto veći nego u najprometn­ijem tjednu u 2023., u listopadu, i 16 posto veći nego u istom tjednu prije godinu dana", kaže direktor Xenete. "U sljedeća dva tjedna trebali bismo moći pouzdano utvrditi je li posrijedi stvaran i značajan prelazak s prekoocean­skog na zračni prijevoz tereta zbog krize u Crvenom moru", dodaje. Crveno more vodi do Sueskog kanala i nalazi se na ključnom trgovačkom putu koji spaja azijska proizvodna središta s Europom i istočnim obalama Južne i Sjeverne Amerike. Kroz Sueski kanal prolazi oko 12 posto svjetskog trgovačkog prometa.

Vremenske neprilike i brodovi preusmjere­ni na Rt dobre nade izazvali su pak gužvu u lučkim terminalim­a u sjevernoj Europi, ističe danska brodarska kompanija Moller-maersk. "Očekuje se da će zimski uvjeti i mogući incidenti u Crvenom moru utjecati na poslovanje u cijeloj Europi i na terminalim­a čvorišta. U takvim su uvjetima svi terminali pojačano opterećeni, pa molimo klijente da nakon istovara što prije preuzmu teret kako bi pomogli da promet teče glatko", upozorio je Maersk. Kriza u Crvenom moru potaknula je logističke tvrtke da zbog pojačanog rizika brodove preusmjere na Rt dobre nade, a neki su se već preorijent­irali na zračni transport ili to planiraju. Terminale u sjevernoj Europi zatvorile su oluje i gužva u vrijeme blagdana. Izvršni direktor Maerska Vincent Clerc kaže da će poremećaji koje su izazvali napadi hutista na brodove vjerojatno potrajati najmanje nekoliko mjeseci. ■

Loše vrijeme i brodovi usmjereni na Rt dobre nade donijeli su gužvu u lučkim terminalim­a na sjeveru

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia