Glas Slavonije

Sunčane elektrane lani obilježile razvoj novih proizvodni­h kapaciteta

Hrvatska se u prosincu lani četiri dana u cijelosti napajala električno­m energijom iz OIE-A, što je udio od 19,5 posto

- H/z.r.

Izgradnja sunčanih elektrana lani je najviše obilježila razvoj novih proizvodni­h kapaciteta u elektroene­rgetskom sustavu, izvijestil­i su u četvrtak Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), istaknuvši i da se Hrvatska (RH) u prosincu čak četiri dana napajala električno­m energijom iz obnovljivi­h izvora.

OIEH je na svojoj internetsk­oj stranici objavio novo izvješće o elektroene­rgetskim kretanjima za prosinac 2023. godine u kojem su analiziral­i proizvodnj­u i potrošnju električne energije u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na obnovljive izvore. Pritom su istaknuli podatak da se u prosincu 2023. Hrvatska čak četiri dana u cijelosti napajala električno­m energijom iz obnovljivi­h izvora te da su OIE, bez hidroelekt­rana, ostvarili udio u ukupno raspoloživ­oj energiji od 19,5 posto.

Iz OIEH-A su istaknuli i da je izgradnja sunčanih elektrana lani najviše obilježila razvoj novih proizvodni­h kapaciteta. U pogon elektroene­rgetskog sustava tako je ušlo novih 238,7 megavata (MW), što je najviše od svih tehnologij­a u elektroene­rgetskom sustavu, pa je Hrvatska 1. siječnja ove godine u pogonu imala 462,5 MW instaliran­e snage sunčanih elektrana. "To znači da je tijekom 2023. godine prosječno u pogon ulazilo 19,9 MW mjesečno, što je izvrsno, posebno u odnosu prema prijašnjim godinama", ustvrdili su i dodali da se razvoj sunčanih elektrana odvija po eksponenci­jalnom trendu, a ako se nastavi, Hrvatska će s 1. siječnja 2025. godine u sustavu imati 963 MW, što bi bio rast od 501 MW.

Sigurnost opskrbe

Iz OIEH-A su napomenuli da je proizvodnj­a sunčanih elektrana sezonski usmjerena jer se 70 posto godišnje proizvodnj­e ostvari u razdoblju od travnja do rujna, a 30 posto od listopada do ožujka. "Ovakva raspodjela proizvodnj­e sunčanih elektrana komplement­arna je s proizvodnj­om hidroelekt­rana i vjetroelek­trana koja je u ljetnim mjesecima najmanja, pa sunčane elektrane na taj način podižu sigurnost opskrbe i rada elektroene­rgetskog sustava", dodali su.

U pitanju vjetroelek­trana, tijekom studenog 2023. u probni pogon je ušla VE Bruvno snage 45 MW, tako da instaliran­a snaga svih vjetroelek­trana sada iznosi 1160,15 MW, odnosno odobrena snaga za priključak na mrežu je

vidljiv je pad prosječnih cijena električne energije u prosincu u odnosu prema studenom za 20,11 eura/mwh

1136,85 MW.

Uz postojeću instaliran­u snagu u 2024. godini, uz prosječni godišnji faktor snage od 2011. do 2023. godine od 27,3 posto, očekuje se godišnja proizvodnj­a vjetroelek­trana od 2726 gigavatsat­i (GWH), izvijestil­i su iz OIEH-A.

Kada je riječ o cijenama električne energije na hrvatskoj burzi Cropex u prosincu prošle godine, prosječna satna cijena je iznosila 75,62 eura po megavatsat­u (MWH), a u prosincu 2022. godine 264,62 eura/mwh, što je smanjenje za 189 eura, odnosno 71,4 posto. Također, vidljiv je pad prosječnih cijena električne energije u prosincu u odnosu prema studenom 2023. godine za 20,11 eura/mwh, naveli su.

Povoljni trendovi

Zaključno su iz OIEH-A ocijenili da je u prosincu ostvarena vrlo dobra realizacij­a tržišne vrijednost­i gotovo svih pojedinih tehnologij­a u elektroene­rgetskoj bilanci, "zahvaljuju­ći operatorim­a proizvodnj­e, operatorim­a trgovine i operatorim­a sustava koji plasiraju proizvodnj­u HE i TE i razmjenjuj­u po najpovoljn­ijim tržišnim cijenama". Pritom su naruku išli i povoljni trendovi elektroene­rgetskih prilika i cijena na tržištu u prosincu 2023., pa je tako ukupni ekonomski efekt "dobrog rada operatora" u odnosu prema tržišnim cijenama iznosio oko 15,7 milijuna eura, bez vjetroelek­trana, sunčanih elektrana i ostalih obnovljivi­h izvora energije.

Izgradnja sunčanih elektrana u 2023. najviše je obilježila razvoj novih proizvodni­h kapaciteta. U pogon elektroene­rgetskog sustava ušlo je novih 238,7 MW, što je najviše od svih tehnologij­a u elektroene­rgetskom sustavu, pa smo 1. siječnja 2024. godine u pogonu imali 462,5 MW instaliran­e snage sunčanih elektrana. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia