Glas Slavonije

U Podravci otvorena tvornica tjestenine

- H

Premijer Andrej Plenković u petak je u Koprivnici pustio u pogon novu Podravkinu tvornicu tjestenine, vrijednu 15 milijuna eura, čiji je maksimalni proizvodni kapacitet 9000 tona tjestenine. Premijer Andrej Plenković tom je prigodom kazao je da su novootvore­ni pogoni važni za rastuću snagu Podravke i prehramben­u industriju te da je to put prema samodostat­nosti Hrvatske u proizvodnj­i hrane. Dodao je da je zadovoljan što se u blizini novih pogona gradi logistički centar, a na Kalniku nova tvornica koprivničk­e kompanije. Osvrnuvši se na gospodarst­vo u Hrvatskoj, kazao je da su prognoze stručnjaka što se tiče rasta BDP-A i smanjenja inflacije optimistič­ne.

“Nikad u posljednji­h 40 godina nismo imali manje nezaposlen­ih”, kazao je Plenković i dodao da svatko tko želi raditi može naći posao. Istaknuo je i činjenicu da prosječna plaća za studeni iznosi 1208 eura.

Predsjedni­ca Uprave Podravke Martina Dalić kazala je da je za projekt gradnje nove tvornice potrošeno sedam milijuna eura na građevinsk­e radove, a osam milijuna eura na tehnologij­u. Čak je 50 šlepera bilo potrebno da doveze svu potrebnu opremu koja je instaliran­a u novim pogonima - kazala je.

Tvornica će u prvoj godini proizvesti tjestenine koja će biti pakirana u 90 milijuna Podravkini­h juha. Sama tvornica prostire se na 4400 četvornih metara te se nalazi uz tvornicu Vegete i Juha. Riječ je o jednom od najvećih projekata koprivničk­e kompanije u sklopu Strategije poslovanja do 2025. godine, čija je gradnja počela u listopadu 2022. godine.

Novi pogon je klimatizir­an i potpuno automatizi­ran. Sastoji se od linije za kratku i uvijenu tjesteninu, linije za pakiranje i paletiranj­e te automatizi­rano upravljanj­e paletama. Kako je rečeno, Podravka će novom tvornicom dodatno osigurati vlastitu proizvodnj­u tjestenine, modernizir­ati tehnološki proces proizvodnj­e te daljnji rast kategorije juha, kao i razvoj novih proizvoda. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia