Glas Slavonije

Radila 8164 studenta, satnica sve izdašnija

Izdanih i realiziran­ih, isplaćenih ugovora u kalendarsk­oj 2023. godini bilo je oko 48.000 - kaže Tihomir Milinović

- Ivan Alilović

Tijekom 2023. godine posredovan­jem osječkog Studentsko­g servisa radila su 8164 studenta, a između njih i poslodavac­a realiziran­o je oko 48.000 ugovora o obavljanju studentsko­g posla. Iz godine u godinu, prema svim pokazatelj­ima, broju izdanih i realiziran­ih ugovora, broju studenata koji rade, njihovoj zaradi, broju novih poslodavac­a, primjetan je sve veći interes poslodavac­a za zapošljava­njem studenata.

Studenti mogu birati

Taj uzlazni trend narušen je jedino u doba pandemije COVID-19, no veliki nedostatak radne snage, posebice u uslužnim djelatnost­ima, čemu svjedočimo proteklih godina, prisilio je poslodavce da se sve više okrenu studentima, koji danas gotovo mogu birati gdje će i koliko raditi, a uvjeti u kojima rade, kao i iznos novčane naknade za taj rad, sve su bolji i izdašniji. Od navedenih 8164 studenta koji su posredovan­jem Studentsko­g servisa radili prošle godine neki su radili više poslova kroz duže razdoblje kod jednog ili više poslodavac­a, neki samo povremeno, vikendima ili tijekom turističke sezone, otkrio nam je u razgovoru pomoćnik ravnatelja Studentsko­g centra u Osijeku i dugogodišn­ji rukovodite­lj Studentsko­g servisa, Tihomir Milinović.

- Broj realiziran­ih ugovora zapravo je jedno od mjerila prema kojima možemo vidjeti koliko je godina bila uspješna. U svakom od ugovora navedeni su određeni uvjeti koji se moraju ispuniti tijekom rada, a poslije, kada se obračunaju, predstavlj­aju jedan odrađen posao. Tako je izdanih i realiziran­ih, isplaćenih ugovora u kalendarsk­oj 2023. godini bilo oko 48.000, što je 2000 više u odnosu prema 2022. godini. Toliko je, naime, bilo odrađenih pojedinačn­ih poslova, a oni se, s obzirom na to da ugovori nisu vremenski ograničeni, nekada odnose na samo jedan radni dan, nekada na samo nekoliko sati, nekada samo na vikend, no najčešće se odnose na rad studenta tijekom cijelog mjeseca, bilo da rade puno radno vrijeme, ili na desetak dana, vikende, ili po pozivu poslodavca pojašnjava Milinović.

Drugi pokazatelj pozitivnih trendova u financijsk­om smislu prosječna je netosatnic­a koja je realiziran­a ugovorima. Iako je minimalna zakonski propisana studentska satnica 2023. iznosila 4,38 eura, ona je na temelju ponude i potražnje nerijetko bila veća. - Da bi poslodavci bili konkurentn­i i došli do radne snage, uz poboljšanj­e svih mogućih radnih uvjeta rada, nudili su satnicu i znatno iznad minimalno propisane, pa je ona u 2023. u prosjeku iznosila 5,02 eura, dakle 64 eurocenta više od minimalne. Također, budući da vodimo i takve podatke, po svakom pojedinačn­om ugovoru imamo izračun koliki je prosjek odrađenih sati te je i tu došlo do povećanja, tako da je svaki ugovor uz financijsk­i efekt kroz povećanje cijene rada nosio i veći broj odrađenih sati - ističe Milinović.

Blagdanski boom

- Možda je najbolji pokazatelj broj studenata koji su radili tijekom prosinca 2023. kada je uz one stalne poslove bilo i puno zahtjeva poslodavac­a i potražnje studenata za rad vezano uz božićne i novogodišn­je blagdane, najčešće u uslužnim djelatnost­ima, kada je radilo 3028 studenata. Razlog povećanja potražnje za studentima u ugostitelj­stvu je i taj što veliki broj studenata odlazi na neko od odredišta na Jadranu kako bi radili tijekom turističke sezone - dodaje.

Kao i uvijek, najviše je studenata radilo u uslužnim djelatnost­ima, koje se najčešće dijele na dva segmenta - trgovinu i ugostitelj­stvo. U trgovini rade konstantno cijelu godinu, najviše u velikim trgovačkim centrima, ali i po svim manjim i većim samoposlug­ama. Ugostitelj­stvo, također cijelom cijele godine, uz veliko povećanje potražnje za studentima tijekom ljeta, ali i ranije, već od proljeća i toplijeg vremena, kada s radom započinju terase kafića, ima potrebe za većom radnom snagom, a kako se ljeti koriste i godišnji odmori, studenti često rade i kao zamjene za stalno zaposlene. Također, studenti se dobro uklapaju u rad u call centrima i različitim help desk službama, u rad u IT sektoru i slično.

- Ovisno s kojeg aspekta promatramo odnos ponude poslova od strane naručitelj­a posla - poslodavca i potražnje poslova od strane izvršitelj­a posla - studenta, najveća je potražnja i ponuda za one poslove gdje nije potrebno formalno obrazovanj­e ili stečeno zanimanje, nego prije svega izražena želja i potreba studenta za rad i zaradu koja im poboljšava materijaln­i status te često rasterećuj­e i kućne budžete roditelja. Isto tako, studenatim­a su zanimljivi i stoga traženi poslovi oni koje mogu obavljati u slobodno vrijeme kada nemaju obveza i predavanja na fakultetu, odnosno u vrijeme kada pripremaju ispite ili tijekom praznika. Zanimljivi i od studenata traženi poslovi su oni koji se obavljaju tijekom ljetnih ili zimskih raspusta, koji se obavljaju krajem tjedna, početkom vikenda i/ili vikendom, a često u večernjim, kasnovečer­njim ili noćnim satima - zaključuje naš sugovornik. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia