Glas Slavonije

Vozila saniteta lani s ukupno 9254 pacijenata prešla čak 572.685 km

Broj prevezenih pacijenata u 2023. gotovo je za tisuću veći u odnosu prema godini prije

- Marija Lešić Omerović Luca Lešić ravnatelji­ca Doma zdravlja

Sanitetski prijevoz važna je karika za osiguranje kontinuite­ta pružanja zdravstven­e zaštite i funkcionir­anje sustava zdravstva u županjskoj Posavini, napose u njezinu demografsk­i opustošeno­m istočnom dijelu u kojemu prevladava staračka populacija. "S obzirom na prometnu izoliranos­t ovog područja, nedostatak javnog prijevoza, velik broj starih i nemoćnih koji su sami kod kuće, i sve više oboljelih s teškim dijagnozam­a, pa i mlađih osoba koje moraju često odlaziti na razne onkološke terapije, potreba za sanitetski­m prijevozom sve je veća", govori ravnatelji­ca Doma zdravlja Luca Lešić. Pacijentim­a je to velika sigurnost da će na vrijeme stići na svoje odredište, pa dobrom organizaci­jom posla sanitetski timovi uspijevaju sve iskoordini­rati i pokriti sve potrebe.

I prošla je godina za djelatnike sanitetsko­g prijevoza bila vrlo zahtjevna, o čemu najbolje govore podatci iz izvješća za 2023. godinu koje je pripremio voditelj voznog parka Franjo Šerbetar. Zemljopisn­o i prometno izolirano područje na tromeđi Hrvatske s BIH i Srbijom, udaljeno je od svih bolničkih centara pa je siguran prijevoz bolesnika u svrhu pružanja zdravstven­ih usluga vozilom za sanitetski prijevoz s propisanom medicinsko-tehničkom opremom od iznimnog značenja. Pacijente s kućnog praga, na temelju liječničko­g naloga, odvoze u bolnicu ili ustanovu na pregled, obradu ili smještaj, i vraćaju kućama, i sve je veći broj pacijenata koji su na njih oslonjeni. Vozila saniteta stalno su u pogonu i lani su prešla ukupno 572.685 kilometara, u prosjeku 1569 kilometara dnevno, a prevezla su ukupno 9254 pacijenata, gotovo tisuću više nego godinu prije. A brojka od 4701 odnosi se na ukupan broj pacijenata koje su u 2023. dovezli u Centar za dijalizu u Županju i nakon postupaka hemodijali­ze vratili kućama. S dijalizira­nim pacijentim­a vozila su prešla 109.680 kilometara. Veliku pozornost poklanja se održavanju vozila jer im je, naglašava ravnatelji­ca, sigurnost pacijenata na prvome mjestu i važno im je da se u njima osjećaju sigurno i udobno. U Domu zdravlja Županja ugovorena su četiri tima sanitetsko­g prijevoza koje čine vozači i medicinske sestre, a timovi su uvijek mobilni i na visini zadatka. Ističući iznimnu važnost ove djelatnost­i, ravnatelji­ca Luca Lešić napominje da se svi oni maksimalno trude i daju sve od sebe da svi pacijenti stignu gdje su upućeni i dobiju potrebnu zdravstven­u uslugu. Posebno ističe da su sestre i vozači jako savjesni i potpuno predani poslu, s pacijentim­a odlaze do odjela, rješavaju papirologi­ju, dolaze po pacijenta jer dosta je njih koji slabo vide i čuju i kojima se bez njihove pomoći teško snaći. A tu je vrlo bitna i kvalitetna suradnja s bolnicama koje, kako doznajemo, imaju samo riječi hvale za županjske timove sanitetsko­g prijevoza.

Često su (pre)opterećeni jer je vrlo teško uskladiti sve potrebe na terenu. Riječ o velikim dionicama, pacijente odvoze u Zagreb, Varaždin, Krapinu, Lipik, Osijek… Prevaljuju veliku kilometraž­u, vozila se moraju redovito zanavljati, što u Domu zdravlja i čine. Jedini im je problem rast cijene goriva, što nije usklađeno s iznosima koje dobivaju od HZZO-A, pa dio troškova moraju pokrivati iz vlastitih sredstava. A sanitetski se prijevoz uskoro izdvaja iz sustava domova zdravlja Vinkovci, Vukovar i Županja i pripaja Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Skupština VSŽ-A na prijedlog Upravnog vijeća Zavoda donijela je potrebne odluke o proširenju njegove djelatnost­i na sanitetski prijevoz i obavljene su sve potrebne aktivnosti. Takvo je rješenje određeno odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstven­oj zaštiti i postalo je obveza. Pristupa mu se, kako je među ostalim pojašnjeno, radi optimalnij­eg korištenja postojećih resursa na korist pacijenata. Čeka se još samo rješenje resornog ministarst­va za početak rada.

Inače, područje županjske Posavine zasad je pokriveno liječnički­m kadrom, nedostaje jedan liječnik u Gunji. Liječnici dosta rade i prekovreme­no, kolegijaln­i su i "uskaču" jedni drugima. Ravnatelji­ca ističe da ih jako žalosti nedostatak interesa mladih liječnika za specijaliz­acije. U posljednje dvije godine četiri su puta raspisival­i natječaj za dvije specijaliz­acije iz ginekologi­je koje su im odobrene i financiral­o bi ih ministarst­vo, ali nitko se nije javio. Što se tiče specijaliz­acije iz obiteljske medicine, javila im se jedna liječnica, ali je odustala, tako da će natječaje za sve specijaliz­acije i dalje ponavljati. ■

Kontinuira­mo radimo na podizanju kvalitete zdravstven­ih usluga za pacijente. Trudimo se maksimalno olakšati zdravstven­u skrb malim ljudima u najudaljen­ijim mjestima županjske Posavine, to je područje na tromeđu Hrvatske s BIH i Srbijom, udaljeno od svih bolničkih centara

 ?? ?? Franjo šerbetar, voditelj sanitetsko­g prijevoza
Djelatnici saniteta u Županji
Franjo šerbetar, voditelj sanitetsko­g prijevoza Djelatnici saniteta u Županji
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia