Glas Slavonije

U Malagi i radili i dobro se zabavili

Španjolci su dosta opušteniji ljudi nego mi, rade s puno više osmijeha i ljudskog uvažavanja

- Vladimir Grgurić

Učenici Srednje škole ''Stjepan Ivšić'' Orahovica u sklopu Erasmus+ projekta proveli su dva tjedna na stručnoj praksi u Španjolsko­j, u gradu Malagi. Škola je dobila Erasmus akreditaci­ju, što znači da idućih pet godina ima osigurana sredstva za vođenje učenika na stručnu praksu u zemlje EU-A. - Uz učenike, u posjet europskim školama uputit će se i dio profesora. Za prvu godinu dobili smo nepovratni­h 69.395 eura. U Malagi je bilo naših 13 učenika, i to 8 CNC operatera, 4 automehatr­oničara i jedan komercijal­ist, a u pratnji dvaju profesora, profesoric­e engleskoga jezika Zorane Vujatović i mene kao pedagoginj­e škole. Učenici su, osim radnih iskustava, upoznali i način života te kulturu juga Španjolske – kaže pedagoginj­a Snježana Konopek.

- Radio sam u jednoj tvrtki u kojoj smo dovršavali proizvode koje je CNC stroj napravio. Španjolci su dosta opušteniji od nas, rade s puno više osmijeha i ljudskog uvažavanja. To mi se jako svidjelo i baš smo uživali raditi tih dana, i još smo nešto i zaradili, tako da je ukupan dojam fenomenala­n – kaže Alen Hat, učenik smjera CNC operater.

- Radili smo po četiri sata u danu i nije to bilo ništa zahtjevno ili nešto već nismo dosad radili na praktičnoj nastavi. Mijenjali smo ulje na automobili­ma, svjećice, gume, i što god je gazda rekao. Kada nije bilo posla, čistili smo radionicu, važno je bilo da stalno nešto radimo. Kontakt s domaćinima bio je uglavnom uz Google prevoditel­j jer engleski im ide jako slabo, kao i nama španjolski – kaže automehatr­oničar Manuel Manuel Grgurić, koji je radio u automehani­čarskoj radnji. Komercijal­ist Eddy Yahya radio je u trgovini igračaka. - To je trgovina u kojoj svako dijete može uživati i pronaći nešto za sebe. Ovisno o kojem se proizvodu radi, nešto je jeftinije, nešto skuplje, a nešto slično kao kod nas – kaže Eddy. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia