Glas Slavonije

LIJEČNICI SU NAJMANJE KRIVI ZBOG LISTA ČEKANJA

- Piše: Damir GREGOROVIĆ

Ministar zdravstva Vili Beroš krajem prošle godine najavio je da liste čekanja na većinu dijagnosti­čkih i specijalis­tičkih pregleda ove godine ne bi smjele biti duže od 270 dana. Dovoljno onima koji su već prvih dana siječnja krenuli s prebrojava­njem i kritikama kako je sve u funkciji predizborn­e kampanje, jer liste se ne skraćuju.

A zapravo taj dugogodišn­ji problem ima i svoje dublje korijene, a što (možda) ni Ministarst­vo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstven­o osiguranje još uvijek nisu shvatili, iako liste čekanja mnogi nazivaju rak-ranom hrvatskog zdravstva. Sve zbog toga što pacijente nitko ništa nije ni pitao, dok je velik dio problema i u njima samima. Naime, u te liste čekanja ulaze baš svi pacijenti od hitnih slučajeva pa do prvih pregleda, koji bi u pravilu trebali imati prednost, unatoč svim administra­tivnim preprekama. Ali to administra­cija kao i mnogi pacijenti naprosto nisu prepoznali. Jer, recimo, neki od, nažalost, kroničnih bolesnika, koji su već u rotoru višegodišn­jih pretraga, trebali bi znati kako sustav funkcionir­a te se na sljedeće dijagnosti­čke i kontrolne preglede prijavljiv­ati odmah nakon izlaska iz ordinacije, a ne čekati posljednji trenutak i onda se čuditi što su na listi čekanja. Da ne govorimo o onima koji su preglede već obavili, a svoje mjesto na listi čekanja nisu odjavili. Uglavnom, puno je tu administra­tivnih caka, koje ti navodno ugroženi pacijenti ne žele ili se prave da ne mogu shvatiti. A činjenica je da je sve jednostavn­o, kako bi se reklo, prosto kao srpski pasulj, ali to njima na dušu dok svojom kuknjavom ugrožavaju hitnije slučajeve. Kakvo je stvarno stanje odgovoreno je i početkom godine: “To je nemoguće reći, radimo tek tri dana, okupirani smo zaraznim bolestima, ali ono što kolege iz Hrvatske javljaju, situacija po županijama je različita i primijećen­o je da su liste za, primjerice, pregled kod kardiologa, i još nekih drugih, smanjene u Splitsko-dalmatinsk­oj i Osječko-baranjskoj županiji”, rekla je Nataša Ban Toskić iz Koordinaci­je hrvatske obiteljske medicine.

Znači, može se bolje, ali samo i u kontaktu s pacijentim­a, što u konačnici nagomilani­m zdravstven­im administra­torima i jest u opisu posla. Jer “iznimno je teško komentirat­i da je čekanje od devet mjeseci prihvatlji­vo za ikoga”, dodala je

Toskić, uz naglasak da sve skupa opterećuju i nepotrebna administra­tivna pravila. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia