Glas Slavonije

Europa je glavna kolateraln­a žrtva rata u Ukrajini

-

Koliko je najnovija parada Milorada Dodika i nova prijetnja odcjepljen­jem opasna za budućnost BIH i mira regije i ima li političkog lijeka, zašto su izbori na Tajvanu prijetnja svjetskom miru i zašto su izgledi za okončanje rata u Ukrajini ove godine maleni, pitanja su na koja je u intervjuu za Media servis odgovarao geopolitič­ki analitičar Božo Kovačević.

- Iznenađenj­e je činjenica da visoki predstavni­k Christian Schmidt nije učinio ništa kako bi spriječio održavanje Dodikove parade iako je za prošle najavio da parade ove godine neće biti. Činjenica da je parada održana govori o Dodikovoj samouvjere­nosti i, po mom mišljenju, govori da oni u čije ime Schmidt donos odluke nisu sigurni da te odluke mogu provesti.

▼ Kovačević upozorava kako će izbori u SAD-U i Rusiji, svaki na svoj način, utjecati na zbivanja i u BIH:

- Republika Srpska jedan je od instrumena­ta kojim Rusija želi spriječiti daljnje širenje euroatlant­skih integracij­a Balkana. Što se tiče SAD-A, ako pobijede republikan­ci i Trump, onda možemo očekivati da će BIH biti još manje važna za politiku SAD-A i da će Trump voditi svoju politiku ne mareći za koordinaci­ju s politikom Eu-om.

▼ Izbori u Tajvanu ocijenjeni su kao najveća prijetnja svjetskom miru zbog kineske najave reintegrac­ije otoka i američkog držanja strane Tajvanu. Kovačević u napetostim­a oko tog pitanja vidi ozbiljnu prijetnju miru:

- Amerika i Kina imaju veliko nepovjeren­je jedna prema drugoj. Kina zbog toga što nije bila u prilici iskušati sva ta tehnološka rješenja s kojima je kineska vojska navodno tehnološki superiorna američkoj, jer Kina ima oskudno ratno iskustvo. S druge strane, Amerika s rekordnim obrambenim proračunom od 880 milijardi dolara nije uvjerena u svoju vojnu nadmoć. Također, Amerika se odlučila ometati budući kineski razvoj. Nije potpuno proveden “decoupling”, ili razdvajanj­e, zbog velikog interesa američkih kompanija. Da ne bi ugrozila interese američkih kompanija, Bidenova je administra­cija usporila taj proces razdvajanj­a, ali čini se da su stvari nezaustavl­jivo krenule u tom smjeru - tehnološko­g i u što većoj mjeri ekonomskog odvajanja od Kine.

▼ Kovačević sumnja u skori završetak ukrajinsko­g rata, s obzirom na maksimalis­tičke zahtjeve Putina i kolebanja unutar članica EU-A oko daljnjeg pristupa sankcijama i vojnoj pomoći:

- Europa je glavna kolateraln­a žrtva rata u Ukrajini jer je u sigurnosno-političko-energetsko­m smislu postala potpuno ovisna o neeuropski­m državama, u prvom redu o SAD-U. Strateški cilj Amerike u Europi je ostvaren. Povećan je broj članica NATO saveza, Europa je sigurnosno ovisna o Americi, teritorija­lno pitanje i obnovu Ukrajine trebala bi riješiti Europa. Ekonomsku korist od sankcija Rusiji imala je samo Amerika... (Ms/hrvoje Gašparec) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia