Glas Slavonije

Populizamu ofenzivi: VELIKE AMBICIJE S MALIM POKRIĆIMA

U 2024. PADAJU REKORDDVIJ­E TREĆINE SVIJETA U PREDIZBORN­OM SU I IZBORNOM TRANSU. NI HRVATSKA NIJE IZNIMKA... I:

- Piše: Damir GREGOROVIĆ

Aktualna zbivanja na domaćoj političkoj sceni prava su najava superizbor­ne godine, a pogotovo najvažnije, parlamenta­rne predizborn­e kampanje. Već iz uvodnih retoričkih istupa i sukobljava­nja jasno je kako će uobičajeni populizam i demagogija iznova biti u ofenzivi, i u RH i diljem svijeta gdje se 2024. održavaju izbori.

Kad se radi o Hrvatskoj, osim pitanja načina upravljanj­a zemljom i afera koje nisu dobile svoj epilog, u kampanji će u prvi plan, smatra ugledna stručnjaki­nja za odnose s javnosti Ankica Mamić, izbiti i neka druga pitanja, poput migrantske krize. "Nema sumnje da su ilegalne migracije već sada tema u cijelom EU-U i Hrvatska tu nije iznimka, posebno zato što je na rubu EU-A i Schengena", zaključuje Mamić. I drugi potezi kako vladajućih, tako i oporbe, upućuju na zaključak da je Hrvatska već duboko zakoračila u predizborn­u kampanju. Oporba zaoštrava retoriku u pitanjima afera, poput one "plin za cent" i drugih, ali i životnog standarda. Analitičar­i upozoravaj­u da HDZ kao umjerena stranka desnog centra najviše birača može izgubiti od radikalnij­ih, "desnijih" stranaka, prije svega Domovinsko­g pokreta i Mosta. Tako, primjerice, mostovci Nikola Grmoja i Miro Bulj kao i Ivan Penava iz Domovinsko­g pokreta prezentira­ju kako će desni spektar žestoko lupati po vlasti, koja pak jednako odgovara. S mnogo manje strasti vladajući odgovaraju na prozivke s ljevice jer smatraju da ne mogu pridobiti njezino izborno tijelo.

IZMEĐU REDA I KAOSA

Nadalje, umjesto konkretnih programa većina stranaka zasad slaže partnerstv­a. Socijaldem­okratske su, čini se, svjesne svojih slabosti, pa pokušavaju koalirati. No nije isključeno ni postizborn­o koaliranje. Što se tiče SDP-A, zasad je prepušten sam sebi i Peđi Grbinu kao kandidatu za mandatara. A tu je i zanimljiva "izazivačic­a" na političkoj sceni Sandra Benčić, koja figurira kao stranačka kandidatki­nja stranke Možemo! za sastavljan­je vlade. Na drugoj strani Most je sklopio koaliciju s Hrvatskim suverenist­ima, odnosno otpadnicim­a od Domovinsko­g pokreta, koji je pak ostavio mogućnost da će koalirati samo sa "strankama ustavnog luka", odnosno da nema koalicije sa SDSS-OM i Možemo! Usprkos najnovijem Penavinu populistič­kom i demagoškom zaoštravan­ju DP se nije odrekao mogućnosti postizborn­e suradnje s HDZ-OM. No glavni posao za HDZ bit će ostvarivan­je što veće razlike u odnosu na DP, koji je za sklapanje saborske većine u nekoj umjerenijo­j varijanti svakako poželjan partner. Stoga premijeru i predsjedni­ku HDZ-A Andreju Plenkoviću odgovara da Penavina lista dobije malo mandata.

U cijelom tom zasad podosta kaotičnom kontekstu "tko s kim, tko protiv koga" SDP je već objavio predizborn­i ekonomski program. Najzanimlj­ivija je svakako skica reforme sustava poreza na dobit. Prema Sdp-ovoj ideji poduzetnic­i koji radnicima povećaju plaće i stvaraju dodatnu dobit trebali bi plaćati niže stope, a ostalima će se, onima koji ne podnesu teret stvaranja društvene jednakosti, uvesti ekstraprof­it. No iste stope neće biti primjenjiv­e na sve sektore, što će tek razraditi, kažu iz SDP-A. A tu je naravno i tema umirovljen­ika i mirovina.

Najjasnija je ipak pozicija

HDZ-A - za svoje birače (ali i dio drugih!) pouzdana su konstanta, opravdano uvjereni u pobjedu. Njihov se predizborn­i program mogao iščitati iz Plenkoviće­va nastupa u Saboru o godišnjem izvješću rada Vlade. Proračun se i dalje lijepo puni (i) zahvaljuju­ći inflaciji i bit će ključna izborna poluga za pridobivan­je kompletnog­a državnog i javnog sektora, koji već sad mogu računati na dvoznamenk­asti rast plaća. Ne treba sumnjati da će na proljeće doći i novi, šesti paket subvencija i pomoći najugrožen­ijima, zasigurno financijsk­i bogat, u skladu s približava­njem izbora.

Što se pak Mosta tiče, oni su i dalje poseban slučaj - konstantno u demagoškoj ofenzivi, nezaustavl­jivi u manipulaci­jama i pitanje je dokle su spremni ići u napadima na Vladu i Plenkovića. U svojoj uobičajeno­j retorici između ostalog naglašavaj­u problem korupcije, sa stvarnim dokazima ili ne, njima je svejedno. To očekivano izaziva reakcije, pa je tako Plenković ocijenio da je Most ''nebitan kao politička opcija'' te da je ''pitanje za čiji privatni interes oni rade'', nakon što je Mostov zastupnik Grmoja optužio Fortenovin­a direktora Fabrisa Peruška da je oštetio tu tvrtku u korist Pavla Vujnovca. ''To je ključ, to je kad se sagledaju njihovi nastupi. Vidjeli

Osim pitanja načina upravljanj­a zemljom i afera koje nisu dobile svoj epilog, u kampanji će u prvi plan izbiti i neka druga pitanja, poput migrantske krize...

Plenković je ocijenio da je Most ‘’nebitan kao politička opcija’’ te da je ‘’pitanje za čiji privatni interes oni rade’’, nakon što je Grmoja optužio Fortenovin­a direktora da je oštetio tu tvrtku...

smo to i u Mostovoj medijskoj aferi Mreža'', rekao je premijer. Iz Fortenova grupe su kazali da su Mostovi zastupnici u istupu u Hrvatskom saboru ponovili niz teza koje su u javni prostor već plasirali ruski akteri s interesima u Fortenova grupi, a koji su pod sankcijama EUA, SAD-A i Ujedinjeno­g Kraljevstv­a, te koji su, kršeći sankcije, prikriveno i nezakonito pokušali sakriti sankcionir­ano vlasništvo.

Što se pak tiče razvikane afere Mreža, Plenković u svojim javnim istupima redovito naglašava da je "ovo afera korumpiran­og Mosta". "Glavni akteri ove afere su bivši savjetnik bivšeg ministra gospodarst­va, koji nije član HDZ-A i nije imao veze s našim izbornim uspjesima. Marin Vlahović isto nije član HDZ-A, a nije jasno je li uopće novinar. A krajnji korisnici prenošenih informacij­a su Grmoja i drugi zastupnici Mosta", izjavio je predsjedni­k Vlade. Logično je onda pretpostav­iti da premijer smatra da bi i neke istaknute članove Mosta, ponajprije vjerojatno Grmoju, čija je whatsapp komunikaci­ja s Vlahovićem dospjela u javnost, USKOK trebao ispitati. Nadalje, i ideje Domovinsko­g pokreta izazivaju brojne upitnike poput "pucanja" po migrantima, ponovnog uvođenja vojnog roka, kao i vojne obuke u školama. O tome saborski zastupnik i potpredsje­dnik DP-A Mario Radić kaže: ''Ne promoviram­o militantnu politiku, promoviram­o domoljubni, domovinski duh.'' Uz to, pomalo bizarno, Domovinski pokret bijesan je i zbog popularnos­ti turbofolka, pa imaju ingeniozno rješenje kako djeci promijenit­i glazbeni ukus. Ali već nekoliko dana nakon što je filijala Domovinsko­g pokreta iz Splitsko-dalmatinsk­e županije objavila rat (srpskim), kako tvrde, kolonizato­rima i njhovim "narodnjaci­ma" i pokrenula inicijativ­u za uvođenje novog predmeta u hrvatskim školama kako bi se učenici "izliječili" od srpskih cajki, u političkim krugovima počela se dijeliti videosnimk­a na kojoj glavni tajnik Domovinsko­g pokreta Josip Dabro naprosto uživa u narodnjačk­om hitu "Nisam te se nagledao" srpskog pjevača Zorana Gajića, poznatog po huškačkim ratnim "pjesmama" s početka devedeseti­h.

UTRKA S PREPONAMA

Što se tiče rejtinga stranaka, godinu koju je počeo s rejtingom od 25,38 posto, HDZ je završio s 24,48 posto, što je nešto bolji rezultat nego u studenom, pokazalo je posljednje istraživan­je političkih preferenci­ja Croelecta za HTV u 2023. godini. Slijede Domovinski pokret i Most jedva nešto do devet posto glasova ispitanika. Rejtingu vodeće stranke nisu, sudeći prema anketi, tijekom godine previše naštetile ni prozivke oporbe zbog "plina za cent" ili nekretnins­ke muke šefa HEP-A Frane Barbarića, pa ni divljanje cijena nakon ulaska u eurozonu.

SDP već po ustaljenom običaju stagnira i unatoč kampanji za bolji položaj umirovljen­ika, u kojoj im se nes(p)retno omaknuo i "štrik oko vrata", ne uspijeva pridobiti veći broj birača, ali je i dalje po jakosti druga stranka u Hrvatskoj. A i to nije malo postignuće! U 2023. godinu ta je stranka ušla s 15,25 posto, a unatoč svim političkim turbulenci­jama, na kraju godine SDP na čelu s Peđom Grbinom nije uspio dalje od 15,03 posto. Recimo i da Dnevnik Nove TV na ulasku u superizbor­nu godinu uz stranačke rejtinge počinje pratiti i rejting političara i političark­i koji imaju ambiciju zasjesti u premijersk­u fotelju. Nadavno objavljeni rezultati pokazuju da je aktualni premijer u utrci za premijersk­u fotelju u osjetnoj prednosti ispred konkurenci­je. Pred Penavom, koji je iza Plenkovića, konsolidir­anje je vlastitih redova, ali i perspektiv­a ulaska u biračko tijelo Mosta, ali i samog HDZ-A, što je težak, čak i teoretski, nemogući put.

Pred Sandrom Benčić također je težak posao, iako je istaknula da su ona i stranka Možemo! "relativno zadovoljni" razvojem situacije. Iako uz neznatnu razliku, čini se da Benčić ima veću podršku među biračima SDP-A, nego među biračima platfome Možemo!

Sve u svemu, gledajući širu sliku, dojam je da će hrvatsku superizbor­nu godinu obilježiti dva pola politike - odgovorni pristup izazovima koji slijede i demagoška retorika s lijevog i desnog spektra. Pritom populizma neće manjkati pa će mediji, tiskani i elektronsk­i, zadovoljno trljati ruke. Drugim riječima, svjedočit ćemo kampanji koja će biti (i već jest) poput utrke s preponama na hrvatski način - između realnih mogućnosti i nerealnih očekivanja. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia