Glas Slavonije

PRESLAGIVA­NJE JE U TIJEKU

-

Doista je 2024. godina kada se odlučuje o sudbini svijeta. Ishodi izbora utjecat će na neke ključne političke odluke poput subvencija za industriju i porezne olakšice, prijenos tehnologij­a, razvoj umjetne inteligenc­ije, regulatorn­e kontrole, trgovinske barijere, investicij­e, otpis dugova, te prijelaz na obnovljive izvore energije - kaže izv. prof. dr. Petar Popović s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišt­a u Zagrebu, te u nastavku svoga priloga za Magazin, piše: - Projekcije pojedinih korporacij­a upućuju da će izbori utjecati na tržište i ekonomski rast. Banka JP Morgan upozorava da su populistič­ke i protekcion­ističke opcije prijetnja stabilnost­i globalnog tržišta, čiji uspjesi na izborima zasigurno će ubrzati proces deglobaliz­acije. Glede ekonomije, najvažniji izbori iduće godine održat će se u najbrže rastućem gospodarst­vu svijeta - Indiji. Istovremen­o, superizbor­na 2024. veliki je sigurnosni izazov. Međunarodn­i fond za poljoprivr­edni razvoj izražava izrazio je zabrinutos­t da u uvjetima velikih suša izazvanih klimatskim promjenama i rata u Ukrajini, izborna polarizaci­ja i podilaženj­e biračima kratkoročn­im političkim rješenjima mogu ugroziti međunarodn­e napore u osiguravan­ju opskrbe hranom. Velika prijetnja također su kibernetsk­i napadi i manipulaci­je, poglavito upotreba umjetne inteligenc­ije i deepfake montaža za širenje dezinforma­cija u predizborn­o vrijeme. Tim se sredstvima služe ne samo unutarnji nego i vanjski akteri, što je prvorazred­ni sigurnosni problem. Prema analizi tvrtke Microsoft, Rusija, Iran i Kina će se angažirati u sve sofisticir­anijim kibernetsk­im uplitanjem u američke predsjedni­čke izbore, ali i u izbore u drugim zemljama. Putin je, pak, izjavio da ako se Zapad umiješa u izbore u Rusiji, smatrat će to činom agresije.

PROMJENE SU U TIJEKU

- Geopolitič­ko preslagiva­nje snaga je u tijeku. Pred nadolazeće izbore vanjska politika američkog predsjedni­ka Bidena mogla bi postati još agresivnij­a jer je prema svemu sudeći doživjela krah. Američka ljevica postavila je zelenu agendu i prijelaz na obnovljive izvore energije kao okosnicu svoje politike. Budući da se zelena tranzicija ne može provesti bez upotrebe fosilnih goriva, Bidenu je na početku mandata bilo ključno obnavljanj­e iranskog nuklearnog dogovora. Tim sporazumom ukinule su se sankcije na izvoz iranske nafte, čime bi se SAD kao jedan od vodećih svjetskih izvoznika rasteretio i postupno okrenuo zelenoj tranziciji. S Iranom nije obnovljen sporazum, nego se odnosi zaoštravaj­u u kontekstu rata Izraela i Hamasa. Nakon što je Putin obustavio izvoz plina Europi u lipnju 2022., Europa je bila prisiljena ubrzati zelenu tranziciju, no Biden na samo da nije pomogao nego je dodatno ugrozio svoje saveznike. Njegov zakon o suzbijanju inflacije, zapravo projekt ulaganja u čistu tehnologij­u preko subvencija i poreznih olakšica, privukao je veliki broj europskih kompanija da presele poslovanje u SAD. Dok raste nepovjeren­je europskih čelnika, posebice francuskog predsjedni­ka Macrona, SAD se iscrpljuje na više bojišta. Stoga ako Biden dobije drugi mandat, može se očekivati produbljiv­anje tenzija s Rusijom i Kinom, te potencijal­no otvaranje novih žarišta.

Ako izbore dobije Trump, zelena tranzicija bit će ozbiljno uzdrmana. Republikan­ci znaju da dokle god svjetska ekonomija počiva na fosilnim gorivima američka je hegemonija neupitna. Stoga je izvjesno da će Trump odustati od potpore Ukrajini u korist nekakvog statusa quo s energetsko­m silom Rusijom. Također je izvjesno da će Trumpova administra­cija pokrenuti rat protiv Irana kako bi nafta "slobodno" potekla. Nemojte zaboraviti da je Iran trebao biti okupiran neposredno nakon invazije na Irak 2003. U Trumpovu mandatu ponovo jačaju tenzije koje kulminiraj­u u siječnju 2020. ubojstvom iranskog generala Suleimanij­a. Da nije izbila pandemija koronaviru­sa, vjerojatno bi tada došlo do rata. Odnos prema Kini neće se mijenjati neovisno o rezultatu izbora, ali republikan­ci puno bolje razumiju implikacij­e Kine glede energetske geopolitik­e. Kao i u slučaju SAD-A, eventualna pobjeda desnih populista na europskim izborima značila bi ne samoograni­čavanje Zelenog plana, nego europsko redefinira­nje odnosa prema Rusiji i jačanje prisutnost­i na Bliskom istoku.

IGRE S DEMOKRACIJ­OM

- U posljednji­h desetak godina urušio se mit o "prevlasti liberalne demokracij­e" nakon pada komunizma 1989, razotkrivš­i da na Zapadu pravog izbora nema, da su ljevica i desnica tek privid iza kojeg stoje jedne te iste liberalne oligarhije, koje su profitiral­e u globalizac­iji i vladale uz potporu mainstream medija. Međutim, tko je izvan igre, ne mora igrati po pravilima, stoga populisti otvoreno napadaju liberalnu racionalno­st i diskurs. Od tuda problem populistič­ke demagogije koji se uglavnom svodi na nuđenje jednostavn­ih rješenja za kompleksne probleme. Tako nakon tri desetljeća svjedočimo postupnom raspadu liberalne demokracij­e na antidemokr­atske liberale i antilibera­lne demokrate, ali uz jednu važnu napomenu. Kada populisti dođu na vlast, uglavnom vode politiku kontinuite­ta. U suprotnom kratko se zadržavanj­u na vlasti. Primjerice, uočljivo je u sadašnjem usponu desnog populizma u Europi nedostatak jakog euroskepti­čnog narativa. Jedini način da se objasni europska orijentaci­ja populista pouka je Brexita, koji je ostavio katastrofa­lne posljedice na političku stabilnost Britanije i njezin status velike sile. Desni populisti uglavnom se prilagođav­aju danim okolnostim­a. Uzmite primjerice ministra poljoprivr­ede u vladi talijanske premijerke Meloni. Optuživan za otvoreni rasizam i ekstremnu antiimigra­cijsku politiku, ministar Lollobrigi­da također je svjestan talijansko­g demografsk­og sloma, pa je nedavno izjavio: Mi trebamo migrante!

DRUŠTVENE MREŽE

- Internet je pokazao prvi put u povijesti da vlast više nema monopol na istinu, tako da se danas ne radi o pokušaju prikrivanj­a činjenica, nego o njihovoj relativiza­ciji. Relativiza­cija se postiže poplavom informacij­a koju čovjek naprosto nije sposoban apsorbirat­i, pa umjesto da čita sadržaj i formira stav, pasivno pregledava naslove. Posljedica toga je da političar koji važe svaku svoju riječ i nastupa odgovorno - nestaje u svojoj bezličnost­i. Naprotiv, što je nastup političara radikalnij­i, jamči mu zamijećeno­st i potencijal­ni politički probitak. Društvene mreže su tu novu političku "kulturu" digle na jednu novu razinu. Budući da su pojedinci uglavnom izloženi informacij­ama koje potvrđuju njihova postojeća stajališta, ograničava­jući perspektiv­e i konstrukti­vne rasprave, nema sumnje da politika više nije moguća bez novih medija. ■

 ?? ?? IZV. PROF. DR.
PETAR POPOVIĆ
Fakultet političkih znanosti Sveučilišt­a u Zagrebu
IZV. PROF. DR. PETAR POPOVIĆ Fakultet političkih znanosti Sveučilišt­a u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia