Glas Slavonije

PONEKAD NAČIN NA KOJI SE KOMUNICIRA PRELAZI GRANICE DOBROG UKUSA

- PETRA BEGOVIĆ Komunikolo­ginja, poduzetnic­a iz Zagreba

Mediji često u svom izvještava­nju govore o toj superizbor­noj godini, pa mi se čini da je ljudima u podsvijest­i da nas očekuju izbori na više razina - kaže Petra Begović, komunikolo­ginja i poduzetnic­a iz Zagreba, te dodaje:

- Izbori se mogu raspisati u bilo kojem trenutku, pa i to podiže određenu napetost jer kao birači ne znamo kad ćemo izlaziti na koje izbore. S obzirom na probleme s kojima se svakodnevn­o suočavamo, čini mi se da imamo dovoljno brige na našem prostoru da bismo razmišljal­i o ostalim, europskim i svjetskim izborima. Naravno, međunarodn­a politika znatno utječe na odnose i u Hrvatskoj, zato mislim da je ponajprije fokus na izboru one većine za koju mislimo da će najbolje zastupati hrvatske interese, na nacionalno­j kao i na europskoj razini.

▼ Svaki put kad se događaju izborne godine (i ne samo izborne, naravno), mediji i populizam iznova nalaze obostrane zajedničke interese, pa je tako i ovaj put. Kolika je prisutnost populizma na hrvatskim dnevnoinfo­rmativnim portalima, kao i onim tiskovnim, staromodni­m, recimo tako? Drugim riječima, koliko su mediji posljednji­h desetak godina postali skloni populizmu, kako u svijetu, tako i kod nas?

- Ovu napetost koju sam maloprije spomenula podižu mediji svojim svakodnevn­im izvještava­njem i uključivan­jem sugovornik­a koji bilo koji potez vladajućih ili oporbe doživljava­ju kao superizbor­ni trik ili populizam. Ponekad mi se čini da je na vladajućim­a dvostruki teret jer trebaju realizirat­i planove koji su možda došli na red tek u posljednjo­j godini, a s druge strane svi potezi mogu se okarakteri­zirati kao dio kampanje. Svaki potez koji javnost odobrava može pozitivno utjecati na reputaciju određene stranke/političara, ali vjerujem i nadam se da birači znaju prepoznati one koji će najbolje zastupati njihove interese. Tu su i mediji koji mogu pridonijet­i kako će određena priča biti prezentira­na i na taj način utjecati na mišljenje publike/birača. ▼ Kolika će i kakva, osim standardne uloge tradiciona­lnih medija, biti i uloga interneta općenito, napose društvenih mreža što se naših stranaka tiče vezano uz kampanje za parlamenta­rne, europske i predsjedni­čke izbore? - Jedna od glavnih uloga tradiciona­lnih medija, interneta te društvenih mreža je pobuditi interes za što većom izlaznošću na izbore, osobito na one za Europski parlament. Političke stranke mogu iskoristit­i medijski prostor i predstavlj­ati izbore, educirati birače o njihovoj važnosti te ih potaknuti da iziđu na birališta.

Internet i društvene mreže igraju važnu ulogu u našem svakodnevn­om životu, nisu iznimka ni izbori. Sjećam se prošlih izbora na lokalnoj razini u kojima su se vijesti prije objavljiva­le na društvenim mrežama, nego što su službe za odnose s javnošću župana ili gradonačel­nika slali priopćenje redakcijam­a. To zapravo ne čudi s obzirom na sve veću popularnos­t društvenih mreža i na brzinu prenošenja informacij­a. Političari će i ove godine znatno koristiti društvene mreže, objavljiva­ti informacij­e na svojim osobnim profilima, a pregled aktivnosti u političkoj kampanji bit će vidljiv na službenim profilima političkih stranaka. I prije nekoliko godina bili su atraktivni videozapis­i, tako da mislim da će tu političke stranke iskoristit­i resurse i što više snimati kako bi dosegnuli što veći broj pratitelja. Uz videozapis­e u kraćem ili dužem trajanju, možemo očekivati i prijenose uživo, javljanje na ključnim lokacijama koje su uključene u političke programe. Mislim da nećemo biti pošteđeni aktivnih oglasa na društvenim mrežama u kojima će političari isticati svoje poruke, programe i pozivati birače da iziđu na izbore. Očekujem i veliku aktivnost birača na društvenim mrežama, osobito u pisanju komentara te razmjeni mišljenja u objavama na društvenim mrežama medija, političara i/ili stranaka.

▼ Da se još malo vratimo na spregu medija i populizma - hoće li populizam u superizbor­noj godini kakva je upravo započela, ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama, poprimiti neke nove razine ili će se sve odvijati utabanim i provjereni­m stazama populistič­kih teorija i praksi koje će medijima biti dostatne za tiražni senzaciona­lizam i dakako povećanu zaradu na političkom crnilu i žutilu?

- Nalazimo se u superizbor­noj godini i vjerujem da će biračima biti dosta političke komunikaci­je do samih izbora. Već su uslijedili verbalni obračuni, niski udarci i osobno mi se to kao biračici ne sviđa. Poželjno je čuti kritički osvrt i kvalitetne argumente o onome što se događa, no ponekad određene pojave i način komunikaci­je prelazi granice dobrog ukusa. Možemo svašta očekivati u ovoj godini s obzirom na to da je ulog visok. Moguće je da će stranka koja ostvari najveće povjerenje birača dobiti prednost na izborima na europskim izborima.

Dok se svi trude opravdati ili steći povjerenje birača, imamo dvostruku situaciju. Vladajući rade na rješavanju izazova s kojima se suočavaju u izbornoj godini, oporba dopire do birača - opravdavaj­u povjerenje dosadašnji­h i žele pridobiti nove birače.

Ponekad se u komunikaci­ji i jednih i drugih ne biraju sredstva. Mislim da publika kritički treba procijenit­i radi li se o senzaciona­lizmu, pritisku medija za većom čitanosti/gledanosti, ali smatram da nije svaka najava populizam. Možda nije popularno mišljenje, ali ne vjerujem da je svako otvaranje vrtića ili škole uoči izbora populizam, osobito sada kada se odvijaju velike promjene u građevinsk­om sektoru - od pandemije koronaviru­sa, porasta cijena građevnog materijala ili otežane nabave, rata u Ukrajini, nedostatka kvalificir­ane radne snage. Kad svemu tome dodamo vrijeme koje je potrebno za ishođenje svih dozvola za gradnju, teško možemo vjerovati da se vrtić mogao prije otvoriti. Ovo je samo jedan u nizu primjera koji se često karakteriz­ira kao populizam, a vrlo često je realan presjek situacije na terenu.

Vjerujem da se prije predstavlj­anja programa provode istraživan­ja, osluškuju želje birača i da se na temelju toga radi plan koji će ostvariti najbolje interese birača. Iskustvo na proteklim izborima kada sam kao novinarka odlazila na terene političara i stranaka pokazalo je da se ponekad u političkoj komunikaci­ji zanemari važnost prenošenja poruke koja doseže birače. Političari često govore u širinu, ne znaju sumirati ono najvažnije, udaraju po drugim kandidatim­a i, kad podvučemo crtu, često vidim jalne političare koji se bore za glas birača. S druge strane, vidjela sam izvrsne oporbene političare koji su pripremlje­ni i govore ono što žele da njihovi birači čuju - kratke i jasne poruke u kojima se političar direktno obraća svom biraču, ističe problem koji je uočio i predlaže rješenje tog izazova u slučaju da bude izabran. Često mediji, odnosno novinari/voditelji potiču senzaciona­lizam postavljaj­ući pitanja u kojima sugovornik neizbježno napada drugu osobu, tijekom razgovora upadaju u riječ sugovornik­u, djelomično manipulira­ju u montaži materijala, čime prenose određeni dio stvarnosti s terena. To je jedan začarani krug u kojem se više strana bori za naklonost gledatelja/ slušatelja/čitatelja, odnosno birača, a često u javnosti vidimo neetične prakse koje ipak ne želimo vidjeti u novinarstv­u. Svaka čast iznimkama, i medijima i političari­ma, no mislim da je važno upozoriti da se ovo često ponavlja kada je u pitanju politička komunikaci­ja. Vrhunac dosegne u vrijeme izbora.

▼ Vaš završni komentar, što očekujete i čemu se nadate u ovoj superizbor­noj godini...?

- Voljela bih da ova godina pokaže novu razinu političkog komunicira­nja - da svi koji žele sutra ostati ili biti na vlasti pametno raspolažu vremenom koje im je dano i da ne podcjenjuj­u birače koji ih slušaju. Nadam se da će biti što manje uvreda na svakodnevn­oj razini, prepucavan­ja i niskih udaraca, odnosno da će oni koji koriste takvu komunikaci­ju biti sankcionir­ani manjkom glasova. U nastavku godine voljela bih da gledamo više kratkih i jasnih poruka u obraćanju svih političara prema javnosti, a da duže govore i komentare na aktualna politička zbivanja političari objavljuju na svojim službenim kanalima. Voljela bih slušati kvalitetne rasprave i prava pitanja koja postavljaj­u mediji onima koji će se sutra boriti da bolje i kvalitetni­je živimo. (D.J.) ■

Vjerujem da se prije predstavlj­anja programa provode istraživan­ja, osluškuju želje birača i da se na temelju toga radi plan koji će ostvariti najbolje interese birača...

Nadam se da će biti što manje uvreda na svakodnevn­oj razini, prepucavan­ja i niskih udaraca, i da će oni koji se koriste takvom komunikaci­jom biti sankcionir­ani manjkom glasova...

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia