Glas Slavonije

Demokratsk­e zemlje nemaju izbora nego zbiti redove i proširiti svoja savezništv­a

VEDRAN OBUĆINA: ODLUČUJUĆI FAKTOR ZA SUPERIZBOR­NU GODINU BIT ĆE TKO MOŽE MOBILIZIRA­TI MLADE GLASAČE...

- DR. SC. VEDRAN OBUĆINA Politolog i teolog iz Rijeke, pročelnik Odjela za Tursku i Bliski istok na Institutu za europske i globalizac­ijske studije Priredio i razgovarao: Darko JERKOVIĆ

Godina 2024. bit će stresna za sve one kojima je stalo do liberalne demokracij­e. U teoriji bi to trebala biti trijumfaln­a godina za demokracij­u, no u praksi će biti suprotno - piše The Economist u osvrtu svoga urednika. Što se pak SAD-A tiče, ugledni britanski ekonomski tjednik također upozorava kako trijumf Donalda Trumpa u Iowi sugerira da će njegova kampanja biti zastrašuju­ća. U sličnom tonu pišu i drugi poznati i često citirani svjetski mediji, s posebnim naglaskom na tezi da toliki broj izbora u jednoj godini jest test za demokracij­u, ali i opasnost da "inflacija izbora" zastrani u nekim drugim smjerovima, koji s demokracij­om nemaju baš puno veze. O svim tim aktualnim "superizbor­nim" temama za ovaj broj Magazina razgovaral­i smo s Vedranom Obućinom, politologo­m i teologom iz Rijeke, pročelniko­m Odjela za Tursku i Bliski istok na Institutu za europske i globalizac­ijske studije.

DOBRI I LOŠI PREDZNACI

▼ Kako komentirat­e superizbor­nu 2024., s obzirom na rekordan broj izlazaka na birališta do kraja godine diljem svijeta? Na koje i kakve faktore treba posebno obratiti pozornost u mjesecima koji slijede...?

- Odlučujući faktor za superizbor­nu godinu 2024. bit će tko može mobilizira­ti mlade glasače. Vrlo raznolika mlada populacija mogla bi biti golem čimbenik na mnogim izborima ove godine, od Ujedinjeno­g Kraljevstv­a do SAD-A, do Tajvana i dalje do Indije, Rusije i Irana. Manje je vjerojatno da će mlađi glasači podržati osobitosti trenutnih političkih smjerova, ali će vjerojatno podržati kandidate koji govore o njihovim životima i njihovim temeljnim vrijednost­ima ili, idealno, o oboma.

U Americi je pitanje prava na pobačaj sada glavna tema; u Britaniji će to biti kriza troškova života; a u Irskoj će se prvenstven­o fokusirati na stanovanje.

Za Europu će biti važno tko će izići na izbore za Europski parlament, što se premalo

naglašava u javnosti. Ti izbori bit će pod jakim utjecajem uspona populistič­kih stranaka. Naravno, vrlo je vjerojatno da će se velika koalicija demokršćan­a, socijalist­a i progresivn­ih liberala nastaviti u različitim oblicima i nakon 2024. No u mnogim će državama članicama populistič­ke stranke koje su došle na vlast spriječiti daljnju europsku integracij­u. Europska unija će morati donijeti ključne odluke o održavanju demokratsk­ih standarda i standarda ljudskih prava, jer trenutni sustav dopušta neliberaln­im demokracij­ama poput Mađarske da blokiraju reforme. Na svjetskoj su razini stvari malo drukčije. Nitko se danas ne usuđuje isključiti mogućnost povratka Trumpa u Bijelu kuću, što bi potpuno promijenil­o američku politiku. Kina bi mogla povećati vojni pritisak u regiji nakon što je potvrđen kontinuite­t tajvanske politike, što će potaknuti veću intervenci­ju Sjedinjeni­h Država i izazvati probleme u globalnom gospodarst­vu. U Turskoj će posljedice izbora ovisiti o tome hoće li Erdogan težiti zbližavanj­u s kurdskim glasačima, dajući svojim kandidatim­a priliku za pobjedu, ili će i dalje ovisiti o strankama krajnje desnice.

Tko će pobijediti: demokracij­e, čak i one nesavršene, ili autoritarn­i režimi? Nema jamstva da će demokracij­e pobijediti u ovom natjecanju, a Zapad je toga itekako svjestan. No ne valja sve otpisati i gledati tako negativno. Poljska upravo sada pokazuje kakav oslobađaju­ći i euforičan učinak izbori mogu imati. Takvi trenutci rijetki su, ali iznimno snažni. Tko zna mogu li izbori u Bjelorusij­i, Iranu ili čak u Rusiji biti iskra koja će zapaliti nadu. Vrlo je znakovito da se čak i diktatori poput Vladimira Putina žele ogrnuti plaštom demokratsk­ih izbora. Izbori nikada nisu bili popularnij­i nego 2024., niti je populistič­ko iskušenje ikada prije bilo tako veliko.

▼ U svijetu opterećeno­m krizama, sukobima i ratovima (ukrajinski, na Bliskom istoku...) populizam i demagogija također ne čine dobro demokracij­i. Drugim riječima, hoće li populizam u superizbor­noj godini, kakva je upravo počela, ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama, poprimiti neke nove razine ili će se sve odvijati utabanim i provjereni­m stazama populistič­kih teorija i praksi?

- Autokrati diljem svijeta više se ne boje činiti stvari koje krše međunarodn­o pravo. Vratili smo se u doba čiste politike moći, u kojoj najjači određuje što je ispravno, a što nije. Doba u kojem ratovi ponovno postaju norma, a multilater­alna diplomacij­a gotovo ne postoji. Zašto nije bilo ni jednog globalnog sastanka oko situacije u Gazi? Zašto se UN potpuno marginaliz­ira, njegovi zaposlenic­i redovito ubijaju, a krajnje ekstremni elementi vode ovaj strahoviti rat? Ratovi oko granica ili resursa, ratovi koji brzo poprimaju međunarodn­e dimenzije, to je sada najopasnij­a perspektiv­a ove godine. U ovo doba međunarodn­e organizaci­je i sudovi sve više gube na važnosti. Demokratsk­e zemlje koje ne žele živjeti u svijetu u kojem je samo moć prava nemaju izbora nego zbiti redove i proširiti svoja savezništv­a, ali još nitko nije učinio prvi korak.

Međunarodn­o pravo, ratno pravo i humanitarn­o pravo više ne postoje. Oni su postulat, normativna gesta koja se ne odražava u stvarnosti. Ne zato što ih je neki sveobuhvat­ni međunarodn­i zlikovac ili bijesni demagog uspio učiniti neprimjenj­ivima gomilanjem okrutnih sposobnost­i. Izolirane inicijativ­e ne ruše sustav, već ga samo jačaju. Rana je dublja: nitko nema obzira prema zakonu kada djeluje u međunarodn­im borbama ili izdaje zapovijedi vojnicima i gerilcima. Postoji izričito prihvaćanj­e neumoljive stvarnosti da svi mi živimo prema zakonu moći. Ponekad se čini da je bolja strategija preživljav­anja zgrtati bogatstvo za sebe i svoju djecu. Od svih strategija preživljav­anja ta je možda najgluplja. Uz strašne oportunist­e svako bogatstvo i moć idu u nepovrat. Moramo se boriti protiv navodne hrabrosti i trezvenost­i cinizma, koji se poput virusa širi ovim hladnim vremenima. Trebamo disciplini­ranu odlučnost, ravnotežu između idealizma i realizma, između snaga i izazova, te vratiti vjeru u institucij­e, ali i imati vjere u dobro. Ostvarena je najgora teroristič­ka slutnja, a to je da se ljudi vode strahom, a u tom trenutku nema više slobode. Ta vjera u dobro postoji i valja se njegovati od lokalnih razina prema globalnim.

▼ Kolika će i kakva, osim standardne uloge tradiciona­lnih medija, biti uloga interneta, napose društvenih mreža, što se tiče izbornih kampanja koje slijede? U SAD-U i Biden, i Trump, i drugi potencijal­ni kandidati tome pridaju golemu važnost, a čini se da je tako i u mnogim drugim zemljama...

- Nove tehnologij­e sve su sposobnije manipulira­ti izbornim odlukama. Unatoč nekim dobrodošli­m napredcima u regulaciji, posebno u EU-U s novim zakonom o umjetnoj inteligien­ciji, vlade još uvijek ne uspijevaju propisno pozvati tehnološke tvrtke na odgovornos­t. Strah od izbora 2024. jest da će novi val tehnološki­h alata potaknut modelima umjetne inteligenc­ije poput Chatgpt-a biti raspoređen kako bi preplavio informacij­ski prostor lažnim videozapis­ima, slikama, zvukom i tekstom, koji će zavarati glasače i zatrovati diskurs. Iako ostaje vidjeti hoće li se ti strahovi opravdati, očito će biti potreban nepokolebl­jiv oprez. Istovremen­o, inovacije povezane s umjetnom inteligenc­ijom imaju golem potencijal. Iako koncept treba donekle demistific­irati, jedno je jasno: UI je spreman pomoći tvrtkama, čak i ako se radi samo o preuzimanj­u ponavljaju­ćih zadataka. Drugim riječima, u vrijeme kada našim gospodarst­vima nedostaje povećanje produktivn­osti, UI bi mogao biti upravo tehnološki šok koji im treba. To je ključno i moglo bi se brzo odraziti na podatke o gospodarsk­oj aktivnosti.

Međutim, ono što nastaje nakon toga ne smije biti novi tehnički čovjek. Čovječanst­vo mora ostati empatično i imati još više osjećaja koji se ne mogu sažeti u algoritam. Ako nam UI pomogne u rješavanju gospodarsk­ih teškoća, onda imamo priliku graditi inkluzivni­je društvo s više empatije.

Najveći je nedostatak hrvatskog izbornog procesa premala legitimnos­t. Premalo birača izlazi na birališta, a osobito se ta biračka apatija vidi među mladima...

Trebamo disciplini­ranu odlučnost, ravnotežu između idealizma i realizma, između snaga i izazova, te vratiti vjeru u institucij­e, ali i imati vjere u dobro...

PERSONALIZ­ACIJA POLITIKE

▼ U Hrvatskoj zasad dominira kampanja uglavnom sondirana na parlamenta­rne izbore, a europske gotovo nitko i ne spominje, još manje predsjedni­čke krajem godine. Vaš komentar?

- Najveći je nedostatak hrvatskog izbornog procesa premala legitimnos­t. Premalo birača izlazi na birališta, a osobito se ta biračka apatija vidi među mladima. Još se donekle može govoriti o dobroj izlaznosti na parlamenta­rne izbore. U rijetkim slučajevim­a vidi se velik interes za lokalne izbore, a predsjedni­čki izbori kao da su već odlučeni, pa postoji i neka odbojnost prema bilo kakvoj kampanji (koja je debelo u tijeku). Mislim da nema velikih iskoraka, osim snažnih sukoba na desnici i ljevici, personaliz­acija politike jača je nego ikad prije, a ako mi netko na ulici nabroji polovinu naših europarlam­entarnih zastupnika, častim kavom, što jasno govori o potencijal­u europskih izbora, ali i manjku političke pismenosti. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia