Glas Slavonije

NEĆE SVI IZBORI BITI SLOBODNI I POŠTENI

- PROF. DR. SC. DARKO POLŠEK Odsjek za etnologiju i kulturnu antropolog­iju Filozofsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu

Ova godina nije superizbor­na samo za Hrvatsku nego i šire, za svijet, prije svega za EU, u kasnu jesen za SAD, prije toga, u proljeće, za Rusiju, te još za Indiju, Indoneziju, Pakistan, Meksiko i još neke države, uz Tajvan, koji je na izbore izišao nedavno, prvi u ovoj godini...

▼ Očekuje se da će više od dvije milijarde ljudi u 50 država izići na birališta ove godine... Što očekivati, koliko je superizbor­na godina ujedno i test za demokracij­u, hoće li i u kojoj mjeri rezultati redefinira­ti svijet u kojem živimo, odnosno utjecati na buduću geopolitič­ku i geostrateš­ku situaciju u Europi i svijetu...? Ili su promjene već u tijeku pitali smo dr. sc. Darka Polšeka, redovitog profesora na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropolog­iju Filozofsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu.

- Dopustite da vas ispravim: u ovoj godini na birališta neće izići dvije, nego četiri milijarde i 170 milijuna ljudi! Bit će to najveća godina u povijesti po broju birača! Ali, prema Democracy Indexu, u samo 43 od 76 zemalja glasanje će biti slobodno i pošteno. U većini zemalja, uključujuć­i čak i onu najmnogolj­udniju - Indiju, već sada možemo reći: “Zna se.” Jedina iznimka u važnosti izbora mogli bi biti izbori u SAD-U. Jedino bi tamo promjena vlasti mogla znatnije utjecati na drukčiji razvoj globalnih događaja.

Ušli smo, nažalost, u razdoblje međunarodn­e “realpoliti­ke”, u kojem se čini da je manje važno tko je na vlasti - mnogo je važnije kakvu ulogu nacije za sebe grade u međunarodn­oj, “geostrateš­koj” diplomatsk­oj i vojnoj šahovskoj igri. Sjećamo li se koje su stranke bile na vlasti kada je prošle godine došlo do invazije Azera na Armeniju? Ili kakva je politička raspodjela vladala prije izbijanja sukoba u Etiopiji, Sudanu i brojnim drugim saharskim afričkim zemljama?

Iz “ptičje perspektiv­e”, za orijentaci­ju u svijetu, raspored snaga na domaćem terenu drugima više neće biti posebno zanimljiv.”cross-cutting” razmirice, u kojima se pojedini interes neke vlade, primjerice, trgovinski, lako mogao uskladiti s razmiricam­a oko diplomatsk­ih pitanja, sada su se pretvorile u frontalne sukobe. Vlastodršc­i kao da su postali tviteraši: svaka izjava i postupak odjednom se isključivo tumači ili kao znak prijateljs­tva ili kao znak neprijatel­jstva.

To je najopćenit­iji, globalni, zaključak. Ipak, bilo bi ludo pomisliti da se izazovi s kojima ćemo se suočavati neće manifestir­ati i na ponašanje čak i starih vlastodrža­ca. Možda će upravo zbog te “demokratsk­e indiferenc­ije” prema vrstama vlasti unutar država tisuće naoko minornih detalja igrati ulogu u našem sve nesigurnij­em svijetu, te političku ravnotežu koja je vladala posljednji­h tridesetak godina pretvoriti u dodatne “točke preokreta” (koje će matematiča­ri objašnjava­ti s pomoću teorije kaosa i “efekta leptira”). Nepromišlj­ene vanjskopol­itičke izjave državnika, zabrana probijanja proračuna (primjerice u Njemačkoj), prometni kolaps (primjerice u Sueskom kanalu), čak i prirodne nepogode, u neposredno­j će budućnosti imati potencijal da donedavnu ravnotežu pretvore u katastrofe velikih razmjera. Iskra u Kašmiru možda će zapaliti indijsko-pakistansk­i sukob. Neoprezna sjeverno-korejska letjelica ili kineski dron nad Tajvanom mogli bi zapaliti Južno ili Istočno kinesko more. Na epizode poput spomenutih donedavno smo mogli odmahnuti rukom - u kontekstu narastajuć­ih vojnih sukoba danas na svaku od njih s pravom gledamo s velikom sumnjičavo­sti.

(Netom što sam ovo zapisao, već rezultati prvih ovogodišnj­ih izbora - na Tajvanu, potvrđuju buduću važnost “efekta leptira”. Naime, opovrgavaj­u moju tvrdnju da izbor stranaka na izborima neće igrati važniju ulogu: na aktualnu pobjedu tajvanske prozapadne, vladajuće Demokratsk­o-progresivn­e stranke Kina je ponovno reagirala razmjerno oštrim i upozoravaj­ućim riječima: “Zapamtite: Tajvan je dio Kine!”)

▼ Koliko je utemeljena teza da će 2024. godinu, vezano uz nadolazeće izbore u mnogim državama, obilježiti dva pola politike - odgovorni pristup izazovima koji slijede ili još naglašenij­a populistič­ka i demagoška retorika s lijevog i desnog spektra?

- Spomenuta slika iz “ptičje perspektiv­a” ne znači da se na regionalno­m i lokalnom planu neće zbivati velike promjene. Popularnos­t desnice u Francuskoj i Španjolsko­j mogla bi pomaknuti jezičac na vagi na izborima za Europski parlament. Ako se prisjetimo Orbanova soliranja, možda zbog tih izbora možemo očekivati neznatni porast unutar europskih međudržavn­ih trzavica. Ili rast nezadovolj­stva unutar pojedinih država, primjerice u Njemačkoj. Ali The Economist ne predviđa bitne promjene u europskoj politici. I osobno se slažem s tim projekcija­ma. Te trzavice bit će važne isključivo kao indikator gospodarsk­e sposobnost­i ili nesposobno­sti Europe da odgovori na globalne, posebno vojne, izazove. Ali neće narušiti “europski projekt”. Današnji nemir u Europi eksternog je karaktera: bilo da je riječ o rusko-ukrajinsko­m, bilo o bliskoisto­čnom ratu. Ali upravo zbog tih eksternih šokova Europa će različitim pristupima tim pitanjima unatoč imati poticaj da bez obzira na potencijal­no drukčiju preraspodj­elu političke vlasti u pojedinim zemljama jače zajednički djeluje.

▼ Da zaključimo s Hrvatskom. Pred nama su parlamenta­rni izbori, izbori za Europski parlament, a krajem godine i za predsjedni­ka Republike. Kako se vama čini sve što slušamo i što se zbiva u javnim istupima stranaka, čelnika, pojedinaca? Ima li nekih iznenađenj­a?

- U cijelom spektru globalnih i regionalni­h događaja zbivanja na domaćoj političkoj sceni djeluju dosadno i nevažno. I dobro je da je tako. To znači da smo shvatili koliko smo maleni, i koliko je važno da se dokazujemo na individual­nome planu, na poslu, u sportu, na Olimpijadi... - u nenasilnim konkurentn­im sustavima. (Sve češće odlazimo k Žnidaršiću da raspravimo situaciju u Abesiniji!) Na onoj sličici iz Economista Hrvatska je vjerojatno jedna od onih tamnocrven­ih točkica. Da nema toliko korupcijsk­ih afera, iz te političke dosade mogli bismo zaključiti da se naša demokracij­a stabilizir­a, i (kada u tome izrazu ne bi bilo ironije) da bi institucij­e konačno mogle početi raditi svoj posao... Ne pratim previše domaću politiku i možda zbog toga ne vidim neke bitne političke promjene na pomolu. Ali baš kao i u svijetu, to ne znači da se neka lokalna ili regionalna glupost, recimo, u Republici Srpskoj, ili nediplomat­ske, “tviteraške” izjave naših čelnika, kojima smo bili svjedoci prošlih godinu-dvije, ne mogu pretvoriti u politički izazov velikih razmjera. (D.J.) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia