Glas Slavonije

DAVOS 2024.: GAZA, UKRAJINA, UMJETNA INTELIGENC­IJA

Godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma održava se u kontekstu ratova u Gazi i Ukrajini, revolucije vještačke inteligenc­ije, krize troškova života i klimatskih promjena...

- Piše: Ashutosh PANDEY

Svjetski moćnici ponovo su se okupili u idiličnom švicarskom zimovališt­u Davosu na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma. Ovogodišnj­i forum održao se od 15. do 19. siječnja, u trenutku kada svijet svjedoči devastiraj­ućim ratovima u Gazi i Ukrajini te probojima na polju umjetne inteligenc­ije (AI) koji izazivaju koliko uzbuđenja toliko i zabrinutos­ti, katastrofa­lne dužničke krize usred usporavanj­a ekonomije i pogoršanja zdravlja planeta Zemlje - piše Ashutosh Pandey, čiji prilog za DW prenosimo u cijelosti.

Više od 2800 sudionika nazočilo je petodnevno­m događaju, uključujuć­i više od 60 šefova država i vlada. Tema ovogodišnj­eg susreta globalnih političkih i poslovnih lidera, slavnih osoba i istaknutih društvenih aktivista bila je "Ponovna izgradnja povjerenja". "Tema je direktan odgovor na eroziju povjerenja, koja je očigledna u društvima i među narodima", rekao je izvršni direktor WEF-A Mirek Dusek tokom brifinga za medije. Neki bi mogli direktno povezati pukotine s "dubokim transforma­cijama svuda oko nas, bilo da su geopolitič­ke, geoekonoms­ke ili su povezane s klimom i prirodom", dodao je Dusek.

NA VRHU DNEVNOG REDA

Među najvišim političkim čelnicima, koji su sudjeloval­i na Svjetskom ekonomskom forumu, bili su francuski predsjedni­k Emmanuel Macron, predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen i kineski premijer Li Qiang. SAD je predstavlj­ao državni tajnik Antony Blinken, kojem su se pridružile ključne osobe kada je riječ o ratu u Gazi, uključujuć­i izraelskog predsjedni­ka Isaaca Herzoga i katarskog premijera Mohammeda Bin Abdulrahma­na Al Thanija, kako bi razgovaral­i o načinima okončanja sukoba u Gazi i izbjegavan­ju daljnje eskalacije, koje se mnogi plaše.

Prema očekivanji­ma, rat u Ukrajini bio je istaknuta tema i ove godine. Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski sastanak u Davosu iskoristio je kako bi prikupio podršku Ukrajini dok se ključni saveznici SAD i EU bore da odobre milijarde koje su ključne za pomoć Kijevu. Slab ekonomski rast i stalna kriza zbog porasta troškova života usred viših kamatnih stopa teško pogađaju ljude diljem svijeta. Svjetska banka nedavno je upozorila da je globalna ekonomija na putu da 2024. završi s najsporiji­m rastom bruto-nacionalno­g društvenog proizvoda u posljednji­h 30 godina. Dok su se strahovi od globalne recesije povukli zahvaljuju­ći snažnom rastu u SAD-U, postoji zabrinutos­t da bi rastuće geopolitič­ke napetosti mogle poremetiti oporavak. Usporavanj­e ekonomije u Kini, drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji, također je zamračilo izglede u mnogim afričkim i azijskim zemljama u razvoju.

Još jedno pitanje, koje je također dominiralo dnevnim redom, bili su golemi dugovi u zemljama u razvoju, od kojih su mnoge u Africi, a koji su nagomilani posljednji­h godina kako bi se te zemlje nosile s višestruki­m krizama poput pandemije COVID-19, nestašice energije i klimatskih promjena. Danas 3,3 milijarde ljudi živi u zemljama koje troše više na otplatu kamata nego na obrazovanj­e ili zdravstvo, pokazuju podaci Ujedinjeni­h naroda. Mnoge zemlje u razvoju svjedoče da su njihove financijsk­e blagajne i proračuni pod pritiskom zbog visokih troškova hrane i energije te viših troškova zaduživanj­a.

Stanje ekonomija i dužnička kriza bili su visoko na dnevnom redu afričkih čelnika koji su u Davosu osvanuli u velikom broju, predvođeni nigerijski­m predsjedni­kom Bolom Ahmedom Tinubuom i njegovim kenijskim kolegom Williamom Rutom. "Kada je riječ o Africi, još uvijek je riječ o izgradnji povjerenja u Afriku kao središte sadašnjih i budućih mogućnosti, posebno demografsk­e dividende", rekao je Leonard Stiegeler iz Africa Collective­a, platforme za promicanje afričkih interesa među globalnim ulagačima. "Kada je riječ o budućem stvaranju radnih mjesta, budućem stvaranju radne snage, Afrika je mjesto na koje treba gledati, i to je nešto što bi afrički čelnici htjeli promicati", naglasio je Stiegeler za DW.

KLJUČNA TEMA

Procvat umjetne inteligenc­ije, koji je stvorio mogućnosti, ali i glavobolje za regulatore, također je bila glavna tema ove godine u Davosu, s nizom panela posvećenih tehnološko­j revoluciji. U ovogodišnj­em istraživan­ju rizika, koje je WEF objavio u srijedu, dezinforma­cije i zlouporaba informacij­a potaknutih vještačkom inteligenc­ijom navode se kao najveća opasnost u sljedeće dvije godine. Anketa kaže da će "veza između krivotvore­nih informacij­a i društvenih nemira zauzeti središnje mjesto" ove godine u svijetu, kada građani u velikim ekonomijam­a poput SAD-A, EU-A i Indije iziđu na izbore.

“Željeli bismo biti pozitivno paranoični u vezi s graničnim tehnologij­ama i drugim graničnim pitanjima”, rekao je Dusek i dodao: “Valja već sada postaviti strukturu javno-privatnog dijaloga i suradnje oko ovih pitanja kako ne bismo okončali igrajući se nadoknađiv­anja, kao što neki kažu da svijet čini kada je u pitanju generativn­a vještačka inteligenc­ija.” ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia