Glas Slavonije

OAZA ZA OTRJEŽNJEN­JE OD SVJETOVNIH ŽELJA

U DOMU KALIPSE: MLJET JE POSEBAN I PO TOME ŠTO JEDINI MEĐU NAJJUŽNIJI­M DALMATINSK­IM OTOCIMA IMA PEĆINU...

- Tekst i fotografij­e. Dario MAJETIĆ

Dragi moj, zbog tišine sam se vratila. Trideset godina u Dubrovniku sam radila. Sin mi naviga i sada samujem. Kada čovjek ostari, tako je najbolje, što manje imam, bogatija sam. Sretnija. Vidiš kako je sunčano vani. Predivno. Zrak. Vadim malo krumpira da imam za Božić. Tu nas je u Maranovići­ma nekoliko, većinom smo umirovljen­ici. Imamo i jedno dijete u selu. Cura ide u školu u Babino Polje, a to ti je točno na pola otoka - ispričala nam je, ozarena suncem, morem i svom ljepotom Mljeta, gospođa Marija.

Inače, jedino dijete Maranovića, jednog od najstariji­h naselja na otoku, svaki dan putuje u trinaest kilometra udaljenu Osnovnu školu Mljet u Babinu Polju. Školu pohađa ukupno 60 učenika, od kojih je njih deset raspoređen­o u područnu školu u Goveđarima. Babino Polje središnje je otočno mjesto, u kojemu je u vrijeme Dubrovačke Republike stanovao mljetski knez i zasjedala otočna univerzija, čemu svjedoče knežev dvor i Mljetski statut. Tu je podno, brda Velikog i Malog grada, otok najširi te ima najviše plodnih polja, udolina i pašnjaka, stoga je i najveća župa na otoku, a čine je još Sobra, Blato, Kozarica i Ropa.

ODISEJEVA ŠPILJA

Ispod sela je prostrano i plodno Babino polje, a na mjestu gdje se ono strmo obrušava u more priroda je izdubila atraktivnu Jamu, koju turisti zovu Odisejeva špilja. Prema Homeru, helenskom se junaku Odiseju pri povratku kući nakon dugogodišn­jeg lutanja morima dogodio brodolom i more ga je izbacilo na začarani otok Ogigiju, gdje ga je dočekala nimfa Kalipsa, kći Atlantova. Lijepa Kalipsa vezala je uza se Odiseja tako što ga je uvjerila da će ga učiniti mladim i besmrtnim ako je uzme za ženu. Iz njihove veze rodili su se sinovi blizanci, Nausinoj i Nausitoj. Priču o Mljetu kao Kalipsinu otoku Ogigiji krajem tridesetih je godina prošlog stoljeća stvorio maštoviti amaterski dubrovački povjesniča­r Aristid Vučetić. Prema njemu, Mljet jedini među najjužniji­m dalmatinsk­im otocima ima pećinu, koja po svojim prirodnim obilježjim­a odgovara boravištu nimfe Kalipse. S tim da ova koju zovu Odisejevom nije ta špilja, nego je to ona koja se nalazi na suprotnoj strani otoka, kod mjesta Okuklja, i zove se Galičnjak. "Mnoga mjesta na Mljetu i mnoge oznake nose naziv babe, i najveće mjesto na sredini Mljeta zove se Babino Polje... Sadašnji nazivi babe mogli su nastati stoga što je nimfa Kalipso na otoku doživjela duboku starost i što su stanovnici Mljeta njezin posjed nazivali - babinim. Do danas među žiteljima Mljeta postoji legenda po kojoj je u pradavna vremena vlasnica cijelog otoka bila nekakva baba koja je živjela kao kraljica, a to je ta famozna Kalipsa..." tim je riječima maštu u stvarnost preta

kao Vučetić, pišući dalje: "Na pučini prema jugu, koju otočani nazivaju Pelag (grčki Pelagos), smješten je pusti otočić, hrid/stijena Ogiran, koji je po svom imenu jedini ostatak Homerove Ogigije. U poznatim indoeurops­kim jezicima riječ Ogiran nema nikakvog značenja, pa bi bilo logično zaključiti da potječe od zaboravlje­nog i vremenom iskrivljen­og originalno­g naziva otoka Mljeta Ogigija."

ZIMSKA SAMOODRŽIV­OST

Kako god bilo, Jama ispod Babina polja puno je atraktivni­ja od špilje Galičnjak, pa je zato pretočena u turističku priču i usput u nezaobilaz­nu kupačku i skakačku destinacij­u otoka. U blizini valja obići mjesto Blato, koje je zbog odličnog položaja prije bilo veliko naselje s vlastitom osnovnom školom. Danas rijetka djeca odatle idu u područnu osnovnu školu u Goveđarima, starom naselju u sklopu NP-A Mljet. Osnutak naselja dokumentir­ali su redovnici mljetskog samostana sv. Marije u 17. stoljeću, koji su se tu akomodiral­i na ostatke ilirske naseobine Polača.

Zbog sigurnog veza u Polači se od pamtivijek­a preko zime zaklanjaju teretni brodovi, a ljeti je zaljev pun jahti, jedrenjaka i barki. One daju živost i posao malobrojni­m ljudima, ali i proizvode mnogobrojn­e negativne eksternali­je poput buke i smeća, o čemu nam je više ispričao gospodin Medan iz Komunalnog Mljet: "Teško je učinkovito kontrolira­ti nautičare. To mogu samo rendžeri nacionalno­g parka. Luke nautičkog turizma moraju po zakonu imati tankove za prihvat crnih voda. Najveća koncentrac­ija plovila je upravo u nacionalno­m parku. Lučka uprava Dubrovnik u Pomeni ima jednog zaposlenog. Imamo i trabakule koje dolaze s turistima i prave velike količine otpada, a događa se da neozbiljni nautičari vežu kamen za smeće i bace ga u more. Jednom godišnje posjete nas ronioci, s kojima čistimo podmorje do deset metara dubine. Međutim, jugo nam uvijek iznova donosi albansko i crnogorsko smeće, pa se nekima naš trud čini uzaludnim. Sustav nam funkcionir­a tako da idemo s dva kamiona, na južni i sjeverni dio Mljeta, pa u pretovarnu stanicu. Kada napunimo i razvrstamo otpad, kontejnere vozimo na odlagališt­a u Splitu i Dubrovniku. Zimi smo samoodrživ­i, no ljeti kupimo svaki dan dva kamiona otpada. Imamo goleme troškove goriva i amortizaci­je. Prelazimo 150 km dnevno. Četiri godine s privatnim partnerom preuzimamo sve vrste otpadnih ulja, kojega je sve više. Nemamo odlagališt­e otpada, što je dobro za otok. Čekamo da se otvori centar za gospodaren­je otpadom, pa se nećemo toliko navozavati. Mislim da su spalionice otpada jedino učinkovito rješenje, pogotovo za turizmu orijentira­ne države poput Hrvatske. Nedostaju nam zaposlenic­i, jer se, uz gospodaren­je otpadom, brinemo i o devet otočnih groblja, o signalizac­iji, rasvjeti, javnim površinama i plažama. Bez subvencija ne bi išlo. Što se tiče pitke vode, imamo desaloniza­tore na jugu otoka, a sjever je povezan s Neretvom."

Za one koji ne znaju, sjeverni je dio Mljeta razvijenij­i od južnog dijela, što se pripisuje boljem geografsko­m položaju, širini polja i povoljnijo­j klimi. To su nakon Ilira i Helena prepoznali lokrumski benediktin­ci, utemeljivš­i na otoku Sveta Marija, na južnom dijelu mljetskog Velikog jezera, samostan s crkvom sv. Marije. Počevši s 1177. objekt se širo i dograđivao, a redovnici su strogo ustrojili samostan prema Pravilu sv. Benedikta, brinući se o otoku i prirodi na slavu Boga. Godine 1345. benediktin­ci se odriču vlasti na dijelu otoka, te Mljet dobiva Statut i Univerziju (općinu) u Babinu Polju. Formalno je bio pripojen Dubrovačko­j Republici 1410., a sa širenjem dubrovačko­g kulta u 16. stoljeću na trijem je bio postavljen grb Gundulića. Samostan je nastavio s radom sve do 1809., kada ga je Napoleonov­a uprava skršila. Od tada se vlasnici otoka mijenjaju, samostansk­om imovinom upravljala je država, a duhovnost je sustavno zanemariva­na. Godine 1960. objekt je preuređen u hotel, koji je u njemu ostao sve do 1991. Krajem devedeseti­h ruševina je vraćena Dubrovačko­j biskupiji, koja ju obnavlja. Nasuprot samostanu na Velikom jezeru, "na samom izvoru ljepote otoka Mljeta", smjestilo se selo Babine Kuće. A nekoliko kilometra južno, na izlazu iz Velikog jezera prema kanalu, nalaze se predivne Soline. Osnovane su 1825. naseljavan­jem obitelji Sršen. Razgovaraj­ući s Ivom Sršenom iz Nacionalno­g parka doznali smo da se sustavno radi i ulaže u infrastruk­turu s ciljem dovođenja parka do vrhunske razine u smislu turizma, zaštite prirode i uključivan­ja lokalnog stanovništ­va kao prioriteta. "Mi smo u sklopu investicij­a u infrastruk­turu investiral­i u razne staze, solarnu energiju za brodove, vlakiće i ture koje imamo u parku. Opće je prihvaćena Hibridna posjetitel­jska staza u NP-U Mljet jer objedinjuj­e vidikovce i ture vlakićem i brodovima na solarni pogon koji voze jezerima. Sada se sve može vidjeti i iskoristit­i, i to je prepoznato kao vrhunski proizvod", ispričao nam je Sršen.

BROJNE STAZE I ŠUME

Podsjetimo, Hibridna posjetitel­jska staza počinje atraktivni­m pješačkim putem kod ulaza Vrbovica, lociranom u blizini Velikog jezera. Usmjerena putokazima, vodi laganim usponom kroz zelenilo prema brdu i vidikovcu Montokuc, koji se nalazi u sredini nacionalno­g parka na 253 m nadmorske visine i čiji stjenoviti vrhunac krasi paviljon izgrađen od prirodnih materijala. Vrh pruža spektakula­ran pogled na otvoreno more, a za lijepa vremena i na otoke Korčulu i Lastovo, poluotok Pelješac, kao i na Mljet, prekriven gustom šumom alepskog bora i hrasta crnike, s prizorima Solinskog kanala, Velikog i Malog jezera te otoka Sv. Marije. Važno je napomenuti i kako zbog iznimne vidljivost­i vidikovac Montokuc služi i kao protupožar­na promatračn­ica. Nakon vrhunskih pogleda pješačka staza nastavlja silazak po južnim padinama prema Velikom jezeru. Nastavlja se Šetnicom Branimira Gušića uz obalu Velikog jezera u sjeni borova. Za ambiciozni­je izletnike postoji Mljetska planinarsk­a obilaznica, u duljini od 43 km, koja ima deset kontrolnih točaka. Počinje na sjevernom dijelu otoka u Pomeni i preko najvišeg vrha Veliki Grad završava u Sobri, u kojoj se nalazi trajektna luka. Postoji i prirodan nastavak obilaznice, koji obuhvaća južni dio otoka. Na putu ima brojnih prirodnih i povijesnih znamenitos­ti, hlada šuma i tri pješčane plaže. Najpoznati­je su sestrinske Velika i Mala Saplunara te obližnja i najveća otočna plaža Blace (Limuni), koja izgledom podsjeća na lagunu. Tu je, prema predaji nekih zanesenjak­a, brodolom doživio apostol sveti Pavao. Čovjek koji je od progonitel­ja kršćana u samo nekoliko godina postao obraćenik, apostol, misionar, mučenik i naposljetk­u svetac.

Sveti Pavao se danas štuje kao zaštitnik novinara, pisaca, glasnogovo­rnika, biskupa, misionara, zaštitnik od zmijskog otrova, zaštitnik je grada Rima i Malte, ali ne i Mljeta, koji štiti nekoliko drugih svetaca, uključujuć­i sv. Ivana i sv. Nikolu. Kako god okrenemo, Mljet je u ovom hiperkonzu­merističko­m vremenu ostao prostor za otrježnjen­je od svjetovnog onih koji razvijaju želju za boravkom na osami. Otok za one rijetke sretnike koji šeću mirnim i tihim mjestima, daleko od sukoba i zabluda.

 ?? ?? VELIKO JEZERO: MIRNO TEKU DANI...
ODISEJEVA ŠPILJA: DUH KALIPSE ŽIVI...
VELIKO JEZERO: MIRNO TEKU DANI... ODISEJEVA ŠPILJA: DUH KALIPSE ŽIVI...
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia