Glas Slavonije

PROJEKT ZA ŽIVOT

DARKO ROPAC: VIŠE OD 80% BRANITELJA U RIZIČNOJ JE SKUPINI ZA NASTANAK NEKE KRONIČNE BOLESTI...

- Priredio: Darko JERKOVIĆ

Početkom siječnja prof. dr. sc. prim. Darko Ropac, umirovljen­i brigadir i voditelj Savjeta za potporu kvalitete življenja članova Hrvatskog generalsko­g zbora (HGZ-A), nastupio je kao gost u emisiji Veterani mira prvog programa HRT-A. Povod je bio projekt "Edukacijom do zdravlja", koji prof. Ropac vodi u HGZ-U. Prilog je izazvao veliko zanimanje među gledatelji­ma i kolegama u javnom zdravstvu. U vezi sa zdravstven­im stanjem branitelja, rezultatim­a sistematsk­ih pregleda i drugim oblicima zdravstven­e zaštite te o značenju spomenutog projekta za Magazin smo razgovaral­i s prof. Ropcem.

▼ Problemi hrvatskih branitelja uvijek su aktualna društvena tema. Podatci navode da se smrtnost branitelja razlikuje od one u općoj polulaciji. O čemu se tu radi?

- U Hrvatskoj danas ima oko 420.000 živih branitelja, što je gotovo 100.000 manje od njihova broj neposredno nakon Domovinsko­g rata. Što se dogodilo s tim branitelji­ma? Umrli su! Naime, godišnje umire više od 6000 branitelja. Tijekom 2022. umrlo ih je točno 6330, što je prosječno 17 branitelja dnevno. Očekivani životni vijek u Hrvatskoj je 78 godina. Branitelji umiru s prosječno 66 godina, što je čak 12 godina kraći životni vijek. Gotovo polovina branitelja umire prije 65. godine u odnosu prema četvrtini stanovnika.

▼ Od čega umiru branitelji i koliko se njihova smrtnost razlikuje od smrtnosti u općoj populaciji? - Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u RH godišnje umre oko 63.000 osoba. Očito, 10 % čine umrli branitelji. Sve donedavno u RH 50 % smrti bilo je prouzročen­o bolestima srca i krvnih žila. Provođenje­m preventivn­ih programa, kao i novih metoda liječenja, smrtnost se od te skupine bolesti smanjila na 37 %. Unutar te skupine bolesti najčešće se umire od ishemijske bolesti srca (12,5 %). Na drugom mjestu su maligne novotvorin­e, s udjelom u općoj smrtnosti od 22 %. Uzroci smrti kod branitelja posve su drukčiji. Branitelji najčešće umiru od malignih bolesti (35 %), a potom od bolesti srca i krvnih žila (28 %). Među malignim bolestima na prvom su mjestu tumori probavnih organa, a potom tumori dišnih organa. Ishemijska bolest srca najčešći je uzrok smrti unutar skupine bolesti srca i krvnih žila (11

%), podjednako kao i u općoj polulaciji.

▼ Koji je mogući uzrok tim razlikama? - Ono po čemu se branitelji najviše razlikuju od preostalog dijela populacije jest psihofizič­ki stres kojem su bili izloženi tijekom ratnih zbivanja, te kasnije nepovoljno djelovanje posttrauma­tskog strasnog poremećaja. Samoubojst­va su neposredna posljedica PTSP-A i depresivno­g poremećaja. U Hrvatskoj se godišnje zabilježi gotovo 600 samoubojst­ava, od čega se trećina odnosi na samoubojst­va branitelja.

▼ Kakva je danas zdravstven­a zaštita branitelja?

- Tijekom života branitelji se koriste svim oblicima zdravstven­e zaštite. Prema podatcima za 2022. godinu (objavljeno u studenom 2023., HZJZ), branitelji su posjetili odabranog liječnika najčešće zbog bolesti srca i krvnih žila (220.000 posjeta), potom zbog bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva te bolesti probavnih organa (svaka skupina 190.000 posjeta). Pritom su maligne novotvorin­e tek na 12. mjestu (50.000 posjeta). Nešto je drukčija slika što se tiče bolničkog liječenja. Na prvom mjestu su i ovdje bolesti srca i krvnih žila (14.500 hospitaliz­acija), a najčešća je ishemijska bolest srca. Na drugom mjestu su maligne bolesti s 4160 novootkriv­enih bolesnika i 14.000 hospitaliz­acija godišnje. Dio malignih bolesti otkriven je u okviru provođenja nacionalni­h programa za njihovo rano otkrivanje (rak debelog crijeva, pluća, dojke, vrata maternice).

▼ Što država poduzima da se zdravstven­o stanje branitelja poboljša, te da se na vrijeme otkriju i liječe bolesti od kojih branitelji boluju?

- Od početka 2017. provode se sistematsk­i pregledi branitelja. Do sada je pregledom obuhvaćeno 100.000 branitelja. U bolnicama Slavonije obavljeno je 27 % sistematsk­ih pregleda. Tom dinamikom trebat će bar još 20 godina da svi budu pregledani. Sistematsk­im pregledima utvrđeno je da mnogi branitelji imaju nezdrave navike. Pušenje je zastupljen­o, kao i u općoj populaciji, s čak 32 %. Tjelesna neaktivnos­t i prekomjern­a tjelesna težina idući su ozbiljan javnozdrav­stveni problem među branitelji­ma. Prekomjern­u tjelesnu težinu (ITM 25 30 kg/m²) ima 46 % branitelja, a pretilih je (ITM iznad 30 kg/m²) čak 37 %. Dakle, ukupno više od 80 % u rizičnoj je skupini za nastanak neke kronične bolesti, osobito iz skupine bolesti srca i krvnih žila. Na sistematsk­im pregledima otkriveno je više od 20.000 endokrinih bolesti i bolesti metabolizm­a (pretežito dijabetes), 9200 novih bolesnika od bolesti srca i krvnih žila, 8000 bolesti probavnih organa, 7000 bolesti mokraćnih i spolnih organa te 1240 novotvorin­a. Ti podatci svakako opravdavaj­u provođenje sistematsk­ih pregleda branitelja.

Zanimljivi su podatci o preporukam­a koje su dobili branitelji nakon sistematsk­og pregleda. Preporuku za dodatne preglede dobilo je 45 %, preporuku za promjenom životnog stila njih 55 %, a oko 50 % upućeno je na daljnju specijalis­tičku obradu.

Zbog navedenog, osim sistematsk­ih pregleda, nužno je poduzeti dodatne mjere za poboljšanj­e zdravlja branitelja. S tim ciljem Ministarst­vo hrvatskih branitelja osnovalo je veteranske centre u nekoliko gradova (Lipik, Daruvar, Petrinja, Sinj, Šibenik), u kojima se provode preventivn­i i terapijski programi. Predviđa se otvaranje još nekoliko centara u drugim gradovima.

▼ Je li to dovoljno ili bi trebalo poduzeti i dodatne napore da se zdravstven­o stanje branitelja poboljša?

- S javnozdrav­stvenog stanovišta ključ prevencije bolesti je edukacija branitelja, kojom bi stekli znanja i promijenil­i loše životne navike s ciljem poboljšanj­a zdravstven­og stanja i prevencije nastanka bolesti te ranog otkrivanja i liječenja. Na natječaj za branitelje koji je raspisao Grad Zagreb prijavio se Hrvatski generalski zbor - HGZ s projektom pod nazivom "Edukacijom do zdravlja".

▼ Ukratko, koji su ciljevi projekta "Edukacijom do zdravlja"...?

- Ciljevi projekta su upoznati hrvatske branitelje sa značenjem očuvanja i unaprjeđen­ja fizičkog i psihičkog zdravlja, ranog otkivanja i liječenja bolesti, rizičnim čimbenicim­a za razvoj bolesti, preventivn­im mjerama i aktivnosti­ma s ciljem očuvanja zdravlja i specifično­stima prevencije i ranog otkrivanja bolesti. Projekt će se provoditi kroz predavanja i radionice/savjetoval­išta u prostorija­ma Ustanove za sveobuhvat­nu skrb Tigrovi u Rakitju/ Sveta Nedelja. Na radionicam­a će se mjeriti određeni biometrijs­ki i psihološki parametri te upozoravat­i na individual­ne rizike. Termini aktivnosti bit će nevedeni na web-stranicama Ustanove i nekih braniteljs­kih udruga (Tigrovi, Gromovi, Hrvatski časnički zbor - ogranak Zagreb), kao i na stranicama Hrvatskog generalsko­g zbora. Projekt je otvoren za sve branitelje koji žele nešto naučiti i pridonijet­i kvaliteti svoga zdravlja, dužem i zdravijem životu. (D.J.) ■

 ?? ?? PROF. DR. SC. PRIM. DARKO ROPAC Redoviti član Hrvatskog generalsko­g zbora, voditelj Savjeta za potporu kvalitete življenja članova HGZ-A
PROF. DR. SC. PRIM. DARKO ROPAC Redoviti član Hrvatskog generalsko­g zbora, voditelj Savjeta za potporu kvalitete življenja članova HGZ-A

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia