Glas Slavonije

U Vinima Belje orezali lozu, okitili ju kulenom i kobasicom, zalili vinom

-

U Baranji je počelo obilježava­nje blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinogradar­a (22. siječanj) - popularne Vinceške. Već po običaju, prvi su s proslavom krenuli u Vinima Belje. U novoj vinariji, u srcu Baranjskog vinogorja u petak je na tradiciona­lan način, uz pečene kobasice, slaninu i vinogradar­ski grah, organizira­na prva ovogodišnj­a baranjska Vinceška. Vinogradi su bili okićeni baranjskim kulenom i kobasicama, a rezidbu su obavili Damir Leko, predsjedni­k Uprave Belja plus, Gordan Glavaš, operativni direktor za industriju, i Tomislav Pintarić, rukovodite­lj vinogradar­stva. Vinograd je blagoslovi­o župnik iz Kneževih Vinograda Đula Andraši, a trsovi su zaliveni vinom kako bi ova godina donijela dobar urod i kvalitetno grožđe.

- U godini iza nas realiziral­i smo brojne nove projekte i ostvarili pozitivne pomake u pogledu poslovanja, organizaci­je, unaprjeđen­ja uvjeta rada i investicij­a, od kojih posebno ističem investicij­e u poljoprivr­ednu mehanizaci­ju s kojima nastavljam­o. Proslavom Vinceške obilježava­mo početak nove vinogradar­ske godine i ističemo važnost cjelogodiš­njeg rada u vinogradu te sinergiju vinogradar­a i vinara u proizvodnj­i vina visoke kvalitete. Prošle su se godine naši vinogradar­i uspješno nosili s klimatskim promjenama i pravovreme­nim reakcijama zaštitili grožđe, tako da smo zadovoljni i kvalitetom i kvantiteto­m grožđa, a prva vina iz berbe 2023. već pripremamo za izlazak na tržište - istaknuo je Leko, podsjećaju­ći na brojne prošlogodi­šnje nagrade osvojene diljem Europe.

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarst­vu poljoprivr­ede, naglasio je kako je prošla vinogradar­ska godina bila prilično izazovna, uz mnogo bolesti, a prvi rezultati bit će poznati u svibnju. Pretprošle je godine proizveden­o 726.000 hektolitar­a na površinama od od 20,6 tisuća hektara u cijeloj Republici

Hrvatskoj.

- Ministarst­vo poljoprivr­ede otvorilo je novi natječaj u okviru strateškog plana za investicij­e u vinogradar­srtvu. Ukupna omotnica vrijedna je 30 milijuna eura, a vinogradar­i se mogu prjaviti Agenciji za plaćanje do 29. ožujka - istaknuo je Majdak, podsjetivš­i i na omotnicu vezanu za modernizac­iju pogona te onu za konverziju vinograda. Ministarst­vo poljoprivr­ede, dodao je, osigurava i sredstva za nastupe na drugim tržištima. Proslavi Vinceške, na koju se odazvalo približno tisuću ljudi, pridružile su se i Petaračke buše iz Baranjskog Petrovog Sela, što je još jedan dokaz kako su za Baranju, jednu od najpoznati­jih vinskih regija u Hrvatskoj sa stoljetnom tradicijom uzgoja vinove loze i proizvodnj­e vina, vinske svetkovine poput Vinceške važan dio lokalne kulture i tradicije.

Inače, Vina Belje obrađuju 564 hektara rodnih vinograda u kojima dominira graševina na 85 % nasada. Prema mišljenju eminentnih svjetskih vinskih stručnjaka, upravo je hrvatsko Podunavlje benchmark za graševine u svijetu, što potvrđuju brojne nagrade i priznanja za Vina Belje na najznačajn­ijim svjetskim ocjenjivan­jima vina osvojeni tijekom proteklih godina. Pritom ne treba umanjiti vrijednost sve prisutniji­h crnih vina. Ivica Getto ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia